Νέα εμβόλια χαρίζουν ζωή σε ασθενείς

Ελπίδα από δύο σκευάσματα που παρατείνουν τη ζωή των ασθενών.

Παράταση ζωής στα άτομα που πάσχουν από καρκίνο στο πάγκρεας δίνουν δύο νέα πειραματικά εμβόλια, τα οποία είναι λιγότερο τοξικά από τη χημειοθεραπεία. Τα εμβόλια, τα οποία αναπτύσσουν επιστήμονες στο Μπέρκλεϊ των ΗΠΑ και φέρουν τις ονομασίες GVAX Pancreas και CRS-207, μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ότι δρουν περισσότερο στοχευμένα από ό,τι η χημειοθεραπεία, ενώ παράλληλα παρουσιάζουν πολύ λιγότερες παρενέργειες.

Σύμφωνα με την επιστημονική ανακοίνωση, τα εμβόλια δοκιμάστηκαν ήδη σε 90 ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο στο πάγκρεας και, όπως διαπιστώθηκε, όλοι κέρδισαν αρκετούς μήνες ζωής. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι ωφελήθηκαν περισσότερο οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκαν δύο δόσεις από το GVAX και τουλάχιστον μία από το CRS-207. Οπως είπε ο Stephen Isaacs από την εταιρεία Aduro BioTech στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, «η μέση παράταση ζωής ήταν βασικά η διπλάσια στους ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε η συνδυαστική θεραπεία των δύο εμβολίων». Συμπλήρωσε δε ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλύτερα στους ασθενείς που βρίσκονται σε λιγότερο προχωρημένο στάδιο της ασθένειας.

Αυτόν τον καιρό πραγματοποιείται κλινική δοκιμή για την αποτελεσματικότητα του CRS-207 με τη συμμετοχή 240 ασθενών. Τα στοιχεία που θα προκύψουν είναι απαραίτητο να δοθούν στον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων προτού εγκριθεί η δοκιμή των εμβολίων σε μεγαλύτερη ομάδα ασθενών.

Το GVAX περιέχει καρκινικά κύτταρα από το πάγκρεας, που έχουν τροποποιηθεί γενετικά, έτσι ώστε να ελευθερώνουν μια πρωτεΐνη που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ για να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητά του οι ερευνητές τού πρόσθεσαν και μια μικρή δόση κυκλοφωσφαμίδης, ένα συνηθισμένο φάρμακο για τον καρκίνο.

Το δεύτερο εμβόλιο, το CRS-207, αποτελείται από μία πιο αδύναμη μορφή του βακτηρίου Listeria monocytogenes, που έχει τροποποιηθεί γενετικά για να είναι ασφαλές για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ παράλληλα ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό. Ο συνδυασμός των εμβολίων ενισχύει το ανοσοποιητικό ακόμα περισσότερο και το «εκπαιδεύει» να αναγνωρίζει τα παγκρεατικά καρκινικά κύτταρα και να τους επιτίθεται.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ