Το αγόρι-ρομπότ που φτιάχτηκε το 1773!

Πρόγονος του PC με ανθρωπινή όψη που ήξερε να γράφει.

Ο «πρόγονος» των σύγχρονων υπολογιστών είχε ανθρώπινη όψη. Είναι ένα «μηχανικό αγόρι» που μπορούσε να γράφει. Κατασκευάστηκε πριν από 240 χρόνια από τον διάσημο Ελβετό ωρολογοποιό Πιερ Ζακέ-Ντροζ.


Ο «Συγγραφέας», όπως ονομάστηκε, λειτουργεί με κουρδιστήρι. Οταν είναι κουρδισμένο, το αγόρι-ρομπότ κινεί το χέρι του. Αρχικά βουτάει την πένα που κρατά στο μελανοδοχείο και στη συνέχεια γράφει. Εχει την ικανότητα με κάθε κούρδισμα να σημειώσει μέχρι και σαράντα χαρακτήρες στο χαρτί. Ο μηχανισμός του αποτελείται από περίπου 6.000 κομμάτια και περιλαμβάνει σαράντα εσωτερικά έκκεντρα που αντικαθίστανται, τα οποία υπαγορεύουν τις λέξεις που θα γράψει το αγόρι.


Μιλώντας στο ντοκιμαντέρ «Mechanical Marvels: Clockwork Dreams» του BBC, ο καθηγητής Σάιμον Σάφερ περιγράφει τον «Συγγραφέα» ως ένα από τα πιο αξιόλογα επιτεύγματα της τεχνολογίας, που αποτελεί προάγγελο των υπολογιστών. «Ισως είναι το πιο εκπληκτικό αυτόματο κομμάτι απ’ όσα έχουν διατηρηθεί μέχρι σήμερα» δήλωσε ο καθηγητής τονίζοντας ότι Πιερ Ζακέ-Ντροζ ήταν ένας από τους πιο ταλαντούχους κατασκευαστές ρολογιών του κόσμου.


Το μηχανικό αγόρι θεωρείται φυσικά το αριστούργημά του. Αλλα διάσημα έργα του Ελβετού ωρολογοποιού είναι ο «Μουσικός», που αποτελείται από 2.500 κομμάτια και ο «Σχεδιαστής», που αποτελείται από 2.000 κομμάτια. Οι εκπληκτικοί μηχανισμοί του Ζακέ-Ντροζ γοήτευσαν βασιλιάδες και αυτοκράτορες από την Ευρώπη μέχρι την Κίνα, την Ινδία και την Ιαπωνία. Τα τρία κομμάτια, που είναι ευρέως γνωστά ως τα αυτόματα του Ζακέ-Ντορζ, φιλοξενούνται στο Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας που βρίσκεται στη Νεσατέλ της Ελβετίας.


ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ