«Χελώνα» το ΥΠΕΞ στο θράσος Ταγίπ

Ο Ερντογάν «έφτασε» στη Θεσσαλονίκη και το «μάθαμε» 48 ώρες μετά…

Με καθυστέρηση 48 ωρών και ίσως περισσότερο, αν το θέμα δεν αποκάλυπταν η εφημερίδα «δημοκρατία» και κάποιες ιστοσελίδες, αντέδρασε το υπουργείο Εξωτερικών στις προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πήρε φόρα και… τουρκοποίησε τη Θράκη και τη μισή Μακεδονία! Και όλα αυτά προτού έρθει στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.


Από την Κεσσάνη, έπειτα από τριήμερη περιοδεία στην Ανατολική Θράκη, ο κ. Ερντογάν δήλωσε την Κυριακή: «Για εμάς η Θράκη έχει ιδιαίτερη σημασία και έννοια.


Η Θράκη ταυτόχρονα είναι Θεσσαλονίκη, ταυτόχρονα είναι Κομοτηνή, ταυτόχρονα είναι Ξάνθη, ταυτόχρονα είναι Deliorman (σ.σ.; Ντόμπρουτζα), είναι Kircaali (σ.σ.: Καρτζαλί, πόλη της Βουλγαρίας), είναι Vardar (σ.σ.: Βαρδάρης) και αν πάμε πιο πίσω, Θράκη είναι ταυτόχρονα Σκόπια, Πρίστινα, Prizren (σ.σ.: Πρίζρεν στο Κόσοβο), είναι Σεράγεβο».


Μάλιστα ο Τούρκος πρωθυπουργός με εμφανή… μεγαλοπρέπεια συμπλήρωσε: «Η Θράκη είναι η ζωντανή κοινή ιστορία μας στην Ευρώπη. Είναι εκπρόσωπος του παρελθόντος μας σε αυτήν τη γεωγραφία».


Περίπου δύο 24ωρα μετά τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας σχολίασε τις δηλώσεις λέγοντας:


«Οι ιστορικές και γεωγραφικές αναφορές, ιδίως σε μια περιοχή με έντονη ιστορική φόρτιση, όπως τα Βαλκάνια, πρέπει να γίνονται πάντοτε με ιδιαίτερη προσοχή. Σήμερα πλέον το μόνο κριτήριο είναι η τήρηση του διεθνούς δικαίου και άρα των κανόνων που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, οι οποίες βασίζονται στον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών της περιοχής.


Για την Ελλάδα, που θα μπορούσε, προφανώς, να κάνει πάρα πολλές ιστορικές αναφορές, αυτή είναι μια θεμελιώδης, αυτονόητη και απαράβατη θέση».


ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ