Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στον ναό των Μουσών στην Ακαδημία Πλάτωνος, σύμφωνα με Ιταλούς ερευνητές, ο...

Τον τάφο του Πλάτωνα υποστηρίζουν ότι εντόπισαν στην Αθήνα...

Η Πιερίδη με το νέο αγόρι της

«Ο έρωτας με έρωτα περνάει» λέει ένα λαϊκό διαχρονικό...

Ο τρόπος λειτουργίας του στρατού των χούλιγκαν και τα αντίποινα που οδήγησαν...

Ο «Ιωσήφ», ο μάνατζερ OΜΛΕ του Τρανού, ο «Καρχαρίας»...

Οι Ινδιάνοι «χτυπούν» το Mundial

Τα «χλομά πρόσωπα» σε καθιστική διαμαρτυρία διαρκείας δίπλα από το στάδιο Μαρακανά ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια του Ρίο για τον Αμαζόνιο.


Eτοιμοι να γιορτάσουν μαζί με τα «χλομά πρόσωπα» το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, που θα διεξαχθεί στη Βραζιλία, είναι οι Ινδιάνοι της χώρας. Ωστόσο θεωρούν πως το άθλημα που ενώνει μπορεί να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τα σχέδια για καταστροφή, όπως λένε, της γης τους.


Η επιχείρηση «Σώστε τη γη των ινδιάνων» ξεκίνησε με διαδήλωση και κατέληξε σε καθιστική διαμαρτυρία διαρκείας, με τους πιο επίμονους να κατασκηνώνουν δίπλα από το στάδιο Μαρακανά. Στην αρχή περίπου χίλιοι Ινδιάνοι, από διάφορες φυλές που ζουν στον Αμαζόνιο, κατέφθασαν στην Μπραζίλια και πλημμύρισαν την κεντρική λεωφόρο ζητώντας από την κυβέρνηση της χώρας να αλλάξει τον νόμο που αφορά τους αποχαρακτηρισμούς δασικών και προστατευόμενων εκτάσεων.


Ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές τους και χωρίς την παραμικρή πρόθεση να έρθουν σε αντιπαράθεση με τις αρχές ασφαλείας, βρέθηκαν έξω από υπουργεία, δικαστήρια και κτίρια που στεγάζουν άλλες υπηρεσίες οι οποίες σχετίζονται με τα αιτήματά τους. Ακόμα και όταν οι πιο θερμόαιμοι απ’ αυτούς προσπάθησαν να μπουν στο προεδρικό μέγαρο και απωθήθηκαν από την αστυνομία, δεν προχώρησαν σε σύρραξη. Η ίδια ομάδα προσπάθησε να κάνει το ίδιο και στο υπουργείο Δικαιοσύνης, οι αστυνομικοί αντέδρασαν με τον ίδιο τρόπο, αλλά και πάλι δεν υπήρξαν προπηλακισμοί ή συλλήψεις.


Ετσι, οι συγκεντρωμένοι στράφηκαν στους φιλάθλους. Εγκαταστάθηκαν στους ανοιχτούς χώρους κοντά στο στάδιο Μαρακανά, με επικεφαλής τον αρχηγό Ας Ασασίμκα, όπου κατασκήνωσαν.


Ο επικεφαλής τους δηλώνει ότι «δεν πρόκειται να το κουνήσουν από εκεί» μέχρι να ξεκινήσει το Μουντιάλ και πως θα είναι οι πρώτοι που θα υποδεχτούν τους φιλάθλους! Με τον τρόπο αυτό, συμπληρώνει, θα τους ενημερώσουν για το πρόβλημά τους και θα καταγγείλουν σε ολόκληρο τον πλανήτη το σχέδιο καταστροφής των δασών του Αμαζονίου.


Οι αρχές φυσικά δεν θέλουν να συμβεί κάτι τέτοιο, γνωρίζουν όμως ότι αν προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν δυναμικά τους ειρηνικούς κατασκηνωτές, το αποτέλεσμα θα είναι το αντίθετο από το επιδιωκόμενο. «Δεν θα μετακινηθούμε» απαντά θυμωμένα ο Ασασίμκα, προσθέτοντας ότι οι αρχές δεν τους θέλουν στον Αμαζόνιο επειδή σκοπεύουν να πουλήσουν τη γη τους σε πλούσιους επιχειρηματίες.


«Δεν μας θέλουν επειδή αν μείνουμε εδώ, θα δουν όλοι τις άθλιες συμπεριφορές που έχουν απέναντι στους Ινδιάνους» καταλήγει ο αρχηγός. Στην πραγματικότητα, η κίνησή τους αυτή έχει ήδη φέρει κάποια από τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού η «κατασκήνωση διάσωσης του Αμαζονίου» έχει ήδη προσελκύσει την προσοχή των ΜΜΕ.


Οπως λέει ο ίδιος ο Ασασίμκα, στις σκηνές φιλοξενούνται περίπου 200 άτομα, αν και μόλις μερικές δεκάδες από αυτούς φαίνεται να παραμένουν εκεί σε καθημερινή βάση.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Η Μπόμπα δεν γλίτωσε ούτε αυτή τη φορά τη διαδικτυακή γιούχα

Πρόκειται για χάρισμα και οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε!...

«Ξαπλώπουλος και σία» για τους αστυνομικούς στις Φυλακές Μαλανδρίνου

Ζωή και κότα εμφανίζονται να κάνουν όλοι οι αστυνομικοί...