Η συσκευή ραντάρ που «παγώνει» τα οχήματα!

Το «RF Safe Stop» μπλοκάρει όλα τα κυκλώματα του Ι.Χ.

Συσκευή ακινητοποίησης οχημάτων από απόσταση, με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων, κατασκεύασε βρετανική εταιρία. Το «RF Safe Stop» μπλοκάρει τα ηλεκτρονικά κυκλώματα του οχήματος, με αποτέλεσμα να σβήνει η μηχανή του. Αυτή η δυνατότητα αναμένεται να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη στην αστυνομία, σε περιστατικά καταδίωξης οχημάτων.


Οπως εξήγησε ο project manager Αντι Γουντ της εταιρίας E2V που το ανέπτυξε, το προϊόν αποτελεί ουσιαστικά ένα μικρό ραντάρ εκπομπής ραδιοσυχνοτήτων από απόσταση. Μόλις το αυτοκίνητο μπει στο πεδίο του, ανάβουν τα alarm του, σταματάει ο κινητήρας του και έρχεται αργά σε κατάσταση στάσης. Τυχόν συσκευές digital audio και video recording που διαθέτει επίσης επηρεάζονται, ωστόσο ο Γουντ δεν θέλησε να αποκαλύψει περαιτέρω χαρακτηριστικά της συσκευής «RF Safe Stop», παρά μόνο ότι η ακτίνα βολής της είναι πενήντα μέτρα.


Η Ε2V είναι μία από τις πολλές εταιρίες που προσπαθούν να λανσάρουν σχετική συσκευή στην αγορά. Αρχικά οι ειδικοί θεωρούν ότι θα χρησιμοποιηθεί ως μη θανατηφόρο όπλο από τον στρατό για την υπεράσπιση «ευαίσθητων» τοποθεσιών από οχήματα που αρνούνται να σταματήσουν, όμως η αστυνομία έχει εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον για κάτι τέτοιο.


Η αστυνομία


Εκπρόσωπος των Βρετανών αξιωματικών της αστυνομίας, ο οποίος μελέτησε και αξιολόγησε τη συσκευή, δήλωσε ότι έχει «πολλές δυνατότητες, αλλά βρίσκεται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο», ενώ αρκετοί μηχανικοί ανησυχούν για τις επιπτώσεις της απότομης στάσης στα συστήματα ηλεκτρονικής πέδησης και διεύθυνσης του αυτοκινήτου.


Οι ειδικοί όμως εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί λέγοντας ότι οι κίνδυνοι είναι πολύ μικρότεροι συγκριτικά με αυτούς των εναλλακτικών συστημάτων, όπως για παράδειγμα οι συσκευές διάτρησης ελαστικών που χρησιμοποιούνται σε κάποιες περιπτώσεις.


ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ