Στην Ελλάδα (της ανεργίας) το 5% των κατοίκων πάσχει από κατάθλιψη

Από κατάθλιψη υποφέρει ένας στους είκοσι Ελληνες.

Από κατάθλιψη υποφέρει ένας στους είκοσι Ελληνες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας που πραγματοποίησε ομάδα Αυστραλών ερευνητών. Μάλιστα η χώρα μας ξεπερνά τον μέσο όρο της δυτικής Ευρώπης στη συχνότητα εμφάνισης της συγκεκριμένης ψυχικής διαταραχής, που κατατάχτηκε ως η δεύτερη σημαντικότερη αιτία ανικανότητας – αναπηρίας διεθνώς.


Συγκεκριμένα, η έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία αναφέρει ότι από «μείζονα καταθλιπτική διαταραχή» πάσχει περίπου το 4,9% του πληθυσμού της Ελλάδας (από τουλάχιστον 3,6% έως 6,6% του ελληνικού πληθυσμού). Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο το 2010 και συνεπώς σε μεγάλο βαθμό δεν αντικατοπτρίζουν την επιδείνωση της ψυχικής κατάστασης των Ελλήνων, την οποία κατά γενική ομολογία επέφεραν η οικονομική κρίση, η έκρηξη της ανεργίας κλπ.


Ο αντίστοιχος μέσος όρος για τη δυτική Ευρώπη -πάντα για το 2010- υπολογίστηκε από τους επιστήμονες σε 4,7% (από 4,3% έως 5%). Τα μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης στη γηραιά ήπειρο εντοπίστηκαν στην Ολλανδία με 8% και στην Ελβετία με 6,2%, ενώ το χαμηλότερο στη Βρετανία με 3%.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Αλίζ Φεράρι, συνέκριναν την κλινική κατάθλιψη με πάνω από 200 άλλες ασθένειες και τραυματισμούς, και διαπίστωσαν ότι αποτελεί τη δεύτερη κυριότερη αιτία ανικανότητας – αναπηρίας μετά τους πόνους στη μέση. Παρατήρησαν επίσης ότι πλήττει περισσότερο τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και λιγότερο τις πιο πλούσιες. Ακόμα, σύμφωνα με τη μελέτη, η κατάθλιψη επιβαρύνει πιο πολύ τις γυναίκες από ό,τι τους άντρες, καθώς και τους ενήλικους εργαζομένους από ό,τι άλλες πληθυσμιακές ομάδες. Τέλος, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό αυτοκτονιών και ισχαιμικών καρδιαγγειακών επεισοδίων οφείλονται στην κατάθλιψη.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ