Στο στόχαστρο ο πρίγκιπας Κάρολος για… φοροδιαφυγή

Η βρετανική Βουλή ερευνά τις απαλλαγές του γιου της Ελισάβετ.


Είναι ο πρίγκιπας Κάρολος φοροφυγάς; Αυτό το ερώτημα θέτει επιτροπή του βρετανικού Κοινοβουλίου, που ζήτησε τη διενέργεια έρευνας για τους φόρους που κατέβαλε ο διάδοχος του θρόνου για τις εκτάσεις που διαθέτει στην Κορνουάλη.


Συγκεκριμένα, ζητείται πιο αυστηρή έρευνα των φορολογικών στοιχείων του γιου της βασίλισσας Ελισάβετ, ενώ γίνεται λόγος για πιθανή «άδικη» φοροαπαλλαγή. Το Δουκάτο της Κορνουάλης, που ιδρύθηκε το 1337 για να διασφαλίζει εισόδημα στον πρωτότοκο γιο και διάδοχο του μονάρχη, ξεπερνά σε έκταση τα 530.000 στρέμματα και το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων εκτιμάται στα 907 εκατομμύρια ευρώ.


Ο φόρος


Ως δημόσιος «βασιλικός» οργανισμός απαλλάσσεται από τον φόρο υπεραξίας και τον φόρο των εταιριών, ωστόσο ο πρίγκιπας οφείλει να φορολογείται για τα έσοδα που του αποφέρει. Η επιτροπή που απαρτίζεται από βουλευτές όλων των κομμάτων υποστηρίζει ότι δεν έχουν δημοσιευτεί λεπτομέρειες κάθε συναλλαγής που πραγματοποιεί το δουκάτο και υπογραμμίζει ότι απαιτείται μεγαλύτερη διαφάνεια.


Η πρόεδρος της επιτροπής, η βουλευτής των Εργατικών Μάργκαρετ Χοντζ, δήλωσε ότι η εξαίρεση φορολόγησης μπορεί να δίνει στο δουκάτο ένα άδικο προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών του, ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι τα οικονομικά του πήγαν πολύ καλά το διάστημα 2012-2013, αφού αύξησε τα έσοδά του και είχε πλεόνασμα που υπολογίζεται στα 22,7 εκατομμύρια δολάρια.


«Υπάρχει μια σειρά βήματα που μπορούν να γίνουν, ώστε το δουκάτο, αυτός ο ιστορικός θεσμός, να προσαρμοστεί στα σύγχρονα δεδομένα. Απολαμβάνει φοροαπαλλαγή, αν και εμπλέκεται σε μια σειρά εμπορικές δραστηριότητες» είπε, μεταξύ άλλων, η Χοντζ. Εκπρόσωπος του δουκάτου δήλωσε ότι θα εξεταστεί το αίτημα της επιτροπής με προσοχή.


«Το Δουκάτο της Κορνουάλης απαλλάσσεται από φόρο, όπως και το Στέμμα, και αυτό ισχύει από την ίδρυσή του, τον 14ο αιώνα. Από το 1993 ο πρίγκιπας Κάρολος πληρώνει εθελοντικά φόρο για το  προσωπικό του εισόδημα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που προέρχεται από το δουκάτο» υπογραμμίζει εκπρόσωπός του.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ