Ανακούφιση των… πόνων

Η υδροθεραπεία, ακόμη και η φυσικοθεραπεία μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα ευεργετικές για τετράποδα που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.


Τα οφέλη της φυσικοθεραπείας, της υδροθεραπείας, της χειροθεραπευτικής, της κινησιοθεραπείας και του βελονισμού έχουν αναγνωριστεί εδώ και καιρό από τον επιστημονικό κόσμο. Είναι εναλλακτικές θεραπείες, απολύτως φυσικές, που σε πολλές περιπτώσεις αποκαθιστούν σοβαρά προβλήματα υγείας αποτελεσματικότερα και από τα πιο σύγχρονα φάρμακα. Αργά αλλά σταθερά κερδίζουν πλέον οπαδούς και στον χώρο της κτηνιατρικής. Ιδιαίτερα ευεργετική για μεγάλο εύρος παθήσεων έχει αποδειχθεί η υδροθεραπεία.


Οπως εξηγούν οι ειδικοί, το κολύμπι σε θερμαινόμενη πισίνα συμβάλλει στην πρόληψη, αλλά και την αποκατάσταση διαφόρων παθήσεων στα ζώα, που αφορούν κυρίως νευρομυϊκά, μυοσκελετικά και νευρολογικά προβλήματα, αλλά και σε αρθρίτιδες, τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης, δυσπλασίες οστών και ορθοπεδικές διαταραχές.


Η υδροθεραπεία ανακουφίζει από μυϊκούς πόνους, σπασμούς, οιδήματα και ακαμψίες, προσφέρει μυϊκή ενδυνάμωση, αυξάνει το εύρος κίνησης των αρθρώσεων, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και προάγει την καρδιαγγειακή υγεία.


Η θερμοκρασία του νερού ευνοεί την αγγειοδιαστολή, η άνωση ελαχιστοποιεί την καταπόνηση των αρθρώσεων, ενώ η αντίσταση προσφέρεται για γρήγορη μυϊκή ανάπτυξη και αερόβια άσκηση. Μέσα στο νερό πραγματοποιούνται ασκήσεις θεραπευτικού μασάζ, αλλά και φυσικοθεραπείας, ενώ σε ορισμένα κέντρα διατίθεται και ειδικός «υποβρύχιος» διάδρομος γυμναστικής.


Πολλές όμως είναι οι εναλλακτικές θεραπείες που διατίθενται και για τα τετράποδα που δεν έχουν φιλική σχέση με το νερό. Με ειδικές ασκήσεις κινησιοθεραπείας, θεραπευτικές μαλάξεις και βελονισμό, οι κτηνίατροι μπορούν να αντιμετωπίσουν νευρομυϊκές και μυοσκελετικές δυσλειτουργίες που έχουν προκύψει όχι μόνο λόγω κάποιας ασθένειας ή γήρατος, αλλά κι εξαιτίας κάποιου ατυχήματος ή στο πλαίσιο μετεγχειρητικής αποκατάστασης.


Πολλές από τις θεραπείες αυτές, οι οποίες υποδεικνύονται από τους ειδικούς στους ιδιοκτήτες των ζώων και ενσωματώνονται σε ένα καθημερινό πρόγραμμα άσκησης, μπορούν να αποδειχτούν πολύτιμες ακόμη και σε περιπτώσεις όπου στόχος είναι η διαχείριση του σωματικού βάρους ή η βελτίωση της ψυχικής διάθεσης (αντιμετώπιση κατάθλιψης).


Σε συνεννόηση πάντα με τον θεράποντα κτηνίατρο, αποφασίζεται αν οι εναλλακτικές θεραπείες θα αποτελέσουν τον καθαυτό τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος ή αν θα δράσουν ενισχυτικά και συμπληρωματικά της φαρμακευτικής αγωγής.


ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ