Η Αγκυρα περιφρονεί συστηματικά τον ΟΗΕ

Το ΥΠΕΞ για τα 30 χρόνια της κατοχής της Κύπρου.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί ποτέ τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής, δήλωσε σε ανακοίνωσή του, με την ευκαιρία των τριάντα χρόνων από την ανακήρυξη του τουρκικού ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.


Το παράνομο ψευδοκράτος είναι προϊόν χρήσης βίας και έχει επανειλημμένα καταδικαστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση που κατηγορεί την Τουρκία επειδή περιφρονεί συστηματικά τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.


«Η διεθνής κοινότητα, πλην της Τουρκίας, σέβεται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και επιβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία ότι θεωρεί νομικά άκυρη την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, την οποία ούτε αναγνωρίζει, ούτε διευκολύνει, ούτε συνδράμει, καθ’ οιονδήποτε τρόπο» σημειώνεται στην ανακοίνωση που συνεχίζει:


«Αντιθέτως, μία και μόνο χώρα περιφρονεί συστηματικά τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό εμμένοντας στην ανυπόστατη και άκρως προσβλητική θέση της περί “ανεξάρτητης ΤΔΒΚ”, επιδιώκοντας, μάταια όλα αυτά τα χρόνια, τη διεθνή αναβάθμιση του παράνομου μορφώματος. Αυτή η προκλητική εμμονή στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου περιπλέκει το Κυπριακό πρόβλημα και ζημιώνει τελικά την ίδια την τουρκοκυπριακή κοινότητα.


»Καλούμε την Τουρκία να αναθεωρήσει τις θέσεις της και να σεβαστεί, επιτέλους, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη διεθνή νομιμότητα, παύοντας να κρατάει όμηρο έναν ολόκληρο λαό».


Το βράδυ της 14ης Νοεμβρίου 1983 ο Ραούφ Ντενκτάς ενήργησε συνωμοτικά και με τις ευλογίες της Τουρκίας ενίσχυσε τα φυλάκια κατά μήκος της «Πράσινης Γραμμής», απέκοψε κάθε επικοινωνία με τα Κατεχόμενα και κάλεσε τους «βουλευτές» του σε δείπνο στο γραφείο του, όπου τους ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ανακηρύξει το ψευδοκράτος του.


Η απόφαση του Ντενκτάς και της Αγκυρας προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με 13 ψήφους υπέρ, μία αποχή και μία εναντίον καταδίκασε την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ