Τα παζάρια με την τρόικα θα πάνε μετά τα Χριστούγεννα

Παιχνίδια με τον χρόνο κάνει η τρόικα, αναβάλλοντας προγραμματισμένες επισκέψεις σε υπουργεία.

Παιχνίδια με τον χρόνο κάνει η τρόικα, αναβάλλοντας προγραμματισμένες επισκέψεις σε υπουργεία, όπως χθες στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το πιθανότερο είναι οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση να παραταθούν και μετά τα Χριστούγεννα. Η χθεσινή αναβολή δεν έχει σχέση με τις διαπραγματεύσεις που αφορούν τα θέματα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.


Τα θέματα που εκκρεμούν είναι αν θα εγκρίνουν να προσμετρήσουν στις απολύσεις τις απομακρύνσεις που θα υπάρξουν από τις αμυντικές βιομηχανίες και των δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις.


Πάντως, σύμφωνα με συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε περάσει τις εξετάσεις της προγραμματισμένης αξιολόγησης από την τρόικα, δεδομένου ότι έχει εκπληρώσει όσα είχαν συμφωνηθεί, δηλαδή τη διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων, την απόλυση 2.000 και την αξιολόγηση δομών και προσωπικού, που αφορούσε 400.000 δημοσίους υπαλλήλους.


Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν από την πλευρά τους ότι η ελληνική πλευρά είναι αναγκασμένη να προχωρήσει μονομερώς (χωρίς την έγκριση της τρόικας) στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τον φόρο ακινήτων και του προϋπολογισμού 2014, καθώς και στο σχέδιο για την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας (ΕΑΣ και ΕΛΒΟ).


Στο μεταξύ, σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα, χωρίς όμως να προκύψει κάποια συμφωνία, για το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2014.


Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να συμφωνηθεί ένα βασικό σενάριο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013 και για τον προϋπολογισμό 2014, καθώς και να εξεταστεί το κατά πόσον οι παρεμβάσεις από το υπουργείο Εργασίας και τα αποτελέσματα από τη φορολογική συμμόρφωση (π.χ. αύξηση εσόδων, λόγω ανάπτυξης της οικονομίας) και τη φορολογική διοίκηση υπερκαλύπτουν το δημοσιονομικό κενό του 2014.


ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ