Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

«Γιορτές του 1960»

Ακτοπλοϊκές γραμμές ζωτικής σημασίας κόπηκαν οδηγώντας χιλιάδες νησιώτες σε απόγνωση!


Happy new year χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση με βασικά λιμάνια για τους κατοίκους νησιών του Ιονίου και του Αιγαίου. Τις τελευταίες εβδομάδες οι εταιρίες που εκτελούσαν τα δρομολόγια αποφάσισαν να αφήσουν κάποια από τα νησιά της χώρας χωρίς καράβια, προκαλώντας αναστάτωση στην τοπική κοινωνία και τεράστια ταλαιπωρία στους επιβάτες που (μέσα στην εορταστική περίοδο) για να φτάσουν στον προορισμό τους χρειάζονται ακόμη και δεκαπέντε ώρες! Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα κόπηκαν γραμμές ζωτικής σημασίας, αναγκάζοντας νησιώτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας να ταξιδεύουν ατελείωτες ώρες προκειμένου να υποβληθούν στις απαραίτητες εξετάσεις.


Η ναυτιλιακή εταιρία Strintzis Ferries εγκατέλειψε πριν από κάποιες εβδομάδες την πολύπαθη γραμμή Σάμη – Πάτρα – Ιθάκη με την αποδρομολόγηση του πλοίου «Επτάνησος», η οποία κατατέθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας. Αυτή η κίνηση έχει ήδη προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στα νησιά, με τα άλλοτε κραταιά λιμάνια να υποβαθμίζονται. Την ίδια στιγμή, Σέριφος, Σίφνος και Μήλος ρίχνουν τις ελπίδες τους για καλύτερη κάλυψη των συγκοινωνιακών αναγκών στη… Ζάκυνθο και συγκεκριμένα στο «Αδαμάντιος Κοραής» της Zante Ferries, το οποίο αναμένεται να δρομολογηθεί αυτές τις ημέρες.


Οι τοπικοί άρχοντες μιλώντας στην «Espresso της Κυριακής» κάνουν λόγο για συνθήκες που τους γυρίζουν στο 1960 και δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε πιο δραστικές λύσεις. Ο αντιδήμαρχος Ιθάκης Μιχάλης Λιβάνης τόνισε ότι μετά την αίτηση για αποδρομολόγηση του πλοίου που εξυπηρετούσε το νησί, το πρόβλημα είναι κρίσιμο:


«Τελικές αποφάσεις για τις άμεσες κινητοποιήσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη, αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Ο Δήμος και η κοινωνία της Ιθάκης αλλά και της Σάμης στην Κεφαλλονιά είναι εξοργισμένοι με την όλη κατάσταση, διότι έπειτα από τόσα χρόνια δεν έχουμε συγκοινωνία με την Πάτρα. Ο νόμος καλύπτει τη ναυτιλιακή εταιρία να έχει σε ακινησία το πλοίο της για δύο μήνες, δηλαδή μέχρι και την 1η Ιανουαρίου.


Αυτήν τη στιγμή λοιπόν δεν έχουμε βαπόρι και μας εξυπηρετούν οι ζακυνθινές γραμμές, οι οποίες όμως δεν πηγαίνουν στην Πάτρα, αλλά στον Αστακό και στην Κυλλήνη. Μη έχοντας επικοινωνία με την Πάτρα αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα, αφού σε Αστακό και Κυλλήνη δεν υπάρχει συχνή ανταπόκριση από το ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας και για να φτάσουμε στην αχαϊκή πρωτεύουσα θέλουμε δεκαπέντε ώρες! Είναι τραγελαφικό, σαν να γυρίζουμε στο 1960!».


Με τη σειρά του ο υπεύθυνος της δημοτικής ενότητας Σάμης Κεφαλλονιάς Θεοτόκης Καβαλιεράτος τόνισε ότι έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα από τις 31 Οκτωβρίου: «Η Ιθάκη, αλλά και η Σάμη, η Πύλαρος, ακόμη και το Ληξούρι, σχεδόν η μισή Κεφαλλονιά δηλαδή, δεν εξυπηρετούνται αυτήν τη στιγμή».


Στην Ικαρία προσεύχονται να… μην αρρωστήσουν


Εξοργισμένη η αντιδήμαρχος Ικαρίας Μαρία Μπινίκου εξηγεί στην «Εspresso της Κυριακής» γιατί οι κάτοικοι της Ικαρίας ανάβουν λαμπάδες στους αγίους για να μην τύχει και αρρωστήσουν! «Από το 2010 λειτουργούσε με επιδοτούμενα δρομολόγια χειμώνα – καλοκαίρι η επιδοτούμενη γραμμή Αγιος Κήρυκος – Φούρνοι – Σάμος – Σύρος – Πειραιάς, από τη Nel Lines.


Φέτος η εταιρία πήρε αυτήν τη γραμμή με ελεύθερη δρομολόγηση και τα προβλήματα άρχισαν. Το ένα από τα τρία δρομολόγια, που είναι και το πιο βασικό, δηλαδή προς την πρωτεύουσα του νησιού, τον Αγιο Κήρυκο, όπου έχουμε το νοσοκομείο, διεκόπη. Κάποιοι ασθενείς που πρέπει να πάνε στη Σάμο για να κάνουν αξονική τομογραφία πρέπει να πάνε με ασθενοφόρο στον Εύδηλο κι έπειτα στους Φούρνους και μετά στο Καρλόβασι και στο Βαθύ. Δηλαδή, υφίστανται απίστευτη ταλαιπωρία σε όλη τη διαδρομή. Είναι απίστευτο το γεγονός το πλοίο να προσεγγίζει Εύδηλο και Φούρνους και να μην έρχεται απέναντι, στην πρωτεύουσα της Ικαρίας, τον Αγιο Κήρυκο. Είχαμε τρία δρομολόγια και μας άφησαν μόνο τα δύο και μάλιστα με το έτσι θέλω.


Αισθανόμαστε αποκομμένοι. Οι νησιώτες δεν μπορούν να είναι έρμαια στις ορέξεις των ακτοπλοϊκών εταιριών και στους σχεδιασμούς τους. Μας κόβουν το οξυγόνο και κάνουν τη ζωή μας βασανιστική».


ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...