Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Γιάννης Καλλιάνος: Το οικογενειακό δράμα πίσω από τον χαμό-θρίλερ του πατέρα...

Χάθηκαν το πρωινό της Πέμπτης οι ελπίδες του βουλευτή...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Αντίο με χειροκρότημα στον σπουδαίο Νίκο Φώσκολο

Ηταν όλοι εκεί χθες και αποχαιρέτησαν τον διάσημο σκηνοθέτη και σεναριογράφο.

Το ταλέντο του Νίκου Φώσκολου δεν περιοριζόταν στο να πλάθει ιστορίες και να τις μοιράζεται με τον κόσμο. Είχε επίσης το χάρισμα να ανακαλύπτει ηθοποιούς, να τους επιβάλλει, να τους κάνει αναγνωρίσιμους και να τους καθιερώνει στη συνείδηση του κοινού. Τους ένιωθε δικούς του ανθρώπους, παιδιά του, οικογένειά του. Αυτή η οικογένεια λοιπόν βρέθηκε σύσσωμη χθες στο κοιμητήριο της Ηλιούπολης για να πει το «τελευταίο αντίο» στον δάσκαλο, τον πατέρα, τον φίλο. Να δώσει το τελευταίο χειροκρότημα σε έναν σπουδαίο παραμυθά που ένωσε οικογένειες γύρω από τη μικρή οθόνη με τις -υπερβολικές κατά πολλούς- ιστορίες του που όμως οι τηλεθεατές τις λάτρεψαν.


Η κηδεία του «Μίδα της ελληνικής μυθοπλασίας», που με ό,τι καταπιανόταν γινόταν χρυσός, ήταν μια συγκέντρωση με τα μεγαλύτερα αστέρια της «χρυσής εποχής» του ελληνικού σινεμά, της ασπρόμαυρης και στη συνέχεια της έγχρωμης τηλεόρασης! Ο παλιός, καλός φίλος του Νίκου Φώσκολου Γιάννης Βογιατζής εκφώνησε πρώτος επικήδειο λόγο και θυμήθηκε την εποχή που ο εκλιπών ήταν ένας 18χρονος νεαρός με κρεμεζί πουκάμισο και παρακολουθούσε φανατικά κινηματογράφο στα σινεμά της γειτονιάς τους, στην Ηλιούπουλη. Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο σκηνοθέτης Τάκης Βουγιουκλάκης για να τονίσει ότι όλος ο κόσμος των σκηνοθετών γονατίζει μπροστά στο τεράστιο έργο που έχει αφήσει, ενώ τελευταίος μίλησε ο Μίνως Κυριακού που τον ευχαρίστησε μέσα από την ψυχή του για τις μεγάλες επιτυχίες που δημιούργησε στον ΑΝΤ1. Τραγικές φιγούρες, η τρίτη και τελευταία σύζυγος του Νίκου Φώσκολου, η Τόνια, αλλά και η δεύτερη κατά σειρά γυναίκα του, η Ελλη, συνοδευόμενη από την κόρη τους Ντέλλα, καθώς και ο γιος του Σπύρος Φώσκολος από τον πρώτο του γάμο (με την Τζέλλα).


Ανάμεσα σε εκείνους που είπαν το τελευταίο αντίο στον άνθρωπο που τους έδωσε τους ρόλους της ζωής τους κι εκτινάχθηκε στα ύψη η καριέρα τους ήταν η Γκέλυ Μαυροπούλου. Η μεγάλη μας πρωταγωνίστρια, που έλαμψε στο πανελλήνιο με τον ρόλο της στον «Αγνωστο πόλεμο», ήταν εκεί για να τον αποχαιρετήσει. «Ο Νίκος γνώριζε το μυστικό της επιτυχίας. Με πίστευε πάρα πολύ, του άρεσα ως ηθοποιός και μου έδωσε πολλές επιτυχίες» μας είπε συγκινημένη η ηθοποιός.


Η παρουσία της στον χώρο μάς έφερε στον νου και τον έτερο πρωταγωνιστή της θρυλικής σειράς τής τότε ΥΕΝΕΔ, τον Αγγελο Αντωνόπουλο που υποδυόταν τον συνταγματάρχη Βαρτάνη, αλλά δεν μπορέσαμε να τον εντοπίσουμε πουθενά. «Ο Αγγελος Αντωνόπουλος από τον “Αγνωστο πόλεμο” και ο Χρήστος Πολίτης από τη “Λάμψη” ήταν οι μεγάλοι απόντες από την τελευταία πράξη της ζωής του Νίκου Φώσκολου» ψιθύριζαν πολλοί από τους παρευρισκομένους.


Αντίθετα, η Μαρία Αλιφέρη (το πιο λαμπρό αστέρι της τηλεόρασης στα τέλη της δεκαετίας του ’70, που πρωταγωνίστησε στις σειρές  του Φώσκολου «Εν τούτω νίκα» και «Κραυγή των λύκων») δεν θα μπορούσε να λείπει από το στερνό αντίο στον άνθρωπο που τόσο πολύ την αγάπησε και τη στήριξε, όπως μας είπε η ίδια. Η Κάτια Δανδουλάκη -άλλη μία μεγάλη τηλεοπτική μούσα του Φώσκολου-, που έφτασε στο νεκροταφείο από τους πρώτους, τόνισε: «Ο Νίκος είχε το ευλογημένο ένστικτο να αγγίζει την ψυχή του μεγάλου κοινού».


Παρόντες και όλοι οι αστέρες της «χρυσής εποχής» του σινεμά


Εκτός από τους πρωταγωνιστές στις τηλεοπτικές του σειρές, παρόντες ήταν και αστέρες της «χρυσής φουρνιάς» του σινεμά. Ανάμεσά τους, η Ζωή Λάσκαρη, η Μάρθα Καραγιάννη, η Αννα Φόνσου, ο Λάκης Κομνηνός, ο Κώστας Πρέκας, ο Γιώργος Σίσκος, ο Φαίδων Γεωργίτσης, ο Θάνος Καληώρας, ο Σπύρος Μισθός, ο Γιώργος Ματαράγκας, ο Ζαχαρίας Ρόχας και η Νάντια Μουρούζη.


Επίσης είδαμε πολλούς από τους ηθοποιούς που διακρίθηκαν στις τηλεοπτικές σειρές «Λάμψη» (με τα 3.457 επεισόδια και την είσοδο στο ελληνικό βιβλίο Γκίνες) και «Καλημέρα Ζωή», την Ελένη Κούρκουλα, τον Γιώργο Βασιλείου, τον Δημήτρη Αρώνη, τη Μαίρη Βιδάλη, τη Λουκία Παπαδάκη, τον Σταμάτη Γαρδέλη, τον Νίκο Σταγόπουλο, καθώς και πολλούς απλούς ανθρώπους που βρέθηκαν στο νεκροταφείο για να τιμήσουν τον άνθρωπο που, όπως μας είπαν κάποιοι, τους έφτιαχνε τα απογεύματα με τις ιστορίες του Γιάγκου Δράκου και όχι μόνο.


Να προσθέσουμε ότι ανάμεσα στα στεφάνια που είχαν σταλεί ξεχώριζαν αυτά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου.


ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΜΠΟΥΝΙΑΣ Φωτ.: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΛΦΟΜΗΤΣΟΣ – ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΤΟΥΛΟΓΕΝΗΣ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...