Ηλιο και το χειμώνα με τεράστιους καθρέφτες

Στη Νορβηγία ανακάλυψαν τρόπο να βγουν από το σκοτάδι.

Θα… βρουν το φως τους τον χειμώνα οι κάτοικοι ενός χωριού στη Νορβηγία, οι οποίοι για έξι μήνες κάθε χρόνο ζουν σε συνθήκες σκοταδιού!


Το χωριό Ριουκάν βρίσκεται μέσα σε μια κοιλάδα που περιβάλλεται από πανύψηλα βουνά, τα οποία λειτουργούν σαν σκίαστρα από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Μάρτιο. Αυτό όμως από τις 31 Οκτωβρίου θα αλλάξει οριστικά, χάρη στην τεχνολογία, η οποία βοήθησε στην υλοποίηση μιας ιδέας που είχε διατυπωθεί πρώτη φορά εκατό χρόνια πριν. Συγκεκριμένα, στην κορυφή ενός από τα βουνά τοποθετήθηκαν τρεις γιγαντιαίοι καθρέφτες προκειμένου να αντανακλούν το φως του ήλιου στην πλατεία του χωριού για να μπορούν εκεί να λιάζονται κάποιες ώρες οι 3.000 κάτοικοι.


Υστερα από ακριβείς υπολογισμούς για την πορεία που ακολουθεί το φως του ήλιου τους επίμαχους μήνες πάνω στα βουνά-σκίαστρα του Ριουκάν βρέθηκε το καταλληλότερο μέρος για την τοποθέτηση των γιγαντιαίων καθρεφτών που δίνουν την εικόνα θερμοσυσσωρευτών. Επειδή πριν από εκατό χρόνια που υπήρξε η σκέψη δεν υπήρχε η πρακτική δυνατότητα να υλοποιηθεί, ο ντόπιος επιχειρηματίας Σαμ Εϊντε φρόντισε να βρει έναν τρόπο για να πηγαίνει τον χειμώνα τους κατοίκους στον ήλιο! Αυτό έγινε εφικτό μ’ ένα είδος τελεφερίκ που δημιούργησε για να μεταφέρει στην κορυφή των βουνών όσους είχαν ανάγκη να λιαστούν.


Τώρα όμως, αντί να πηγαίνουν οι κάτοικοι στον ήλιο, θα γίνεται το αντίστροφο. Οι τρεις ανακλαστικές επιφάνειες του συστήματος που ονομάζεται Solspeil θα ρίχνουν φως σε επιφάνεια περίπου 200 τ.μ. στο χωριό. Η κλίση δε που θα παίρνουν οι καθρέφτες κατά το διάστημα αυτών των έξι μηνών θα ελέγχεται από υπολογιστή, ώστε να εξασφαλίζεται η μάξιμουμ ηλιοφάνεια στο Ριουκάν.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ