Οι ένοχοι για διατροφικές διαταραχές!

Γονιδιακές μεταλλάξεις ευθύνονται για τις ασθένειες.


Επανάσταση στον τρόπο αντιμετώπισης των διατροφικών διαταραχών αναμένεται να δώσει νέα επιστημονική έρευνα, η οποία συνδέει για πρώτη φορά τις συχνά θανατηφόρες αυτές ασθένειες με γονιδιακές μεταλλάξεις.


Παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί έχουν καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα σχετικά με το ποιες κοινωνικοοικονομικές ομάδες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης τέτοιων διαταραχών, κανείς μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς εκδηλώνονταν αυτές ή τι τις πυροδοτούσε.


Τo DNA


Ερευνητές του πανεπιστημίου της Αϊόβα, με επικεφαλής τον Μάικλ Λάτερ σε συνεργασία με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Νευροψυχιατρικής Ερευνας του Φάργκο, Τζέιμς Μίτσελ, διαπίστωσαν την ύπαρξη δυο γονιδιακών μεταλλάξεων οι οποίες φαίνεται πως αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης διατροφικών διαταραχών.


Μελετώντας το DNA μελών δύο οικογενειών με σημαντικό ιστορικό διατροφικών διαταραχών, διαπίστωσαν πως στη μια περίπτωση ευθυνόταν μετάλλαξη στον οιστρογονικό υποδοχέα τύπου άλφα ή ESRRA και στην άλλη μια αντίστοιχη μετάλλαξη στο γονίδιο histone deacetylase 4 ή HDAC4.


Τα δύο αυτά γονίδια είναι παρόντα στη λειτουργία του μυικού και του λιπώδους ιστού και ρυθμίζονται με την άσκηση. Οπως λένε οι ειδικοί, υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποδεικνύουν ότι το ESRRA και το HDAC4 έχουν λειτουργική αλληλεπίδραση.


Η επιστημονική ομάδα σχεδιάζει να προχωρήσει σε περαιτέρω μελέτες των δύο αυτών γονιδίων σε πειραματόζωα, προκειμένου να κατανοήσει τον τρόπο δράσης τους στον εγκέφαλο, καθώς επίσης και να μελετήσει κι άλλα άτομα με διατροφικές διαταραχές. «Το θέμα είναι να βρούμε ποια είναι τα κοινά που μοιράζονται οι άνθρωποι που πάσχουν από διαταραχές που οι υγιείς άνθρωποι δεν διαθέτουν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάικλ Λάτερ, υποστηρίζοντας ότι πλέον υπάρχει ένα πιο επιστημονικά ακριβές μοντέλο, ικανό να βοηθήσει τους γιατρούς και τους ερευνητές.


Η νευρική ανορεξία και η βουλιμία προσβάλλουν το 1-3% των γυναικών, ενώ είναι λιγότερο συχνές στον ανδρικό πληθυσμό και συγκαταλέγονται στις πιο θανατηφόρες ψυχιατρικές νόσους.


ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ