Στα δίχτυα του αλκοολισμού

Ερευνα που σοκάρει για τις επιπτώσεις της κρίσης στους Ελληνες.

Η ύφεση αυξάνει τον αριθμό των αλκοολικών! Στα «δίχτυα» του αλκοόλ πέφτουν όλο και περισσότεροι Ελληνες, που λυγίζουν υπό το βάρος της ανεργίας, του άγχους και της κατάθλιψης. Η ζοφερή εικόνα προκύπτει από στοιχεία του Κέντρου Απεξάρτησης Εξαρτημένων Ατόμων ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ, που δείχνουν ότι η οικονομική κρίση έχει άμεσες επιπτώσεις και στο πρόβλημα του αλκοολισμού.


«Το 2013 έχει σχεδόν διπλασιαστεί το ποσοστό (9,4%) των μελών μας που δηλώνει ότι απασχολείται σε περιστασιακές εργασίες, σε σχέση με το έτος 2006 (4,4%). Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι φαίνεται να βιώνουν δυσάρεστα συναισθήματα στον χώρο εργασίας τους, σε καθημερινή βάση, περισσότερο απ’ ό,τι το 2006», δηλώνει η υπεύθυνη του Τμήματος Ερευνας του κέντρου, Μαριάννα Μουτάφη.


Ακόμη κι αν δεν έχουν πέσει θύματα της ανεργίας, η ψυχολογική κατάσταση όσων συμμετέχουν στα προγράμματα απεξάρτησης από το αλκοόλ έχει επιδεινωθεί σε δραματικό βαθμό σε σχέση με το παρελθόν.


«Εχει τετραπλασιαστεί το ποσοστό των μελών του προγράμματος που δηλώνει ότι βιώνει συναισθήματα κατάθλιψης το 2013 (46,2%) συγκριτικά με το 2006 (10,3%)» λέει χαρακτηριστικά η κυρία Μουτάφη και προσθέτει ότι υπερδιπλάσιο είναι και το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι βιώνουν συναισθήματα άγχους στην καθημερινή τους ζωή (69,2% το 2013 έναντι 31% το 2006).


Επίσης, η κρίση φαίνεται ότι δυσχεραίνει και τη θεραπεία των ατόμων με πρόβλημα χρήσης αλκοόλ, καθώς έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της δυνατότητας για ψυχαγωγία και αναψυχή, τη συρρίκνωση της κοινωνικής ζωής και τη μείωση της διάθεσης ή της δυνατότητας για επικοινωνία. Για τον λόγο αυτό, το ΚΕΘΕΑ έχει αναπτύξει σειρά δράσεων που στοχεύουν στην κοινωνικοποίηση των μελών του προγράμματος απεξάρτησης.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ