Η άγρια «κατρακύλα» δεν θα σταματήσει!

Ερευνα της Στατιστικής Αρχής και της Τραπέζης της Ελλάδος.

Μπορεί στην Ε.Ε. να καταγράφηκε αύξηση μισθών κατά 1,2%, στην Ελλάδα όμως οι… τυχεροί Ελληνες που ανήκουν στην κατηγορία των εργαζομένων είδαν να χάνουν τουλάχιστον το 1/4 του μισθού τους ως αποτέλεσμα των αδιέξοδων μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόστηκαν! Σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι απώλειες στις αποδοχές από το 2008 μέχρι σήμερα ξεπερνούν το 25%, καθώς ο σχετικός δείκτης υποχώρησε από τις 107,9 μονάδες στις 80 μονάδες το τρίτο τρίμηνο του 2013. Το 2006 ο δείκτης ήταν στο 93,3, κάτι που σημαίνει ότι οι μισθοί έχουν πέσει ακόμη πιο χαμηλά απ’ ό,τι πριν από επτά χρόνια, ενώ σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος η κατρακύλα θα συνεχιστεί και το 2014, με την Ελλάδα να κατέχει τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά το μέγεθος της μείωσης των μισθών.


Πάντως ακόμη και αυτά τα στοιχεία δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα, καθώς οι απώλειες των αποδοχών των εργαζομένων κινούνται σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα. Ενας από τους λόγους είναι αφενός η θεαματική αύξηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και αφετέρου των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδας, από τις αρχές του 2013 έως τις αρχές Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους έχουν υπογραφεί 385 επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις, ενώ ο συνολικός αριθμός τους από τα τέλη Οκτωβρίου του 2011 υπερβαίνει τις 1.397. Κατά την τελευταία τριετία οι συμβάσεις αυτές κατά κανόνα προβλέπουν πάγωμα αποδοχών ή μείωση των καταβαλλόμενων αποδοχών της τάξεως του 10%-40%.


Για το 2014, σύμφωνα με την ΤτΕ, προβλέπεται πως οι αμοιβές στο σύνολο της οικονομίας θα υποχωρήσουν κατά 1,5%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στα νομοθετήματα για την «ενίσχυση της ευελιξίας» στην αγορά εργασίας, στη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και στις συνθήκες οικονομικής ύφεσης που επηρεάζουν τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ