Νέο φάρμακο «μπλοκάρει» τον καρκίνο

Ελπίδες για αντιμετώπιση του πολλαπλού μυελώματος.


Ενθαρρυντικά αποτελέσματα εμφανίζει ένα φάρμακο για τον καρκίνο του μυελού των οστών, το οποίο βρίσκεται ήδη στην τρίτη φάση των δοκιμών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της επιστημονικής μελέτης, σύμφωνα με ερευνητές στην Ελβετία.


Οπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, το πειραματικό φάρμακο φέρει την ονομασία LBH589 και αυξάνει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής των ασθενών, όταν συνδυάζεται με δύο άλλες ουσίες που χρησιμοποιούνται ήδη για την αντιμετώπιση του μυελώματος.


Το νέο φάρμακο μπλοκάρει ένα βασικό ένζυμο που υπάρχει στα καρκινικά κύτταρα και προκαλεί την καταστροφή των κυττάρων που ενισχύουν την υποτροπή του καρκίνου. Συγκεκριμένα, εμφανίζει πολύ καλά αποτελέσματα στους ασθενείς που παρουσιάζουν υποτροπή του πολλαπλού μυελώματος ή αντίσταση στις παλαιότερες θεραπείες, όταν χορηγείται σε συνδυασμό με τις ουσίες βορτεζομίμπη και δεξαμεθαζόνη.


Το πολλαπλό μυέλωμα είναι μια μορφή καρκίνου που ξεκινά στα κύτταρα του πλάσματος, στον μυελό των οστών, και διακόπτει την παραγωγή των φυσιολογικών κυττάρων του αίματος. Συνήθως εμφανίζεται σε ασθενείς ηλικίας άνω των 50 ετών, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις προσβάλλει άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει τα σαράντα τους χρόνια.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες που πραγματοποιούν τις δοκιμές, το LBH589 έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα από τα πρώτα φάρμακα των θεραπειών νέας γενιάς για την αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας, η οποία μέχρι σήμερα παραμένει ανίατη και οι ασθενείς που πάσχουν από αυτήν έχουν έχουν ελάχιστες επιλογές σε ό,τι αφορά την αντιμετώπισή της.


Οι δοκιμές βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, γι’ αυτό οι επιστήμονες θα ανακοινώσουν περισσότερα στοιχεία για τη δράση του στην παρουσίαση των τελικών αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από αυτές. Η παρουσίαση θα γίνει σε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.


Οπως είπε στο Reuters εκπρόσωπος της εταιρίας που βρίσκεται πίσω από τις δοκιμές του νέου πειραματικού φαρμάκου, «δεδομένου του μηχανισμού δράσης του, το LBH589 έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει μια σημαντική επιλογή σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του πολλαπλού μυελώματος».

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ