Συνοδική ενόχληση για τους Τρεις Ιεράρχες

Η μετατροπή της εορτής σε αργία και η αντίδραση.

Την αντίδρασή της στην προσπάθεια να αποχαρακτηριστεί η εορτή των Τριών Ιεραρχών από «σχολική εορτή» και να μετατραπεί σε «αργία» εκφράζει με επιστολή της προς τον υπουργό Παιδείας Κώστα Αρβανιτόπουλο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

H ΔΙΣ εντοπίζει την ουσία του προβλήματος στο γεγονός πως υπουργικό έγγραφο που στάλθηκε στα σχολεία αναφέρεται σε απλή δυνατότητα «συμμετοχής σε εκκλησιασμό» ή «σε εορταστικές εκδηλώσεις». Η ΔΙΣ σχολιάζει πως «αν είναι να γίνει αργία η εορτή και να μην ξέρουν τα παιδιά τι εορτάζεται, καλύτερα να καταργηθεί».

Στην επιστολή της η ΔΙΣ τονίζει ότι με το υπουργικό έγγραφο «επέρχεται πλήρης αλλοίωση του νοήματος της εορτής των Τριών Ιεραρχών ως προστατών της παιδείας μας. Κατά πρώτον, διαχωρίζεται ο εορτασμός μεταξύ πρωτοβαθμίου και δευτεροβαθμίου εκπαιδεύσεως, και κατά δεύτερον, για την τελευταία κατηγορία προσδιορίζεται πλέον ως αργία και όχι ως σχολική εορτή, συνοδευόμενη από εκκλησιασμό, θεωρείται δηλαδή μία ακόμη κοσμική αργία χωρίς εκκλησιαστικό χαρακτήρα, χωρίς καμία αναφορά στους τρεις σπουδαίους Πατέρες της Εκκλησίας, κατ’ εξοχήν προστάτες της παιδείας και υπερμάχους των ελληνικών (δηλαδή των κοσμικών, εξωχριστιανικών στην εποχή τους) γραμμάτων».

Σύμφωνα με τους συνοδικούς ιεράρχες, το γεγονός αυτό ενέχει τον κίνδυνο να φτάσουμε στο σημείο εντός ολίγων ετών τα παιδιά μας να έχουν αργία την 30ή Ιανουαρίου χωρίς να γνωρίζουν τον λόγο. «Εάν είναι να λάβει τέτοιον χαρακτήρα η εορτή, φρονούμε ότι είναι προτιμότερο να καταργηθεί και από αργία. Το ζήτημα δεν αφορά το γεγονός ότι ελάχιστοι μαθητές και μαθήτριες πλέον εκκλησιάζονται κατά τη συγκεκριμένη ημέρα, αλλά κυρίως το ότι χάνεται βαθμηδόν τόσο η εκκλησιαστική όσο και η κοσμική σημασία της εορτής αυτής» αναφέρεται στην επιστολή.

Οι συνοδικοί εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι τυγχάνει της κατανόησης του υπουργού «η βαρύτητα του ως άνω εκτεθέντος ζητήματος» και ευελπιστούν ότι «στον σχεδιασμό και στις αποφάσεις σας θα συνυπολογίσετε τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος προς αποκατάσταση της σπουδαιότητος της Εορτής των Τριών Ιεραρχών», όπως αναφέρουν.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ