Ενα βιολογικό «στυλό» που ζωγραφίζει οστά!

Ο 3D εκτυπωτής προσθέτει κύτταρα σε σπασμένα οστά.


Ενα βιολογικό… στυλό έχουν πλέον στα χέρια τους οι επιστήμονες. Δεν πρόκειται για αληθινό στυλό, φτιαγμένο από «πράσινα» υλικά ή με οικολογικό μελάνι, αλλά για σχεδιαστικό εργαλείο που ζωγραφίζει… οστά!


Αναπτύχθηκε στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου της Γουόλονγογκ από Αυστραλούς επιστήμονες και σχεδιάστηκε βάσει της τεχνολογίας των τρισδιάστατων εκτυπώσεων.


Οπως εξηγούν οι ειδικοί, όταν ένα οστό σπάει κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος ή ενός ακρωτηριασμού, οι εσωτερικοί ιστοί του καταστρέφονται επίσης, καθιστώντας δύσκολη την κατασκευή νέων, πλήρως λειτουργικών εμφυτευμάτων.


Το «στυλό» BioPen κατασκευάστηκε για να δώσει λύση σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα. Πρόκειται ουσιαστικά για τρισδιάστατο εκτυπωτή χειρός που όχι μόνο προσθέτει στρώσεις από κύτταρα ιστών στα κατεστραμμένα οστά, αλλά είναι συμβατό και με τους υπάρχοντες μυς και νεύρα.


Το βιολογικό «στυλό» αποτελείται από δύο σωληνάρια τα οποία περιέχουν, αντιστοίχως, ζωντανά κύτταρα και εκχύλισμα θαλάσσιων φυκιών. Τα δύο υλικά ενώνονται στη μύτη του BioPen, παρέχοντας τη δυνατότητα στους χειρουργούς να δημιουργούν στρώσεις κυττάρων ή -όπως το αποκαλούν οι ερευνητές- μια «σκαλωσιά» πάνω στην οποία αναγεννιούνται τα κατεστραμμένα οστά.


Τα κύτταρα αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται και σταδιακά «δένουν» με τα υπάρχοντα κύτταρα των ιστών, συμπεριλαμβανομένων των νεύρων και των μυών.


Με τον τρόπο αυτό οι χειρουργοί μπορούν να δημιουργήσουν εξατομικευμένα εμφυτεύματα κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων, αντί να περιμένουν ολόκληρες εβδομάδες προκειμένου να αναπτύξουν ιστό αντικατάστασης.


Η τεχνολογία του BioPen επιτρέπει ακόμα τη μείωση του χρόνου ανάρρωσης, ενώ αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας των επεμβάσεων, αφού τα κύτταρα συνδέονται με τον φυσιολογικό ιστό του ασθενούς με αποτέλεσμα να προλαμβάνεται η απόρριψή τους.


Το βιολογικό «στυλό» χρησιμοποιείται, προς το παρόν, στο νοσοκομείο Σεντ Βίνσεντ της Μελβούρνης.


ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ