Αφαιρούν τους όγκους με βαφή!

Η επαναστατική μέθοδος Firefly για λεπτές επεμβάσεις με μεγάλη ακρίβεια στα νεφρά.


Νέα επαναστατική χειρουργική μέθοδος, που συνδυάζει φθορίζουσα πράσινη βαφή και ρομποτική και τρισδιάστατη κάμερα, αυξάνει την αποτελεσματικότητα των επεμβάσεων αφαίρεσης όγκων από τα νεφρά, προσφέροντας στους γιατρούς τη δυνατότητα να μην αφαιρέσουν ολόκληρο το όργανο.


Η ακριβής έκταση των όγκων στα νεφρά είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαγνωστεί και να εντοπιστεί διά γυμνού οφθαλμού ή μέσω των σύγχρονων απεικονιστικών μεθόδων.


Ωστόσο χάρη στη νέα αυτή τεχνική, γνωστή με την ονομασία Firefly, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο St George’s Hospital του νότιου Λονδίνου, οι χειρουργοί μπορούν να αφαιρέσουν με ακρίβεια μόνο τον καρκινικό ιστό, αντί να αφαιρέσουν ολόκληρο το όργανο.


Το χρώμα


Η χρήση της φθορίζουσας πράσινης βαφής (που κατά το παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί και σε περιπτώσεις καρκίνων του ήπατος και των ματιών) σε συνδυασμό με το ρομποτικό μηχάνημα da Vinci επιτρέπει στους χειρουργούς να διατηρήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή λειτουργικότητα των οργάνων, αφαιρώντας παράλληλα όλο τον κακοήθη ιστό.


Η διαδικασία ξεκινά με τη χορήγηση της βαφής, που ονομάζεται πράσινη ινδοκυανίνη, από τον αναισθησιολόγο στο νεφρό του ασθενούς λίγο πριν από την επέμβαση.


Η βαφή χρειάζεται περίπου ένα λεπτό μέχρι να χρωματίσει το όργανο. Εν συνεχεία, με τον ασθενή κάτω από γενική αναισθησία, πραγματοποιούνται οι τομές για την εισχώρηση των ρομποτικών χεριών στον σώμα του.


Η ενσωματωμένη κάμερα που υπάρχει σε αυτά διαθέτει λάμπα φθορίου έτσι ώστε να φωτιστεί καθαρά η βαφή τόσο στα αιμοφόρα αγγεία όσο και στον ιστό. Ο χειρουργός εν συνεχεία καθοδηγεί το μηχάνημα με τέτοιο τρόπο ώστε να περικυκλώσει το αγγείο που τροφοδοτεί τον καρκινικό όγκο και να αφαιρέσει και τα δύο μαζί.


«Ο καρκίνος στα νεφρά σημειώνει αύξηση, όμως η χρήση του Firefly σε συνδυασμό με τη ρομποτική έχει αποτέλεσμα μικρότερες επεμβατικές διαδικασίες και ταχύτερους χρόνους ανάρρωσης» δήλωσε ο ουρολόγος του St George’s Hospital, Κρις Αντερσον, ο οποίος εφάρμοσε πρώτος τη μέθοδο.


ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ