Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Δάκρυα μετά το baby boom

Ο… εφιάλτης της επιλόχειας κατάθλιψης όπως τον βίωσε μια νέα μητέρα και ο ρόλος του συντρόφου για την αντιμετώπισή του.


«Καθώς περπατούσα έχοντας την τεσσάρων μηνών κόρη μου Εβαντζελίν στο καρότσι, υπό καταρρακτώδη βροχή, ένα αμάξι πέρασε από δίπλα μου και με έκανε μούσκεμα ως το κόκαλο. Αρχισαν να τρέχουν δάκρυα από τα μάτια μου και ένιωσα την απόγνωση να με κυριεύει. Για μια στιγμή σκέφτηκα να πέσω μαζί με το παιδί μου στις ρόδες ενός διερχόμενου λεωφορείου».


Τη δεδομένη χρονική στιγμή η 38χρονη Κλάβερ Στράουντ δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει ότι έπασχε από επιλόχειο κατάθλιψη, διαταραχή που ξεκίνησε όταν η Εβαντζελίν ήταν περίπου δύο εβδομάδων και τη συνόδευσε όλο το πρώτο εξάμηνο της ζωής του παιδιού της.


Αν και όπως λέει, θα έπρεπε να διανύει μία από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής της, καθώς είχε όλα όσα είχε ονειρευτεί ποτέ -ένα υγιές μωρό, δύο υπέροχα μεγαλύτερα παιδιά, έναν τρυφερό σύζυγο, ένα υπέροχο σπίτι και μια ενδιαφέρουσα δουλειά- εκείνη κατακλυζόταν συνεχώς από μαύρες σκέψεις. «Το γεγονός ότι ήταν το τρίτο μου παιδί και ότι εγώ ήμουν σε μεγαλύτερη και πιο ώριμη ηλικία, με έκανε να δυσκολεύομαι ακόμα περισσότερο να εξηγήσω γιατί ένιωθα έτσι» θυμάται.


Τα συμπτώματα άρχισαν να γίνονται πιο έντονα, όταν η Εβαντζελίν συμπλήρωσε τον πρώτο μήνα της ζωής της και με το πέρασμα των ημερών η κατάσταση επιδεινωνόταν ολοένα και περισσότερο.


«Τις χειρότερες μέρες, οι σκέψεις μου με παράσερναν σε όλο και πιο σκοτεινά και βίαια μέρη. Εκοβα κρεμμύδια για ριζότο προτού έρθουν τα παιδιά από το σχολείο και ξαφνικά φανταζόμουν ότι μαχαίρωνα την Εβαντζελίν και ύστερα τον εαυτό μου μέχρι θανάτου. Την ίδια στιγμή, οι φίλοι μου έλεγαν πόσο ευτυχισμένη θα έπρεπε να ήμουν κι εγώ ντρεπόμουν να τους πω την αλήθεια» διηγείται,   προσθέτοντας ότι η πρώτη φορά που παραδέχτηκε σε μια στενή φίλη το πρόβλημά της ήταν όταν το μωρό έγινε τεσσάρων μηνών.


Εκείνη ήταν ουσιαστικά και ο άνθρωπος που κατάφερε να την πείσει ότι δεν τρελαινόταν, αλλά της συνέβαινε κάτι αρκετά πιο συνηθισμένο, καθώς η επιλόχειος κατάθλιψη ταλαιπωρεί το 15% των νέων μαμάδων.


Τα συμπτώματα


Η επιλόχειος κατάθλιψη συνήθως εμφανίζεται την τρίτη ή την τέταρτη ημέρα μετά τον τοκετό, ενώ τα συμπτώματα είναι εντονότερα αργά το απόγευμα ή το βράδυ: κακή διάθεση, έλλειψη ικανοποίησης από δραστηριότητες που κάποτε ήταν αγαπημένες, έντονη θλίψη, έλλειψη ενδιαφέροντος για το μωρό ή ακόμα και επιθετικότητα προς αυτό!


Επιπροσθέτως η μητέρα γίνεται ευσυγκίνητη, με ασυγκράτητα δάκρυα, άγχος, εμμονές ότι κάτι θα συμβεί στο βρέφος και εμφανή κόπωση. Οπως τονίζουν οι ειδικοί, οι ορμόνες παίζουν καθοριστικό ρόλο, ενώ υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στην επιλόχειο μελαγχολία και την επιλόχειο κατάθλιψη, με την πρώτη να έχει πιο ήπια συμπτώματα και διάρκεια έως και δύο εβδομάδες και τη δεύτερη να διαρκεί ακόμη και έναν χρόνο μετά τον τοκετό.


Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση παίζει ο σύντροφος και γενικά ο στενός περίγυρος της μητέρας, που πρέπει να τη βοηθήσει να ξεκουραστεί και να συμβιβαστεί με τις νέες δυσκολίες. Τα άτομα αυτά θα πρέπει να είναι υπομονετικά, να δώσουν την ευκαιρία στη μητέρα να εκφράσει όλα αυτά που νιώθει και, αν χρειάζεται, να ζητήσουν συμβουλές και από γιατρό, που θα κρίνει αν η μητέρα χρειάζεται αντικαταθλιπτικά, κάτι που συνήθως δεν είναι απαραίτητο.


ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...