Μια έκθεση που «πάγωσε» το χαμόγελο του Βρούτση

Ολα… ρόδινα τα βλέπει στην αγορά εργασίας ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ολα… ρόδινα τα βλέπει στην αγορά εργασίας ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης: εκτιμά αποκλιμάκωση της ανεργίας από το 2014, εκτιμά ότι θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και θετικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ενώ καλεί τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε προσλήψεις, ειδικά τώρα που οι αναγγελίες πρόσληψης γίνονται με ένα «κλικ» στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».


Αυτό το μήνυμα αισιοδοξίας το έστειλε από το βήμα της εκδήλωσης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα κατάφερε έναν άθλο. «Η Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια περνάει από την ύφεση στην ανάκαμψη, με τη βοήθεια του ελληνικού λαού» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.


Τη στιγμή όμως που ο υπουργός τα βλέπει όλα ρόδινα, έρχεται η έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και τον διαψεύδει:


Την οικονομική κρίση έχουν πληρώσει -και μάλιστα ακριβά- οι εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς από το 2009 μέχρι και σήμερα έβαλαν «λουκέτο» 130.000 εμπορικές επιχειρήσεις και άνοιξαν 45.000, με καθαρές απώλειες 85.000 επιχειρήσεις. Το επίπεδο απασχόλησης το 2013 επέστρεψε μια εικοσαετία πίσω, καθώς παρουσιάζει την εικόνα που ίσχυε τη δεκαετία του 1990.


Αυτό είπε ο καθηγητής Απόστολος Δεδουσόπουλος στην παρουσίαση της έρευνας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για το εμπόριο και υπογράμμισε:


«Χάθηκαν είκοσι χρόνια. Και φαίνεται ότι θα μπούμε σε μια μεγάλη περίοδο πολύ χαμηλών ρυθμών αύξησης εθνικού προϊόντος και η αύξηση θέσεων εργασίας θα κινείται με αργούς ρυθμούς, ενώ η ανάκαμψη δεν θα συνοδευτεί με αύξηση της απασχόλησης. Επιπλέον, λόγω της αβεβαιότητας, εμφανίζεται αύξηση 75% των απλήρωτων υπερωριών και το νούμερο είναι τεράστιο, καθώς εκτιμάται ότι ο εργοδότης θα πιέσει τους εργαζομένους για επέκταση του χρόνου εργασίας για να καλύψει τις ανάγκες της επιχείρησης».


ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ