Λαχανάκια Βρυξελλών φωτίζουν το δέντρο!

Χριστουγεννιάτικο,πρωτοποριακό, αλλά και οικολογικό.

Μια εντελώς νέα και απολύτως οικολογική προσέγγιση στην παραγωγή ενέργειας φέρνουν τα Χριστούγεννα. Το πρώτο στον κόσμο χριστουγεννιάτικο δέντρο που φωτίζεται από λαχανάκια Βρυξελλών είναι πραγματικότητα!


Τοποθετήθηκε στο Southbank του Λονδίνου και τα φωτάκια του παίρνουν ενέργεια από μπαταρία που «τρώει» λαχανάκια. Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι το ρεύμα με το οποίο τροφοδοτούνται τα λαμπιόνια έχει τόσο χαμηλή τάση όση το τηλέφωνο, οπότε δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να πάθει κανείς ηλεκτροπληξία, ακόμα κι αν υπάρξει διαρροή.


Για την πρωτότυπη αυτή μπαταρία, που παρουσιάστηκε από τους εμπνευστές της στην έκθεση «Big Bang UK Young Scientists and Engineers», χρησιμοποιούνται χίλια λαχανάκια Βρυξελλών. Ουσιαστικά η μπαταρία λειτουργεί όπως η ηλεκτρόλυση. Ηλεκτρόδια χαλκού και ψευδαργύρου τοποθετούνται σε κάθε λαχανάκι για να προκαλέσουν χημική αντίδραση μεταξύ τους αξιοποιώντας το οξύ που υπάρχει στα λαχανάκια. Ετσι υπάρχει παραγωγή ρεύματος, το οποίο αποθηκεύεται στις μπαταρίες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία τα λαμπιονιών του δέντρου, το ύψους του οποίου φτάνει τα δυόμισι μέτρα.


Η μπαταρία δημιουργήθηκε με πέντε κυψέλες αποθήκευσης ενέργειας, καθεμία από τις οποίες χρειάζεται τη συνδρομή από διακόσια λαχανάκια. Στο σύνολό τους τα 1.000 λαχανάκια παράγουν ρεύμα 63 βολτ. Η ενέργεια αποθηκεύεται σε πυκνωτή και απελευθερώνεται στα εκατό LED υψηλής απόδοσης που στολίζουν το δέντρο.
Πρέπει εδώ να σημειωθεί, όπως λέει και ο Σον Μάιλς, διευθυντής Πρωτότυπων στην Designworks που έκανε την εγκατάσταση, ότι η διάρκεια της μπαταρίας εξαρτάται από το πόσον καιρό τα λαχανάκια παραμένουν φρέσκα, αφού όταν αρχίσουν να αποσυντίθενται δεν βοηθούν την παραγωγή ενέργειας. Πάντως στο χριστουγεννιάτικο δέντρο οι υπεύθυνοι θα φροντίσουν ώστε τα λαμπιόνια να παραμείνουν αναμμένα σε όλη την περίοδο των γιορτών.


ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ