Προαναγγελία για μέτρα από τον Ρεν

Ο Ευρωπαίος επίτροπος και το αυστηρό του μήνυμα.


«Οι προβλέψεις για πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο στις εαρινές όσο και στις φθινοπωρινές ανακοινώσεις της Κομισιόν, προϋποθέτουν ότι το όποιο δημοσιονομικό κενό για τα έτη 2014, 2015 και 2016 θα καλυφτεί με όσα μέτρα κριθούν απαραίτητα».


Με αυτά τα λόγια ο Ολι Ρεν έστειλε ένα αυστηρό μήνυμα, ξεκαθαρίζοντας ότι τα μέτρα για το δημοσιονομικό κενό θα πρέπει να προσδιοριστούν στον έλεγχο που διενεργεί τώρα η τρόικα.


Κατά τα λοιπά, ερωτηθείς για το θέμα του δημοσιονομικού κενού κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, παρουσιάζοντας τις οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ολι Ρεν τόνισε:


«Η αξιολόγηση της τρόικας ξεκίνησε μόλις σήμερα. Ας τους αφήσουμε περιθώριο να εργαστούν. Γνωρίζουμε από το παρελθόν ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, όταν αφορούν δημοσιονομικά ζητήματα ή διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δεν είναι ποτέ εύκολες. Ομως θεωρώ ότι αυτήν τη φορά δεν είναι πιο δύσκολες από ό,τι συνήθως. Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε ικανοποιητική λύση όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό και τους δημοσιονομικούς στόχους».


Συνεχίζοντας, ο Ολι Ρεν επισήμανε ότι τόσο οι εαρινές όσο και οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2013 προβλέπουν ότι ο στόχος της Ελλάδας για πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτευχθεί.


Σημείωσε, επίσης, ότι τα δημοσιονομικά κενά το 2014 και το 2015 θα καλυφτούν με μέτρα που θα συγχωνευτούν στην εν εξελίξει αξιολόγηση. «Ας αφήσουμε τους εκπροσώπους της τρόικας και τις ελληνικές αρχές να εργαστούν και είμαι βέβαιος ότι το τελικό αποτέλεσμα θα καλύπτει τους στόχους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος επίτροπος.


«Υπάρχουν σημάδια που δείχνουν πως η Ευρώπη έχει ξεπεράσει τις δυσκολίες. Οι μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική εξυγίανση αρχίζουν και αποδίδουν και έχουν θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη» πρόσθεσε ο ίδιος.


Σημειώνεται πως η Κομισιόν διατήρησε στις νέες προβλέψεις της την εκτίμηση για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2014, με αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%. Σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη δημοσιότητα, στο 4% αναμένεται να υποχωρήσει η ύφεση το 2013 (από 6,4% το 2012), ενώ ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται το 2014 στο +0,6%, η οποία θα παγιωθεί το 2015 στο 2,9%.
                              
ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ


 

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ