Μπλοκάρουν την εξάπλωση του ιού HIV

Νέα μέθοδος χωρίς φάρμακα γεννά ελπίδες.

Μια νέα μέθοδο για την επιβράδυνση της εξέλιξης του ιού HIV πιστεύουν ότι ανακάλυψαν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, μια πρωτεΐνη μπορεί να προλάβει την εξάπλωση του HIV, ο οποίος όσο εξαπλώνεται μειώνει τα επίπεδά της.


Η πρωτεΐνη ονομάζεται Α3 και σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν, κάποιοι ασθενείς που πάσχουν από τον ιό διαθέτουν μεγαλύτερα αποθέματα. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός τους έχει την ικανότητα να ανακόψει τη δράση του ιού χωρίς την καθημερινή χρήση φαρμάκων και μάλιστα πιο αποτελεσματικά από ό,τι ο οργανισμός των άλλων ασθενών.
Οι επιστήμονες κατέληξαν σ’ αυτό το συμπέρασμα έπειτα από εργαστηριακές μελέτες, κατά τις οποίες ανέλυσαν κύτταρα από τον οργανισμό ασθενών που διέθεταν στον οργανισμό τους αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης Α3. Οπως διαπίστωσαν, στην περίπτωσή τους η πρωτεΐνη αντιδρά άμεσα όταν εμφανίζεται ο ιός HIV.


Μάλιστα, οι ερευνητές αναφέρουν στην έκθεσή τους ότι οι ασθενείς αυτοί ίσως έχουν και την ικανότητα να ελέγξουν τον ιό όταν βρίσκεται ακόμη στα πρώτα του στάδια και προτού τα επίπεδα της Α3 μειωθούν πολύ.


Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να εντοπιστεί εγκαίρως ο HIV, ώστε να ξεκινήσει αμέσως η χορήγηση της θεραπείας που θα συμβάλλει στη διατήρηση της Α3 στα επίπεδα που χρειάζεται ο οργανισμός για να ελέγξει την ασθένεια. «Αν η πρωτεΐνη Α3 διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, η εξάπλωση του HIV ίσως ελαχιστοποιηθεί» αναφέρει ο δρ Richard D’Aquila στην επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PloS ONE».


Εξάλλου, άλλη έρευνα έδειξε ότι ο συνδυασμός εμβολίων DNA και εμβολίων με πρωτεΐνες θα παρουσιάζει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από ό,τι οι θεραπείες που χρησιμοποιούνται σήμερα. Ωστόσο, όπως αναφέρει το «Scientific American», οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ακόμη και αν ένα τέτοιο εμβόλιο δημιουργηθεί σήμερα, θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον άλλα 10 χρόνια για να αρχίσει να χρησιμοποιείται στον άνθρωπο με ασφάλεια.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ