Τέλος οι προκλητικές άδειες συνδικαλιστών

Θα θέσει θέμα επανεξέτασης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αρχίζουν να μην αισθάνονται άνετα οι εργατοπατέρες ύστερα από όσα δήλωσε για τις συνδικαλιστικές άδειες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε συνεργασία με τον υπουργό Εργασίας, το επόμενο διάστημα θα θέσει το θέμα της επανεξέτασης των συνδικαλιστικών αδειών, που ισχύει από το 1982. «Το κράτος υπήρξε αρκετά γενναιόδωρο» είπε χαρακτηριστικά.


Ο νόμος 1264/82 «Για τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων», στο άρθρο 17, προβλέπει σειρά προκλητικών για τη σημερινή εποχή ευεργετημάτων. Συγκεκριμένα: «Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να παρέχει: α) Στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της πιο αντιπροσωπευτικής τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης άδεια απουσίας όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους. β) Στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των πιο αντιπροσωπευτικών δευτεροβάθμιων οργανώσεων άδεια απουσίας έως 9 μέρες τον μήνα και έως 15 για τον πρόεδρο, αντιπρόεδρο, γενικό γραμματέα και ταμία». Αυτά θα εξεταστούν από τους δύο υπουργούς και σίγουρα η κατάσταση θα αλλάξει.


Στο μεταξύ, ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο ΣΚΑΪ δήλωσε ότι από την επέκταση της αξιολόγησης σε μεγάλα, μεσαία και μικρά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου θα προκύψει ένα ποσοστό του αριθμού απολύσεων στο Δημόσιο. «Ολοι οι υπουργοί γνωρίζουν ποια νομικά πρόσωπα ανήκουν στο υπουργείο τους και θα πρέπει να κινήσουν τη σχετική διαδικασία» είπε και πρόσθεσε πως «η αξιολόγηση είχε περιοριστεί στον στενό πυρήνα του Δημοσίου, αλλά τώρα θα πρέπει να επεκταθεί».


Εξήγησε πως οι μεγάλες ΔΕΚΟ, στις οποίες θα επεκταθεί η αξιολόγηση, είναι όλες όσες βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο και εξαιρούνται μόνο αυτές που είναι υπό ιδιωτικοποίηση. Σημείωσε ότι στην αξιολόγηση θα ενταχθούν και οι ΔΕΚΟ που έχουν συγχωνευτεί, όπως οι συγκοινωνιακοί φορείς, προκείμενου να εντοπιστεί πλεονάζον προσωπικό.


Τέλος, σχετικά με τα πανεπιστήμια, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης  είπε ότι όσοι δεν προχώρησαν στην απογραφή θα τεθούν σε αυτοδίκαιη αργία, ενώ για όσους απογράφηκαν η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ