Τέσσερις σεφ «βάζουν» το φλουρί για ένα γούρικο 2014

Τέσσερις σεφ «βάζουν» το φλουρί για ένα γούρικο 2014.

Μαρία Λόη


Βασιλόπιτα


Υλικά:
4 φλιτζ. αλεύρι
2 φλιτζ. ζάχαρη
1 φλιτζ. γάλα
1 φλιτζ. μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
5 αβγά
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 ποτηράκι κονιάκ
1 βανίλια
ξύσμα και χυμό από 2 πορτοκάλια
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι


Για το γαρνίρισμα:
ζάχαρη άχνη


μαργαρίνη για το άλειμμα της φόρμας, αλεύρι για το πασπάλισμα της φόρμας


Εκτέλεση:


Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη βανίλια και το μπέικιν πάουντερ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Χτυπάμε στο μπολ του μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη, έως ότου ασπρίσουν. Προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού, τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα τους. Ανακατεύουμε και, όταν απορροφηθούν, προσθέτουμε το κονιάκ. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε εναλλάξ το γάλα και το μείγμα του αλευριού. Συνεχίζουμε να χτυπάμε τα υλικά για ακόμα 2-3 λεπτά, έως ότου ενωθούν. Αλείφουμε μια στρογγυλή φόρμα με μαργαρίνη, την αλευρώνουμε και την τινάζουμε για να φύγει το περιττό αλεύρι. Ρίχνουμε το μείγμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα με σπάτουλα. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50-55 λεπτά, έως ότου ροδίσει.
Μόλις ψηθεί η βασιλόπιτα, τη βγάζουμε από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την ξεφορμάρουμε. Οταν κρυώσει εντελώς, την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.


Ντίνα Νικολάου


Βασιλόπιτα κέικ γεμιστό


Υλικά (για 16 κομμάτια):
Για το κέικ
4 αβγά (προτιμήστε βιολογικά)
300 γρ. ζάχαρη
200 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ, λιωμένη (χωρίς όμως να κάψει) και κρυωμένη
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του


Για τη γέμιση:
200 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο, τριμμένη στη χονδρή πλευρά του τρίφτη
115 γρ. φουντούκια, τριμμένα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη
4 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
½ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη


Για την επικάλυψη:
100 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ
60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γρ. καρυδόψιχα, ψιλοκοπανισμένη
100 γρ. σοκολάτα γάλακτος, τριμμένη στη χονδρή πλευρά του τρίφτη
3 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
½ κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
ζάχαρη άχνη και σκόνη κακάο, ανακατεμένα και κοσκινισμένα, για το πασπάλισμα


Εκτέλεση:


Για την επικάλυψη: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω τη μαργαρίνη Βιτάμ σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει, αλλά χωρίς να κάψει. Σε ένα μπολ ανακατεύω καλά το αλεύρι, την καρυδόψιχα, την τριμμένη σοκολάτα γάλακτος, την καστανή ζάχαρη και την κανέλα. Προσθέτω τη λιωμένη μαργαρίνη και ανακατεύω με ένα πιρούνι, μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα που να μοιάζει με χονδρά τρίμματα. Το βάζω σε ένα νάιλον σακουλάκι και το αφήνω στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσω την υπόλοιπη συνταγή.


Για τη γέμιση: Ανακατεύω σε ένα μεγάλο μπολ την κουβερτούρα, τα φουντούκια, την καστανή ζάχαρη και την κανέλα. Σκεπάζω το μπολ και το αφήνω κατά μέρος.


Για το κέικ: Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα. Προσθέτω τη λιωμένη αλλά κρύα μαργαρίνη και το γιαούρτι και χτυπάω για λίγο ακόμα, μέχρι να ενωθούν καλά. Σταματάω το μίξερ και προσθέτω σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας με μια μαρίζ.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180° C. Βουτυρώνω ελαφρώς μια στρογγυλή και βαθιά φόρμα με διάμετρο 26-28 εκ., κατά προτίμηση με αποσπώμενα τοιχώματα, για εύκολο ξεφορμάρισμα. Ρίχνω στη φόρμα το 1/3 της ποσότητας του κέικ, ισιώνω την επιφάνεια με μια σπάτουλα και αδειάζω επάνω του τη μισή ποσότητα από τη γέμιση. Σκεπάζω με το άλλο 1/3 του μείγματος κέικ και από πάνω απλώνω το υπόλοιπο μείγμα της γέμισης. Στο στάδιο αυτό βάζω στο μείγμα και το «φλουρί», τυλιγμένο σε λίγο αλουμινόχαρτο. Σκεπάζω με το υπόλοιπο μείγμα για κέικ και ισιώνω καλά την επιφάνεια. Τέλος, πασπαλίζω καλά όλη την επιφάνεια με το μείγμα-τρίμμα της επικάλυψης που έχω αφήσει στο ψυγείο.
Ψήνω τη βασιλόπιτα για μία ώρα. Την αφήνω να κρυώσει για πέντε λεπτά και στη συνέχεια την ξεφορμάρω. Οταν κρυώσει τελείως την πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και σκόνη κακάο.
Προετοιμασία: 45′, Ψήσιμο: 1 ώρα


Κυριάκος Μελάς


Βασιλόπιτα τσουρέκι με ελαιόλαδο και αποξηραμένα φρούτα


Υλικά:
Πρώτο μείγμα
11 γρ. μαγιά νωπή
150 γρ. νερό
250 γρ. αλεύρι


Δεύτερο μείγμα:
200 γρ. μαργαρίνη
400 γρ. ζάχαρη
100 γρ. γάλα
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
100 γρ. χυμό πορτοκάλι (1 πορτοκάλι)
4 αβγά
2 βανιλίνες
1 πρέζα αλάτι
1/2 κουτ. του γλυκού μαστίχα σκόνη
1 κουτ. του γλυκού μαχλέπι σκόνη


Τρίτο μείγμα:
1 κιλό αλεύρι (υψηλής γλουτένης για τσουρέκια)
100 γρ. ελαιόλαδο


Τέταρτο μείγμα:
240 γρ. φρούτα αποξηραμένα ψιλοκομμένα (δαμάσκηνα, κράνμπερι, σταφίδες, σύκα, χουρμάδες κ.λπ.)
120 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ή σταγόνες ή σπασμένη (προαιρετικά)


Εκτέλεση:


Αρχικά φτιάχνουμε ένα προζύμι, αναμειγνύοντας το αλεύρι, τη μαγιά και το νερό του πρώτου μείγματος και αφήνουμε να φουσκώσει (μείγμα α). Στο μεταξύ τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα τα υλικά του δεύτερου μείγματος και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν τα υλικά. Αφήνουμε το μείγμα να γίνει χλιαρό (μείγμα β).
Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά το δεύτερο χλιαρό μείγμα στο πρώτο μείγμα (προζύμι) και ανακατεύουμε στο μίξερ (με το εξάρτημα για ζύμη που μοιάζει σαν γάντζος). Προσθέτουμε και τα υλικά του τρίτου μείγματος και αφήνουμε να ζυμωθεί ρίχνοντας λίγο λίγο και το ελαιόλαδο  και στη συνέχεια το τέταρτο μείγμα.
Τέλος, αφήνουμε τη ζύμη μας να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος μέσα σε ένα σκεύος σκεπασμένο με μια πετσέτα. Οταν έχει φουσκώσει, το ξαναζυμώνουμε με τα χέρια. Αν τυχόν κολλάει η ζύμη λαδώνουμε λίγο τα χέρια μας. Η ζύμη μας πλέον είναι έτοιμη. Την τοποθετούμε σε ένα ταψάκι-λαμαρίνα όπου έχουμε βάλει λαδόκολλα και περιμένουμε να διπλασιαστεί και να φουσκώσει ξανά. Τέλος, αλείφουμε με ασπράδι αβγού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά.


Χρήστος Βέργαδος


Βασιλόπιτα


Υλικά:


640 γρ. αλεύρι
160 γρ. βούτυρο
5 αβγά
480 γρ. ζάχαρη
300 ml χυμός πορτοκάλι
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
80 ml κονιάκ
1 κουταλάκι σόδα


Για την επικάλυψη:
Ζάχαρη άχνη


Εκτέλεση:


Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και μόλις απορροφηθούν ρίχνουμε τον χυμό του πορτοκαλιού, μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα. Κατόπιν ρίχνουμε το κονιάκ και το ξύσμα του πορτοκαλιού και τέλος το αλεύρι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το αδειάζουμε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς στον αέρα για περίπου 40 λεπτά. Μόλις κρυώσει πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ζάχαρη άχνη.


ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ