Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Η Τραϊάνα Ανανία για την υγεία του Δημήτρη Κόκοτα

Tην ώρα που η αγωνία για την υγεία του...

Χρήστος Τσικνιάς: Αγωνία για τον μίμο της πίστας

Δύσκολες ώρες για τον καλλιτέχνη Χρήστο Τσικνιά, ο οποίος...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Ο Κούστας στα ρηχά

Τα χρέη ύψους 3, 345 δισ. δολαρίων του εφοπλιστή, ο ασφυκτικός κλοιός από τη «ΔΟΥ των πλουσίων» και οι φουρτούνες στην πολυτάραχη προσωπική του ζωή.

Ανέκδοτο μοιάζει το γεγονός ότι ο Ελληνας εφοπλιστής (και δόκτωρ) Ιωάννης Κούστας μπήκε στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα συνολικά χρέη της ναυτιλιακής του ανέρχονται στα 3,345 δισεκατομμύρια δολάρια. Σωστά διαβάσατε: τρία δισεκατομμύρια και τριακόσια σαράντα πέντε εκατομμύρια δολάρια! Αυτό προκύπτει από τον ισολογισμό της εισηγμένης Danaos Corporation του πρώτου εννεαμήνου του 2013.

Βέβαια ο Κούστας έχει και 59 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, αν και η αξία τους είναι αμφίβολο ότι καλύπτει τα χρέη. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τους εχθρούς του να διατυπώνουν κακεντρεχή σχόλια του τύπου «γλίτωσε από τη Σοφία και έμπλεξε με την εφορία», αναφερόμενοι στο εν εξελίξει διαζύγιό του από τη Σοφία Γιαννίκου (ή Γιαννικοπούλου, όπως είναι το πατρικό της), την ηθοποιό που μεσουρανούσε τη δεκαετία του ’80, στην εποχή της βιντεοκασέτας. Μπορεί να ήταν ο φθόνος των παλαιών συναδέλφων της ότι αυτή τα κατάφερε, αλλά έδωσε και δικαιώματα. Κι έτσι πολύ μελάνι χύθηκε για το lifestyle της εις βάρος της εικόνας του ζευγαριού. Και πολλοί συνδέουν βέβαια τη δημόσια εικόνα της με τους λόγους που οδήγησαν τον δρα Ιωάννη στην απόφαση του διαζυγίου.

Ομως η ζωή δεν χαρίζεται σε κανέναν. Ετσι ο εφοπλιστής, που βρίσκει παρηγοριά από τον αδυσώπητο ρυθμό των προκλήσεων που αντιμετωπίζει στις δύο κόρες του και στους δύο γιους του, αλλα και σε νεαρες υπαρξεις(…)έρχεται και πάλι στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Τόσο με τη δημοσιοποίηση του ονόματός του στη λίστα των πιθανών φοροφυγάδων που συγκρότησαν οι Γάλλοι ελεγκτές της Task Force, οι οποίοι «βοηθούν» τους Ελληνες εφοριακούς, όσο και με τη δύσκολη περίοδο για τις ναυλαγορές.

Αυτό δεν τον εμπόδισε όμως να προχωρήσει προ ολίγων εβδομάδων σε νέες αγορές πλοίων, ύστερα από πολύ καιρό. Κατέβαλε 26.900.000 δολάρια για την αγορά δύο πλοίων. Τα 15.000.000 από αυτά τα πήρε μάλιστα ο Θόδωρος Αγγελόπουλος που του πούλησε το ένα. Στοίχημα ότι η αγορά θα ανακάμψει, λένε οι ειδικοί για την κίνησή του. Οπως όμως αναφέρει ο εφοπλιστής στην έκθεσή του προς τους μετόχους, η δυνατότητά της Danaos να βρίσκεται σε συνεννόηση με τις τράπεζες και να ρυθμίζει όποτε χρειαστεί τους όρους αποπληρωμής των υποχρεώσεων της προς αυτές είναι καθοριστικής σημασίας για τη βιωσιμότητα της εταιρείας. Μέχρι τώρα τα έχει καταφέρει. Αλλά με 3,3 δισ. χρέη κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι όλα πάντοτε θα πηγαίνουν ομαλά.

Την ώρα λοιπόν που αυτά συμβαίνουν στις δουλειές του, η Ομάδα Δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ, που καθοδηγεί τη νεοσύστατη «ΔΟΥ των πλουσίων», έχει κατατάξει τον εφοπλιστή μεταξύ αυτών για τους οποίους προτείνει να γίνει ενδελεχής έλεγχος για τη μεγάλη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΔΟΥ, περιουσία που διαθέτουν και κυρίως για το πώς αυτή φορολογήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Πολλοί εξ αυτών που μπήκαν στη λίστα δίνουν πειστικές εξηγήσεις και ο έλεγχος ολοκληρώνεται χωρίς (σοβαρές) επιπτώσεις. Ομως η διαδικασία είναι συνεχής και όπως λέει η λαϊκή σοφία, σκοπός είναι να μην μπλέξεις. Αραγε τα φορολογικά της Σοφίας είναι εντάξει, διερωτώνται παλιές της «φίλες». Πώς όμως έμπλεξε έτσι ο εφοπλιστής;

Ο δόκτωρ, όπως του αρέσει να τον αποκαλούν (ελέω διδακτορικού στην πληροφορική) Ιωάννης Κούστας είναι πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Danaos Corporation. Mε περισσότερα από 25 χρόνια στη ναυτιλία, ανέλαβε το managment της Danaos το 1987 από τον πατέρα του και ιδρυτή της (το 1972) Δημήτρη Κούστα. Είναι μέλος του διοικητικού συμβούλιου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, καθώς και της Κυπριακής Ενωσης Πλοιοκτητών. Σπούδασε Ναυπηγική στο Πολυτεχνείο και απέκτησε Master in Computer Science (και το διδακτορικό) από το Imperial College του Λονδίνου.

Χρυσή στιγμή γι’ αυτόν ήταν η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το 2006, της Danaos και η ανάδειξή της το 2008 -οπότε ήρθε η κρίση- σε μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εισηγμένες διεθνώς. Στη διαδρομή του αυτή, μαζί με τα εξήντα πλοία και τα χρέη που απέκτησε η εταιρεία του, γνώρισε το 1994 και τη Σοφία, με την οποία παντρεύτηκε το 1996. Ο 56χρονος σήμερα επιχειρηματίας έχει βιώσει -μεταξύ άλλων- εξώδικα ασφαλιστικά μέτρα και δικαστική αντιπαράθεση με τη «flamboyant» (σ.σ.: φανταχτερή), όπως τη λένε κάποιοι, Σοφία. Η Σοφία ήταν η δεύτερη γυναίκα του. Και για πολλούς η αιτία του διαζυγίου του με την πρώτη, με την οποία έχει αποκτήσει τους δύο γιους του.

Ο έρωτας με το κορίτσι των βιντεοταινιών και ο χωρισμός

Οι κυρίες των κύκλων στους οποίους κινείται ο Κούστας δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι τη Σοφία Γιαννικοπούλου που πρωταγωνιστούσε τη δεκαετία του ’80 σε ταινίες στο πλευρό του Στάθη Ψάλτη. Ακόμα και «φίλες» της πλέον την αποκηρύσσουν «μετά βδελυγμίας» και εξηγούν πως η σχέση που ανέπτυξαν ήταν τάχα μου επιβεβλημένη από το κοινωνικό πρωτόκολλο. Η Σοφία επιχείρησε -μάλλον αδέξια, όπως λένε- να σταθεί δίπλα στον επιχειρηματία.

Ομως για ένα κορίτσι σαν κι αυτό τα σπίτια στη Γλυφάδα, στο Λαγονήσι και το Μανχάταν, τα ταξίδια ανά την υφήλιο, οι θαλαμηγοί και τα πάρτι των elite ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Και οι εμφανίσεις της σε νυχτερινά κλαμπ -συνήθως ασυνόδευτη- έδωσαν τροφή σε πολλά σχόλια. Τα σχόλια πύκνωσαν, όταν εμφανίστηκε στο σκηνικό και ένας πολίστας, ο οποίος ανέλαβε προπονητής κολύμβησης των δύο κοριτσιών του ζευγαριού, εξασφαλίζοντας έτσι την κοντινή παρουσία της Σοφίας.

Σύντομα κλιμακώθηκαν και εντάσεις που προϋπήρχαν στις σχέσεις της με την οικογένεια του Γιάννη, κυρίως με την αδελφή του. Ο εφοπλιστής άρχισε να δέχεται διακριτικές στην αρχή και έντονες αργότερα παραινέσεις να «βάλει σε τάξη» τη Σοφία. Τελικά ο χωρισμός ήταν ο μόνος δρόμος που έμεινε ανοιχτός. Κάποιοι αναφέρουν πως η Σοφία όχι μόνο δεν στήριξε τον Γιάννη στη δύσκολη πενταετία που ανέτειλε στα τέλη του 2008, αλλά έκανε και ό,τι ήταν δυνατόν για να δυσκολέψει τη ζωή του.

«Κρίμα που τώρα που αυτή βγήκε από τη ζωή του ήρθε η σκιά του φοροφυγάδα να αμαυρώσει και πάλι το προφίλ του» λένε οι άλλες «ετερόφωτες» κυρίες των κύκλων της, παραγνωρίζοντας ίσως ότι και ορισμένοι από τους δικούς τους συζύγους βρίσκονται στο στόχαστρο της εφορίας.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...