Μέθοδος-εξπρές χωρίς νυστέρι «κόβει» την κήλη του κόλπου

Ελληνες γιατροί κατάφεραν με λαπαροσκοπική επέμβαση να αποκαταστήσουν την πρόπτωση.

Με μία άκρως πρωτοποριακή και ελάχιστα επεμβατική λαπαροσκοπική επέμβαση προχώρησαν στην αποκατάσταση ευμεγέθους πρόπτωσης του κόλπου Ελληνες γιατροί. Η επέμβαση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, με την 60χρονη ασθενή να παίρνει εξιτήριο και να επιστρέφει κανονικά στις καθημερινές της δραστηριότητες ύστερα από 48 ώρες.

Πρόπτωση ονομάζεται η κήλη του γυναικείου κόλπου, η οποία σχηματίζεται όταν οι σύνδεσμοι και το δέρμα που βρίσκονται γύρω από τον κόλπο υποχωρούν για διάφορους λόγους, με αποτέλεσμα τα όργανα που βρίσκονται στην περιοχή των οστών της λεκάνης να εισχωρούν στον κόλπο. Χωρίς χειρουργική επέμβαση αυτός ο τύπος κήλης συνήθως μεγαλώνει. Στην περίπτωση της Ελληνίδας ασθενούς η πρόπτωση ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς από τον κόλπο της προέβαλλε μεγάλο τμήμα του λεπτού εντέρου σαν μια μεγάλη συμπαγής μάζα. Για την αποκατάστασή της οι γιατροί τοποθέτησαν πλέγμα με έναν πρωτοποριακό τρόπο για τη χώρα μας, δημιουργώντας στήριξη της πυέλου με νέους, στρογγυλούς συνδέσμους. Ταυτόχρονα οι χειρουργοί αντιμετώπισαν από το ορθό και δεύτερη κήλη.

Στη σύνθετη αυτή επέμβαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου, συμμετείχαν εκτός από τον διευθυντή Χειρουργικής του νοσοκομείου και πρόεδρο της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής Αναστάσιο Ξιάρχο και ο αντιπρόεδρός της Γιώργος Σπηλιόπουλος, καθώς επίσης και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ρώμης, ειδικός στην παθολογία στατικής της πυέλου, Ματσιμιλιάνο Βεράλε. «Με τη μέθοδο αυτή οι γυναίκες στην Ελλάδα θα μπορούν να αντιμετωπίζουν πλέον το πρόβλημα της πρόπτωσης αποφεύγοντας το ανοιχτό χειρουργείο και τις επιπλοκές του» εξήγησε ο Αναστάσιος Ξιάρχος μιλώντας για τα πλεονεκτήματα της νέας αυτής μεθόδου.

Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, το 40% των γυναικών, κυρίως μετά την ηλικία των 50 ετών, εμφανίζει κάποια στιγμή μικρού ή μεγάλου βαθμού πρόπτωση, τα αίτια της οποίας δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως. Παρ’ όλα αυτά αρκετοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, όπως ο φυσιολογικός τοκετός, η εμμηνόπαυση, η παχυσαρκία, η υστερεκτομή και η προχωρημένη ηλικία. Οι παθήσεις του συνδετικού ιστού, ο χρόνιος βήχας και η χρόνια δυσκοιλιότητα συμβάλλουν επίσης στην εμφάνιση πρόπτωσης.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ