Προωθούν τη «λύση Ερντογάν» για Κύπρο

Μόνο τυχαία δεν ήταν η δήλωση από τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού «δεν γνωρίζω καμία χώρα με το όνομα Κύπρο» δεν έγινε τυχαία, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο των προκλητικών δηλώσεων των Τούρκων σχετικά με τις προθέσεις τους απέναντι στην Ελλάδα. Η δήλωση είναι ενδεικτική των σχεδίων της Αγκυρας για την επόμενη μέρα του Κυπριακού, που παραμένει άλυτο παρά τις προσπάθειες του ΟΗΕ.


«Η αμφισβήτηση από πλευράς του Τούρκου πρωθυπουργού της ίδιας της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλει να αφυπνίσει, επιτέλους, τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό. Οποιοσδήποτε περαιτέρω σχολιασμός επ’ αυτού είναι περιττός». Αυτό ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Κώστας Κούτρας (φωτό) σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν, αν και δήλωση θα έπρεπε να είχε κάνει ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.


Επιδίωξη των Τούρκων προτού ακόμα εισβάλουν στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974, ήταν να δημιουργήσουν δύο ξεχωριστά κράτη. Από την τουρκική εισβολή -παρά τις τόσες προσπάθειες που έγιναν από διεθνείς παράγοντες και τα δεκάδες ψηφίσματα του ΟΗΕ- η Αγκυρα δεν έχει αποσύρει ούτε έναν στρατιώτη από τις κατεχόμενες περιοχές και δεν έχει παραχωρήσει ούτε μία σπιθαμή γης στην Κυπριακή Δημοκρατία.


Ομως, έχουν μεταφέρει εκατοντάδες εποίκους από τα βάθη της Τουρκίας με σκοπό την αλλοίωση του πληθυσμού. Μήπως, λοιπόν, πίσω από όλα αυτά υπάρχει ένα σχέδιο; Η απάντηση είναι «ναι».


Τις πληροφορίες για την ύπαρξη σχεδίου διοχετεύει σε τουρκικές εφημερίδες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Το σχέδιο υπακούει στη λογική ότι αφού δεν υπάρχει λύση, θα προωθηθεί η ακόλουθη προσέγγιση: καθώς δεν υπάρχει επίτευξη συμφωνίας, προκύπτει λύση και αυτή δεν είναι άλλη από τη «λύση Ερντογάν», δηλαδή η ύπαρξη δύο κρατών.
Αυτή ήταν δεκαετίες τώρα η επιδίωξη της Τουρκίας, που πλέον είναι περισσότερο εμφανής ύστερα από τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη θάλασσα που περιβάλλει το νησί της Αφροδίτης.


«Τα δύο κράτη θα συνεργαστούν και μέσω της Τουρκίας θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο στον υπόλοιπο κόσμο» υποστηρίζουν με υπερηφάνεια κύκλοι προσκείμενοι τόσο στον ηγέτη του ψευδοκράτους όσο και στον Ερντογάν.


ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ