Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Η εμφάνιση της συντρόφου του Μπέζος στο δείπνο του Μπάιντεν στον...

Τους βγήκαν τα μάτια στον Λευκό Οίκο όταν στο...

Κάτι τρέχει με τους Μπίμπερ

Μπήκε τέλος στον γάμο της Χέιλι Μπίμπερ και του...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Όλοι περιμένουν με αγωνία την απόφαση που θα...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Ο εγωπαθής και σεξιστής Mr Apple

Η Κρίσαν Μπρέναν πρώην σύντροφος του ιδρυτή της Apple, αποκαλύπτει σε βιβλίο τις «σκοτεινές» πλευρές του.


Για τον πολύ κόσμο ήταν ο δισεκατομμυριούχος «πρίγκιπας» της Silicon Valley, το πιο επιτυχημένο στέλεχος επιχειρήσεων της γενιάς του, αλλά και πρότυπο οραματιστή για τις επόμενες γενιές επιχειρηματιών. Πίσω από τις κλειστές πόρτες του σπιτιού του όμως, ο Στιβ Τζομπς δεν ήταν παρά ένας εξαιρετικά σνομπ άνθρωπος με σεξιστικές απόψεις και περίεργες σεξουαλικές συνήθειες, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα αποκαλύπτει στα απομνημονεύματά της η πρώην σύντροφός του και μητέρα του μεγαλύτερου παιδιού του, Κρίσαν Μπρέναν.


Περιγράφοντας την on off σχέση τους κατά τη δεκαετία του ’70 μέσα από το βιβλίο της «The bite in the apple: a memoir of my life with Steve Jobs», που κυκλοφόρησε στις 29 Οκτωβρίου στις ΗΠΑ, η Μπρέναν τον σκιαγραφεί ως έναν απίστευτα εγωπαθή άντρα με διάθεση τυραννίας των γύρω του. Oπως αναφέρει στις σελίδες του, η προσωπικότητα του Τζομπς που γνώρισε και ερωτεύτηκε άλλαξε δραματικά μετά το ταξίδι του στην Ινδία το 1974 μαζί με τον Ντάνιελ Κότκε, φίλο και συνεργάτη του στην Apple, αλλά και συγκάτοικό του στο σπίτι που μοιραζόταν μαζί της. Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ ο ισχυρός άντρας της Apple, που βρισκόταν ακόμα στην αρχή της καριέρας του, άρχισε να διατυπώνει άκρως σεξιστικές απόψεις, όπως ότι «αν οι γυναίκες ήταν καλές, δεν θα βίωναν πόνους τοκετού».


Την ίδια περίοδο άλλαξε, όπως λέει η Μπρέναν, και η σεξουαλική του συμπεριφορά απέναντί της. «Ολα άλλαξαν ανάμεσά μας όταν μου ζήτησε να κάνω ταντρικό σεξ μαζί του στην αποθήκη του κήπου του» γράφει χαρακτηριστικά στο βιβλίο της. «Νιώθοντας ότι κανείς από τους δυο μας δεν ήταν πνευματικά προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο, η μόνη λέξη που του είπα ήταν κατηγορηματικά “όχι”» αναφέρει. Μάλιστα, περιγράφει ακόμα ένα περιστατικό κατά το οποίο απαίτησε από εκείνη να γδυθεί στον κήπο του πατρικού του σπιτιού για να την κάνει μπάνιο με σαπούνι μέντας προτού έρθουν σε σεξουαλική επαφή.


Αυτό που εκπλήσσει περισσότερο, ωστόσο, είναι η αποκάλυψη της Μπρέναν αναφορικά με τη μέθοδο αντισύλληψης που χρησιμοποιούσαν. «Μέχρι εκείνη την περίοδο η μέθοδος αντισύλληψης που ακολουθούσαμε ήταν της διακοπτόμενης συνουσίας, καθώς ο Στιβ ήθελε να διατηρήσει όλη του την ενέργεια για τη δουλειά. Δεν ήθελε να έρθει σε οργασμό προκειμένου να συγκεντρώσει δύναμη και πλούτο, μέσω  διατήρησης της ζωτικής του ενέργειας» γράφει η Μπρέναν, η οποία ανησυχώντας για το γεγονός ότι δεν έπαιρναν μέτρα προστασίας, άρχισε να χρησιμοποιεί σπιράλ. Οπως εξηγεί όμως, έμεινε έγκυος 24 ώρες αργότερα, σε μια στιγμή που το σεξ μαζί του «έγινε πολύ πιο ευγενικό». Οταν όμως του ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της, «το πρόσωπο του Στιβ άλλαξε. Μου έριξε μια άγρια ματιά και μετά όρμησε έξω από το σπίτι χωρίς να πει λέξη» περιγράφει.


Παρά τις όποιες διαφωνίες τους, αλλά και τις εντάσεις που περνούσε κατά καιρούς η σχέση τους, η σεξουαλική τους ζωή συνέχιζε να είναι «ασυναγώνιστη» για τον ίδιο, όπως ισχυρίζεται η πρώην σύντροφός του, καθώς 15 χρόνια μετά τον χωρισμό τους αποφάσισε να της τηλεφωνήσει μόνο και μόνο προκειμένου να την ευχαριστήσει γι’ αυτό. «Ηταν παντρεμένος όταν μου τηλεφώνησε. Το μόνο που μπόρεσα να σκεφτώ ήταν: “Ουάου… οι άντρες είναι πραγματικά διαφορετικοί”. Φανταστείτε να του τηλεφωνούσα εγώ για να του πω κάτι τέτοιο…» σχολιάζει χαρακτηριστικά στις σελίδες του βιβλίου της.


Το πάρτι και τα… πιάτα


 Καθώς η επιτυχία της Apple μεγάλωνε ο Τζομπς γινόταν όλο και πιο υπερόπτης όχι μόνο απέναντί της, αλλά προς όλους. «Eνα βράδυ ο Στιβ και εγώ κάναμε πάρτι στο σπίτι. Το επόμενο πρωί εκείνος κοιτώντας γύρω του με κοίταξε και με ρώτησε: “Tι θα κάνουμε με αυτά;” Δεν κατάλαβα σε τι αναφερόταν, μέχρι που συνειδητοποίησα ότι ρωτούσε αν υπάρχει κάποια υπηρεσία που να αναλαμβάνει τα βρόμικα πιάτα. Το πλύσιμο των πιάτων δεν αποτελούσε πλέον επιλογή για εκείνον. Είχε μπει σε έναν ελίτ κόσμο όπου οι άλλοι αναλάμβαναν τις… ποταπές δουλειές» γράφει η Μπρέναν. Σε ένα άλλο απόσπασμα του βιβλίου της, μάλιστα, περιγράφει και τον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο ο Mr Apple συμπεριφερόταν στους σερβιτόρους. «Επεφτε πάνω τους σαν δαίμονας απαριθμώντας τους τις λεπτομέρειες του καλού σέρβις, στις οποίες περιλάμβανε και την άποψη ότι οι σερβιτόροι πρέπει να κάνουν την εμφάνισή τους μόνο όταν υπάρχει ανάγκη».


Ο πρώτος εμπορικός υπολογιστής «Λίζα»


Ο Στίβεν και η Κρίσαν γνωρίστηκαν στο σχολείο και εκείνη ήταν δίπλα του την εποχή που ο Τζομπς έβαζε τις βάσεις για να δημιουργήσει αργότερα μια ολόκληρη αυτοκρατορία. Το ζευγάρι συμβίωνε με τον Ντάνιελ Κότκε, τον 12ό κατά χρονική σειρά υπάλληλο της Apple και τον άνθρωπο που συναρμολόγησε και δοκίμασε τα πρώτα κομπιούτερ το 1976 μέσα στο γκαράζ όπου στεγαζόταν τότε η μικρή εταιρεία. Οι δυο τους εξάλλου ήταν στενοί φίλοι από το Reed College, όπου φοιτούσαν μαζί. Μάλιστα, ως «κολλητοί» αποφάσισαν να κάνουν ένα ταξίδι στην Ινδία προς αναζήτηση «πνευματικής φώτισης».


Η σχέση του Τζομπς με την Μπρέναν είχε ως καρπό μία κόρη, τη Λίζα, που γεννήθηκε το 1978, εκείνος όμως αρνήθηκε να την αναγνωρίσει. Η Κρις ήταν τότε 23 ετών και ο Στιβ το ίδιο και η σχέση τους γρήγορα ναυάγησε. Την ίδια χρονιά η Αpple είχε ξεκινήσει την ανάπτυξη ενός υπολογιστή που κυκλοφόρησε τελικά στο εμπόριο το 1983 με το όνομα «Λίζα».


Ηταν ο πρώτος εμπορικός υπολογιστής με γραφικό περιβάλλον εργασίας και με τιμή πώλησης γύρω στα 10.000 δολάρια, κάτι που τον καθιστούσε ιδιαίτερα ακριβό ακόμη και για επιχειρηματίες. «Προφανώς, ο υπολογιστής πήρε το όνομά του από την κόρη μου» παραδέχτηκε πολλά χρόνια αργότερα ο Τζομπς στον βιογράφο του Γουόλτερ Αϊζακσον. Ο ιδρυτής της Apple τελικά (έπειτα από DNA τεστ) αναγνώρισε τη Λίζα (που σήμερα ζει στην Ευρώπη και είναι συγγραφέας), αφού βέβαια πρώτα την είχε αρνηθεί στο δικαστήριο και είχε βάλει μια ντουζίνα φίλους του να ψευδομαρτυρήσουν πως δεν είχε ποτέ ερωτικό δεσμό με την Κρίσαν. Στη συνέχεια ωστόσο πλήρωσε για τις σπουδές της, την είχε στον γάμο του, ενώ την έπαιρνε μαζί του με την υπόλοιπη οικογένεια και στα ταξίδια που έκανε.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...

«TV Queens» στο Open με Χριστίνα Λαμπίρη

Η Χριστίνα Λαμπίρη θα γίνει τηλεοπτική δασκάλα; Ετσι θα...