Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ο Σκάι καλοβλέπει το τηλεπαιχνίδι «Still Standing» με παρουσιάστρια την Καραβάτου

Τα δημοφιλή τηλεπαιχνίδια δεν πεθαίνουν ποτέ! Από τα χέρια...

Το ΟΠΑΠ Forward στηρίζει το γυναικείο επιχειρείν

Nα ενισχύσουν τη θέση τους στο επιχειρηματικό τοπίο, μέσω...

Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος: «Είμαστε άνθρωποι με ανθρώπινες αδυναμίες, που άλλοτε τις νικούμε και...

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν λάβει οι αποκαλύψεις σχετικά με τη...

Η Σκορδά λαχτάρισε με το… μπισκοτάκι της

«Ζηλεύω το μικρό σου το γατί, στα πόδια σου...

Γαβγίσματα με… βήξιμο

Οι σκύλοι που ζουν σε πόλεις κινδυνεύουν από χρόνια βρογχίτιδα, βλάβες στον εγκέφαλο μέχρι και καρκίνο του πνεύμονα εξαιτίας των αέριων ρύπων.


Αναπνευστικές διαταραχές, προβλήματα υπογονιμότητας και Αλτσχάιμερ είναι μόνο μερικές από τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ατμοσφαιρική ρύπανση στην υγεία του μικρού σας φίλου.


Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ακριβώς όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα σκυλιά υποφέρουν από τη συσσώρευση αέριων ρύπων στα αστικά κέντρα και εμφανίζουν προβλήματα υγείας που -όχι τυχαία- συναντώνται σπάνια στα ζώα που μεγαλώνουν σε επαρχιακές πόλεις.


Οπως έδειξε πρόσφατη έρευνα της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, ιδιαίτερα σοβαρός είναι ο κίνδυνος που ελλοχεύει για το αναπνευστικό σύστημα των ζώων, τα οποία λόγω ύψους ζουν και κινούνται πιο κοντά στις εξατμίσεις των αυτοκινήτων.


Η έρευνα έδειξε ότι τα σκυλιά των πόλεων εμφανίζουν αυξημένους δείκτες ανθράκωσης. Πρόκειται για μία χρόνια πάθηση που προκαλείται από την παρατεταμένη εισπνοή μολυσμένου αέρα και πιο συγκεκριμένα μορίων σκόνης άνθρακα, τα οποία συσσωρεύονται και κατακάθονται στα τοιχώματα των πνευμόνων. Το φαινόμενο αυτό εκδηλώνεται κλινικά με χρόνια βρογχίτιδα και πνευμονική ανεπάρκεια, ενώ επιφέρει διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.


Οπως εξήγησαν οι επιστήμονες, η εισπνοή των βαρέων μετάλλων των αέριων ρύπων προκαλεί τοξίνωση που επιβαρύνει κυρίως το αναπτυσσόμενο αναπνευστικό σύστημα των κουταβιών. Πέραν όμως από τις νεοπλασίες στις αναπνευστικές οδούς των ζώων, ανησυχία προκαλούν και τα αυξημένα περιστατικά βρογχικού άσθματος, βήχα, πνευμονίας και φλεγμονών στον φάρυγγα, στις αμυγδαλές ή στους βρόγχους στα τετράποδα.


Από το νέφος όμως δεν πάσχει μονάχα το ανοσοποιητικό σύστημα των ζώων. Επιστήμονες κατέγραψαν βλάβες και στους εγκεφάλους των σκύλων, παρόμοιες με αυτές που εμφανίζουν οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Στις περιοχές των βλαβών ανιχνεύθηκαν νανομόρια βαρέων μετάλλων, όπως νικέλιο και βανάδιο, που υπάρχουν στα απολιθωμένα καύσιμα και φτάνουν κατευθείαν στον εγκέφαλο μέσω των οσφρητικών καναλιών.


Αποτυπώματα του νέφους εντοπίστηκαν ακόμα και πάνω στα δόντια των σκύλων. Οπως εξήγησαν οι επιστήμονες, η εμφάνιση μιας γραμμής κυανού χρώματος στη ρίζα των δοντιών αποτελεί αποτέλεσμα χρόνιας τοξίνωσης από την εναπόθεση θειούχου μόλυβδου πάνω στα ούλα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει επιπτώσεις όμως και στο αναπαραγωγικό σύστημα των σκύλων, καθώς το νέφος σε συνδυασμό με τη χρήση φυτοφαρμάκων αποδυναμώνει τα σεξουαλικά όργανα των αρσενικών, μειώνει τα ποσοστά γονιμότητας, ενώ αυξάνει και τα κρούσματα ερμαφροδιτισμού!


ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Bασίλισσα Σοφία της Ισπανίας: Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας επέστρεψε στο παλάτι

Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας και αγωνίας για τον...