Ποδηλατοδρόμους για ορθοπεταλιές στον αέρα

Τα πράσινα σχέδια του Λονδίνου για να γλιτώσει από το κυκλοφοριακό.

Ποδηλατοδρόμοι στον αέρα είναι η νέα πρόταση για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος στο Λονδίνο. Τριώροφες κατασκευές που θα «τρέχουν» πάνω από τις ράγες του τρένου είναι η πρόταση του προγράμματος SkyCycle, το οποίο υπόσχεται να αποσυμφορήσει τη βρετανική πρωτεύουσα. Οι εμπνευστές του υπόσχονται ασφαλείς μετακινήσεις, ενώ σημειώνουν ότι πρόκειται για μια «πράσινη» λύση, δεδομένου ότι ευνοείται η χρήση ποδηλάτων.


Τα σχέδια για το μήκους 218 χιλιομέτρων οδικό δίκτυο, που προβλέπει τη δημιουργία συνολικά δέκα ποδηλατοδρόμων, προτάθηκε και παρουσιάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα σερ Νόρμαν Φόστερ που έχει σχεδιάσει μεγάλα έργα, όπως το νέο γήπεδο Γουέμπλεϊ.


Οι ποδηλατοδρόμοι του SkyCycle θα είναι προσβάσιμοι από ράμπες σε περισσότερα από διακόσια σημεία της μεγαλούπολης και η πρώτη φάση κατασκευής τους, μήκους 6,5 χιλιομέτρων (που θα ξεκινά από το ανατολικό Λονδίνο στο σταθμό Liverpool Street) θα κοστίσει 260 εκατομμύρια ευρώ. Για την ολοκλήρωση του έργου θα χρειαστούν είκοσι χρόνια, αλλά το κόστος του θα είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με το να κατασκευαστούν νέοι δρόμοι και σήραγγες στην επιφάνεια ή υπόγεια.


Ο αρχιτέκτονας και οι κατασκευαστές του ισχυρίζονται ότι έξι εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν εντός της περιοχής του προτεινόμενου δικτύου θα εξυπηρετηθούν, επειδή οι μισοί από αυτούς ζουν και εργάζονται σ’ απόσταση 10 λεπτών από κάθε είσοδο. Καθένας από τους 10 ποδηλατοδρόμους του SkyCycle θα μπορεί να εξυπηρετήσει 12.000 ποδηλάτες ανά ώρα, μειώνοντας τη διάρκεια του ταξιδιού τους μέχρι και κατά 29 λεπτά.


«Πιστεύω ότι οι πόλεις στις οποίες μπορείς να περπατάς ή να κάνεις ποδήλατο με ασφάλεια, αποφεύγοντας το αυτοκίνητο, είναι από τα μέρη όπου ζεις καλά και χωρίς άγχος» δηλώνει ο Φόστερ. Ωστόσο υπήρξαν και ανησυχίες για το SkyCycle. Κάποιοι θεωρούν ότι οι ποδηλάτες θα εκτίθενται σε ισχυρούς ανέμους λόγω του ύψους.


ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ