Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Δάκρυα και τιμή για τον νεκρό στρατιώτη

Υστερα από 65 χρόνια οι συγγενείς του Χαράλαμπου Κορκοβή βρήκαν τα οστά του για να τον κηδέψουν.


Το 1948 ο πόλεμος τον πήρε μακριά από τους δικούς του. Ηταν μόλις 23 ετών, όταν αναγκάστηκε να αποχαιρετήσει όσους αγαπούσε για να πολεμήσει για την πατρίδα. Εκτοτε ουδείς γνώριζε τι είχε απογίνει…


Η οικογένεια του νεαρού στρατιώτη Χαράλαμπου Κορκοβή από το Μεσολόγγι από την πρώτη στιγμή πίστεψε ότι είχε ποτίσει με το αίμα του τα χώματα της πατρίδας μας. Αλλά όσο κι αν έψαξε, ποτέ δεν κατάφερε να βρει τη σορό του, τα οστά του, να του κάνει μια αξιοπρεπή κηδεία. Να τον οδηγήσει στην τελευταία του κατοικία, όπου η μάνα του θα μπορούσε να τον κλάψει. Για 65 ολόκληρα χρόνια άναβαν στη μνήμη του ένα κερί, μιας και δεν μπορούσαν να επισκεφτούν τον τάφο του…


Ολα αυτά όμως πλέον αποτελούν παρελθόν… Πριν από μερικές ημέρες σε ένα μικρό χωριό της Λάκκας Σουλίου, την Αρδοση, η διάβρωση του εδάφους και τα ορμητικά νερά της βροχής έφεραν στην επιφάνεια τα οστά του νεκρού στρατιώτη. Για χρόνια ολόκληρα οι κάτοικοι γνώριζαν ότι στο εν λόγω σημείο βρισκόταν ο πρόχειρος τάφος ενός στρατιώτη. Μάλιστα η στρατιωτική του ταυτότητα έγραφε «Χαράλαμπος Κορκοβής», αλλά όσο κι αν έψαξαν να βρουν τους συγγενείς του, δεν τα κατάφεραν. Ακολούθησαν δεκαετίες σιωπής και ο άγνωστος στρατιώτης ξεχάστηκε.


Η μοίρα όμως είχε άλλα σχέδια. Τα νερά της βροχής διέλυσαν τον πρόχειρο τάφο και τα οστά διασκορπίστηκαν στο σημείο. Τότε ο ιερέας Ιωάννης Γκιόκας τα τοποθέτησε σε οστεοφυλάκιο, τα μετέφερε στην εκκλησία, ενώ αποφάσισε να ξεκινήσει και πάλι την προσπάθεια να βρει τους συγγενείς του νεκρού. Και αυτή τη φορά τα κατάφερε… Μαζί με τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Χ. Λιόντο κατάφερε να εντοπίσει τον ανιψιό του – Χαράλαμπος Κορκοβής κι αυτός, αφού οι δικοί του του έδωσαν το όνομα του αγνοούμενου θείου του.


Ετσι το πρωί του Σαββάτου περίπου τριάντα κάτοικοι από το Κερασοχώρι Ευρυτανίας έφτασαν στην Αρδοση και πάτησαν τα χώματα όπου ήταν θαμμένος για 65 χρόνια ο δικός τους άνθρωπος. Ανάμεσα σ’ αυτούς, η 89χρονη σήμερα αδελφή του Αγαθή, η οποία δεν πίστευε πια ότι θα καταφέρει να βρει ό,τι είχε απομείνει από τον αδερφό της.


Η οικογένεια, όπως είπε η κ. Αγαθή, γνώριζε ότι το παιδί της είχε σκοτωθεί κάπου στα βουνά του Σουλίου πολεμώντας με τον Εθνικό Στρατό. Οσες προσπάθειες όμως κι αν είχαν κάνει, δεν είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες. «Επί 65 χρόνια ανάβαμε κερί στη μνήμη του… Σήμερα νιώθουμε χαρά και λύπη» ανέφερε.


Το πρωί του Σαββάτου, σε μια σεμνή και συναισθηματικά φορτισμένη, τελετή που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής έγινε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές στον 23χρονο φαντάρο Χαράλαμπο Κορκοβή παραδίδοντας τα οστά του στην οικογένειά του. Οι συγγενείς του τα μετέφεραν στην ιδιαίτερη πατρίδα του νεκρού στρατιώτη, σε ένα χωριό κοντά στο Μεσολόγγι, όπου θα γίνει η ταφή.


ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...