Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Αγριες φυλές ποζάρουν πριν εξαφανιστούν για πάντα

Εντυπωσιακό λεύκωμα με ανθρώπους οι οποίοι ζουν μακριά από τον σύγχρονο πολιτισμό.


Μπορεί να διανύουμε την τρίτη χιλιετία και να απολαμβάνουμε ασύγκριτες ανέσεις σε επίπεδο τεχνολογίας, επικοινωνίας και υγείας, όμως σε κάποιες γωνιές του πλανήτη υπάρχουν άνθρωποι που ανθίστανται στον εκσυγχρονισμό. Φυλές που ζουν μέσα σε ζούγκλες, δίπλα σε ποτάμια ή πάνω σε πάγους και έχουν καταφέρει να διατηρήσουν αναλλοίωτα τα παραδοσιακά ήθη και έθιμα των προγόνων τους.


Τις φυλές αυτές κατάφερε να εντοπίσει ο Βρετανός Τζίμι Νέλσον, ο οποίος αφού τους χαμογέλασε και ήπιε τα μυστηριώδη αφεψήματα που τον κέρασαν, τις έστησε μπροστά στον φωτογραφικό φακό του. Το αποτέλεσμα; Ενα πλούσιο λεύκωμα με 500 γυαλιστερές εικόνες, στις οποίες κυριαρχεί η αυθεντικότητα της ανθρωπότητας, η αγνή ομορφιά των οικογενειακών δεσμών, καθώς και η πίστη και η αφοσίωση στους θεούς και στις δυνάμεις της φύσης.


«Θέλησα να δημιουργήσω ένα αισθητικό φωτογραφικό ντοκουμέντο που θα αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. Ενα αναντικατάστατο εθνογραφικό αρχείο ενός κόσμου που απειλείται γρήγορα με εξαφάνιση» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Νέλσον για το λεύκωμά του με τίτλο «Before They Pass Away».


Κοζάκοι, Μογγολία


Είναι απόγονοι τουρκικών, μογγολικών και ινδοϊρανικών φυλών που αποικούσαν στο τμήμα ανάμεσα στη Σιβηρία και τη Μαύρη Θάλασσα. Είναι ένας ημι-νομαδικός λαός που ζει στα βουνά και στις κοιλάδες της δυτικής Μογγολίας μαζί με τα κοπάδια του από τον 19ο αιώνα. Διακρίνεται για τη φιλοξενία και τη γενναιοδωρία του, λατρεύει την ποίηση και τη μουσική, φοράει ρούχα με πολύχρωμα κεντήματα, διαπρέπει στο κυνήγι του αετού και πιστεύει στις δυνάμεις του καλού και του κακού.


Χούλι, Παπούα – Νέα Γουινέα


Είναι μια γηγενής φυλή που ζει στα ανατολικά υψίπεδα της Παπούα – Νέας Γουινέας εδώ και μία χιλιετία. Ο πληθυσμός της εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 150.000 άτομα που χωρίζονται σε μικρότερες υπο-φυλές, οι οποίες μάχονται μεταξύ τους για τη γη, τα γουρούνια και τις γυναίκες. Καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να εντυπωσιάσουν τον εχθρό, γι’ αυτό βάφουν τα πρόσωπά τους κίτρινα, κόκκινα και λευκά, ενώ φημίζονται και για την παράδοσή τους να δημιουργούν διακοσμητικές περούκες με τα ίδια τους τα μαλλιά. Το τρομακτικό τους λουκ συμπληρώνει ένα αιχμηρό τσεκούρι ανά χείρας.


Κούι Ιστ Γουίγκμεν, Παπούα – Νέα Γουινέα


Πρόκειται για μία από τις πιο ετερογενείς φυλές στον κόσμο. Το δύσβατο έδαφος της πόλης Γκορόκα και ο ιστορικός διαφυλετικός πόλεμος την οδήγησε να απομονωθεί σε μικρά χωριουδάκια και να αναπτύξει πολλές διαφορετικές διαλέκτους. Οι Κούι Ιστ Γουίγκμεν εκτιμούν το καλό φαγητό, διατηρούν στενούς οικογενειακούς δεσμούς και σέβονται το μεγαλείο της φύσης. Επιβιώνουν κυνηγώντας, μαζεύοντας φυτά και θερίζοντας καλλιέργειες.


Λαντάκοι, Ινδία


Ζουν σε μια ψυχρή έρημο στο βόρειο ινδικό κρατίδιο Τζαμού και Κασμίρ και διακρίνονται για την πλούσια λαογραφία τους, η οποία χρονολογείται την προ-βουδιστική εποχή. Καθώς η εποχή της γεωργίας στα Ιμαλάια είναι σύντομη, οι Λαντάκοι εργάζονται μόνο τέσσερις μήνες τον χρόνο. Στη σπορά και τη συγκομιδή συμμετέχουν όλες οι ηλικίες. Τους υπόλοιπους οκτώ μήνες, που είναι χειμώνας, η δουλειά είναι μηδαμινή και τα φεστιβάλ είναι τακτικά. Σε αυτά τούς δίνεται η ευκαιρία να φοράνε με περηφάνια την goncha, την παραδοσιακή στολή τους.


Σαμπούρου, Κένυα


Οι Σαμπούρου ζουν στη βόρεια Κένυα, εκεί όπου οι πρόποδες του όρους Κένυα συναντούν τη βόρεια έρημο. Είναι αναγκασμένοι να αλλάζουν τοποθεσία κάθε 5-6 βδομάδες για να εξασφαλίζουν τροφή στα κοπάδια τους. Είναι ένας ανεξάρτητος λαός, πολύ πιο παραδοσιακός σε σχέση με τους φημισμένους Μασάι. Η επιβίωσή τους εξαρτάται από τα βοοειδή αλλά και τον πόλεμο εδώ και τόσους αιώνες, οπότε τους είναι πλέον δύσκολο να επιδιώξουν μια πιο καθιστική ζωή.


ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

«Ξαπλώπουλος και σία» για τους αστυνομικούς στις Φυλακές Μαλανδρίνου

Ζωή και κότα εμφανίζονται να κάνουν όλοι οι αστυνομικοί...