Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Οι νέες τάσεις και αφίξεις στην πόλη του φωτός

Τα design μπουτίκ ξενοδοχεία και οι επίγειοι (γευστικοί) παράδεισοι στο λαμπερό Παρίσι.

Το Παρίσι δεν θυμίζει πλέον την πόλη που όλοι ανέκαθεν είχαμε κατά νου. Εχει… εξευρωπαϊστεί αισθητά! Μια ευγένεια βασιλεύει στον αέρα και πραγματικά χαίρεσαι να είσαι τουρίστας πλέον στην πόλη αυτή. Σίγουρα δεν έχει γίνει οικονομικό, αλλά πλέον υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές που με λίγο προγραμματισμό μπορείς να γευτείς τη μοναδική κουζίνα του, να περπατήσεις στις χαοτικές λεωφόρους του, να πιεις ποτά δίπλα σε περιζήτητους Εβραίους εργένηδες στα «in bars» και να μείνεις σε χαριτωμένα μικρά ξενοδοχεία.

Η αλήθεια είναι ότι μπαράζ νέων ξενοδοχείων έχει κατακλύσει την πόλη του φωτός τον τελευταίο χρόνο. Πέρσι τέτοια εποχή άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το «Shangri La» και το «Royal Monceau», ενώ ακολούθησαν το «Mandarin Oriental» και το «Peninsula». Παράλληλα, μια σειρά ατμοσφαιρικά, μικρά ξενοδοχεία άρχισαν να ξεπετιούνται προσφέροντας εναλλακτικές λύσεις αντί των πολυτελών πεντάστερων.

«Το lifestyle είναι το μέλλον» μου λέει ο Olivier Lapidus, διάσημος σχεδιαστής και πλέον hotelier. Στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού, σε ένα πανέμορφο γωνιακό κτίριο του 19ου αιώνα, στεγάζεται το νέο του εγχείρημα, ένα design μπουτίκ ξενοδοχείο, το οποίο πραγματικά εντυπωσιάζει οποιασδήποτε αισθητικής επισκέπτη, εφόσον είναι κατασκευασμένο με την οπτική ενός μόδιστρου παρά ενός interior designer. Η έμφαση στη λεπτομέρεια και το πάντρεμα υψηλής ραπτικής και high technology κάνουν το ξενοδοχείο μοναδικό.

Την πρώτη εβδομάδα που άνοιξε, μου εξομολογείται ο Lapidus, τον επισκέφτηκε ο Karl Lagerfeld, ο οποίος έκανε φωτογράφιση μέσα στους χώρους. Το ξενοδοχείο αποτελείται από έξι ορόφους στους οποίους με ξενάγησε ο ίδιος ο Lapidus ξεκινώντας από το Βlack floor, το οποίο είναι πιο σκοτεινό, aggressive, «αντρικό», όπως το χαρακτήρισε ο μόδιστρος, ενώ σταδιακά περάσαμε σε άλλα επίπεδα, όπως το Flannel floor, το Ruby floor, το Couture floor, το Pearl floor και τελικά το Sky floor.

Κάθε επίπεδο είναι θεματικό, με διαφορετικά υλικά, όπως το δέρμα στα πατώματα του Black, οι πέρλες στα έργα τέχνης και τα ολόλευκα, άριστης ποιότητας σεντόνια του ορόφου Pearl, και άλλα τέτοια πολλά, από τις ντουλάπες του ξενοδοχείου με την εξαιρετική επένδυση μέσα έξω (από μετάξι ή δέρμα) έως τις οπτικές ίνες που αλλάζουν χρώματα στις κουρτίνες. Εντύπωση προκαλεί η σάλα όπου σερβίρεται το πρωινό, το οποίο για τους μη ενοίκους του ξενοδοχείου κοστίζει 18 ευρώ.

Πρόκειται για ένα πολύ ζεστό αλλά συνάμα φουτουριστικό περιβάλλον, όπου μπορείς να πιεις καφέ ή να πάρεις πρωινό και πραγματικά να το ευχαριστηθείς. Από το μέλι έως τα ξερά φρούτα, οι πρώτες ύλες είναι άριστης ποιότητας. Οι τιμές των δωματίων ξεκινούν από 210 ευρώ.

Επισκεφτήκαμε επίσης το καινούργιο ξενοδοχείο «Edgar». Αξίζει τον κόπο να μείνετε έστω και μία φορά εδώ για τον νεανικό κόσμο του και για τα ωραία contemporary interior designs. Το «Pavillon des letters» στο 8ο διαμέρισμα, κοντά στα Champs Elysees, είναι το αδελφάκι του «Place des Vosges» και του ρομαντικού «Pavillon de la Reine», και αποτελεί επίσης hot spot για διαμονή.

Το… μενού

Εκτός από τις νέες τάσεις στο hospitality, το Παρίσι ως μητρόπολη της γαστρονομίας έχει και σε αυτόν τον τομέα νέες τάσεις να προτείνει. Πρώτο και καλύτερο trend είναι αυτό με μεγάλους, διακεκριμένους chefs που ανοίγουν brasseries ή all day εστιατόρια, όπου ο καθένας μας μπορεί να γευτεί την τεχνοτροπία τους σε πιο προσιτές τιμές, αλλά και μέσα από πιο απλά, καθημερινά πιάτα, τα οποία όμως δεν στερούνται ποιότητας και γεύσης.

Επίσης η επιστροφή σε προϊόντα και πρώτες ύλες τις οποίες παράγει η τοπική γη είναι άλλη μία τάση που ενστερνίζονται μεγάλοι σεφ για να προσφέρουν στο τραπέζι ό,τι πιο αγνό και ποιοτικά ανώτερο.

Ο σεφ Ανδρέας Μαυρομμάτης, γνωστός στην παριζιάνικη κοινωνία για τα εστιατόρια Mavrommatis, τονίζει τη σημασία της άριστης πρώτης ύλης κατευθείαν από τους παραγωγούς, η οποία συντελεί στην παρασκευή εκλεκτών πιάτων που δοκιμάσαμε σε ένα εκτενές διήμερο degustation και ειλικρινά αισθανθήκαμε περήφανοι, αρχικά για τον τρόπο με τον οποίο ο σεφ αυτός εξελίσσει την ελληνική – μεσογειακή κουζίνα, όπως επίσης και για την αποδοχή του από το πολύ δύσκολο γαλλικό κοινό.

Η οικογένεια Μαυρομμάτη έχει αυτή τη στιγμή στο Παρίσι δύο εστιατόρια, μία κάβα, δύο delicatessen αυτόνομα και άλλα deli stands μέσα στις Galleries Lafayette και το Bon Marche, ενώ ετοιμάζεται να μας εκπλήξει και με νέα εγχειρήματα μέσα στο 2014.

Ενας άλλος Γάλλος σεφ, καταξιωμένος με αστέρια Michelin, ο οποίος έχει περάσει και από τη Σπονδή στην Ελλάδα, είναι ο Eric Frechon. Μετά το πολύ γνωστό Bristol Mini Palais μόλις άνοιξε στο Παρίσι το all day εστιατόριο Lazare, με αυθεντική γαλλική κουζίνα, πάντα με τον τρόπο που μόνο εκείνος μπορεί και την αναπαράγει. Το εστιατόριο σερβίρει από πρωινό έως και βραδινό, έχει πιάτα ημέρας και ξεχωριστή κάρτα για τσάι.

Ενας άλλος γνωστός σεφ, ο Yannick Aleno, άνοιξε πριν από δύο εβδομάδες το Terroir Parisien, όπου αναπαράγει κλασικά γαλλικά πιάτα με πρώτη ύλη παρμένη από την τοπική περιοχή και το όνομα Terroir Parisien. Πρόκειται για έναν πολύ ευχάριστο χώρο, ιδανικό για οικογένειες, που μπορείτε να τον επισκεφτείτε όλες τις ώρες της ημέρας και να γευτείτε άψογα υλικά μέσα σε απλά, πεντανόστιμα πιάτα.

Για να κλείσουμε τα τελευταία γαστρονομικά δρώμενα, σας παρουσιάζω με τον πιο «γλυκό» τρόπο την ωραιότερη καινούργια patisserie που έχει κατακτήσει το Παρίσι και ετοιμάζεται να κάνει και το ίδιο στο Λονδίνο. Ονομάζεται Patisserie des reves και μοιάζει με κοσμηματοπωλείο! Εκεί μπορείτε να γευτείτε όλα τα κλασικά γαλλικά γλυκίσματα σε ένα περιβάλλον μοντέρνο και παράλληλα ζεστό. Πίσω από τη συγκεκριμένη patisserie κρύβεται ο θρυλικός ζαχαροπλάστης Contincini, του οποίου η φήμη είναι τόσο μεγάλη όσο και το μέγεθός του. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το mille feuille, το éclair au café και το κλασικό Paris brest.

Εάν επισκεφτείτε το κατάστημα στη Rue du Bac, συνοδέψτε τα περίφημα γλυκά σας με ένα ποτήρι σαμπάνια Bruno Paillard – η ροζέ είναι εξαιρετική. Εναλλακτικά επισκεφτείτε το κατάστημα της Rue Longchamps για ένα τσάι με όλα τα συνοδευτικά.

Πριν φύγετε από το Παρίσι περάστε οπωσδήποτε από το καινούργιο concept store του Karl Lagerfeld στο St Germain, όπου μπορείτε να αγοράσετε εξαίσια αντρικά ρούχα. Το Colette και το Eclaireur είναι σταθερές αξίες για ρουχισμό, αξεσουάρ, δώρα, coffee table books και μεγάλη ποικιλία κεριών.

Editor’s tips:

– Αξίζει να περάσετε μια βραδιά στο Μavrommatis για να γευτείτε το άψογο πάντρεμα της γαλλικής με την ελληνική κουζίνα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε αγκινάρες αλά πολίτα, έτσι όπως δεν τις έχετε ξαναφάει, όπως επίσης και confit χοιρινού ή ταρτάρ από Saint Jacques και huitres. Επισκεφτείτε τη σελίδα mavrommatis.fr για να ρίξετε και μια ματιά στο χριστουγεννιάτικο μενού, το οποίο είναι πολλά υποσχόμενο και θα σας ανοίξει σίγουρα την όρεξη.

– To «Hotel Costes» εξακολουθεί να μαζεύει fun crowd κάθε βράδυ. Δειπνήστε στο εστιατόριό του ή απλώς περάστε από το μπαρ του για χορό και πολύ ωραίο cosmopolitan.

– Αλλο ένα people watching εστιατόριο-μπαρ είναι το Pershing Hall, με αρκετά καλό ασιατικό – ευρωπαϊκό μενού, πολύ ατμοσφαιρικό περιβάλλον, καλό κόσμο και ωραία μουσική.

– Για χορό και clubbing περάστε μια βόλτα από το Titi Twister.

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...