Θα… περιμένουν καιρό την επιστροφή φόρου

Η επιστροφή του φόρου μετατίθεται για το νέο έτος.

Ενώ το Δημόσιο κόπτεται να μη χαθεί ούτε σεντ από τις οφειλές μισθωτών και συνταξιούχων, αδιαφορεί παντελώς για τις δικές του υποχρεώσεις.
Ακόμη περιμένουν την επιστροφή φόρου οι φορολογούμενοι που ήδη έχουν λάβει τα εκκαθαριστικά τους. Υπάρχουν μερικές χιλιάδες φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφή, αλλά ακόμη χρήματα δεν έχουν δει. Οσοι πήγαν στις εφορίες τούς έστειλαν στο Τμήμα Φορολογίας Εισοδήματος, όπου τους είπαν «πρέπει να μας δώσετε αριθμό ΙΒΑΝ τράπεζας, στον οποίο θα κατατεθεί ο λογαριασμός σας, αλλά αυτό μην περιμένετε να γίνει πριν από τον Μάρτιο του 2014!».

Στην ερώτηση γιατί τόση μεγάλη καθυστέρηση, τη στιγμή μάλιστα που και 10 ευρώ αποτελούν ανάσα για μισθωτούς και συνταξιούχους, η απάντηση είναι: «Η επιστροφή θα γίνει του χρόνου για να φαίνεται φέτος το ποσό στο δημόσιο ταμείο. Ακόμη, μπορεί του χρόνου να εμφανιστεί στη μερίδα σας οφειλή, οπότε θα γίνει συμψηφισμός από το ποσό που σας οφείλει η εφορία».

Πράγματι, όπως έγινε γνωστό, σε αυτόματους συμψηφισμούς οφειλών ιδιωτών με δαπάνες που πρέπει να καταβάλει προς αυτούς θα προχωρεί το Δημόσιο από 1/1/ 2014. Αυτό προβλέπεται σε κοινή υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, σύμφωνα με την οποία για κάθε πληρωμή του Δημοσίου προς ιδιώτες θα απαιτείται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Στην περίπτωση που υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, είτε από φόρους είτε από εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα συμψηφίζουν την πληρωμή με το χρέος του ιδιώτη. Μάλιστα στην ίδια απόφαση προβλέπεται ότι οι πληρωμές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες θα «παγώνουν», στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση. Το χρηματικό ένταλμα πληρωμής της δαπάνης θα παραμένει σε εκκρεμότητα και δεν θα εξοφλείται, μέχρι ο ιδιώτης να τακτοποιήσει τις φορολογικές και άλλες οφειλές του. Πρόκειται για ακόμη ένα μέτρο του υπουργείου Οικονομικών στην προσπάθεια είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Κ. ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ