Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Η γεμάτη νοσταλγία «Ιθάκη» της Ιβηρικής

Η Λισαβόνα, η πόλη του Οδυσσέα και των Πορτογάλων θαλασσοπόρων, συνδυάζει με έναν αρμονικό τρόπο το παλιό με το νέο.

Λισαβόνα ή αλλιώς η πόλη του Οδυσσέα και των μεγάλων εξερευνητών. Εξαιρετικά γραφική και ιδιαίτερα νοσταλγική, πάνω στις εκβολές του μεγαλύτερου ποταμού της Ιβηρικής, του Τάγου, έχει είκοσι αιώνες Ιστορίας. Το ιστορικό της κέντρο βρίσκεται κτισμένο σε επτά λόφους πάνω από τη θάλασσα καθιστώντας τη μεγαλόπρεπη και συνάμα μυστηριώδη.


Ο παλιομοδίτικος χαρακτήρας της σε συνεπαίρνει, παράλληλα όμως αποτελεί πολύ ενδιαφέρον προορισμό, γιατί εκτός από ιστορικά κτίσματα και πλούσιο πολιτισμό, έχει και έναν σύγχρονο χαρακτήρα, συνδυάζοντας άψογα το παλιό με το νέο. Η γοτθική και μπαρόκ αρχιτεκτονική σε συνδυασμό με μεταμοντέρνες κατασκευές την καθιστούν ιδανικό προορισμό για όλα τα γούστα και τις ηλικίες. Η παλαιά πόλη χαρακτηρίζεται από στενούς, ανηφορικούς δρόμους, συχνά απότομους, ιδανικούς όμως για περιήγηση και ατελείωτους περιπάτους.


Στη δυτική πλευρά της πόλης βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα στην Ευρώπη, το Monsanto, όπου υπάρχουν χτισμένες πολλές πλούσιες επαύλεις. Μια γνωστή συνοικία γεμάτη ζωή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας είναι το Bairro Alto.


Εκεί θα βρείτε καφέ, μπαρ, πολλά εστιατόρια που εναλλάσσονται στον ίδιο δρόμο με παραδοσιακές ταβέρνες, ενώ στη διάσημη λεωφόρο Da Liberdade θα ψωνίσετε. Επίσης, θα συναντήσετε χαρακτηριστικά κτίσματα πορτογαλικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Την προσοχή σας κυρίως θα σας τραβήξουν τα όμορφα πολυκαταστήματα και μπουτίκ με φίρμες, από Calvin Klein, Timberland, Massimo Dutti, Armani, Burberrys έως και Adolfo Dominguez.


Menu διαμονής
Σίγουρα, εάν θέλετε να ζήσετε το όνειρο, πρέπει να επιλέξτε ένα παλάτι τύπου ξενοδοχείο. To «Pestana Palace» ανήκει στην αλυσίδα ξενοδοχείων Leading Hotels of the World. Δεν πρόκειται για ένα μπουτίκ ξενοδοχείο αλλά για ένα μεγαλόπρεπο, ψηλοτάβανο χαρακτηριστικό παλάτι του 14ου αιώνα, με θέα στον Τάγο. Φανταστείτε frescos στα ταβάνια, πολυελαίους, πολυτελή διακόσμηση, τροπικούς κήπους, απέραντες βεράντες με θέα και οικονομικές προσφορές που τρέχουν αυτή τη στιγμή. Τα δωμάτια είναι όλα ευρύχωρα και αρκετά ανακαινισμένα, ενώ οι σουίτες βρίσκονται μέσα στο παλάτι και μπορούν να ενοικιαστούν όλες μαζί ως ολόκληρος όροφος.


Αλλο ένα ξενοδοχείο με πολύ καλή σχέση ποιότητας – τιμής είναι το «LX Βoutique Hotel». Εντελώς διαφορετικό από το προηγούμενο, στεγάζεται σε ένα γαλάζιο κτίριο του 18ου αιώνα και έχει πέντε διαφορετικούς θεματικούς ορόφους, που τονίζουν τη διαφορετικότητα της πόλης μέσα από τη διακόσμησή τους. Στον όροφο fado οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με κιθάρες, τεράστιες σύγχρονες φωτογραφίες από μνημεία της πόλης, πολύχρωμες ταπετσαρίες, ενώ άπλετο φως μπαίνει από παντού.


Εκεί θα πάτε εάν επισκέπτεστε την πόλη για διασκέδαση και εάν ανήκετε στο trendy crowd που αναζητά ένα ντιζαϊνάτο μικρό ξενοδοχείο με φιλικό περιβάλλον στη σωστή τιμή. Τριγύρω θα ανακαλύψετε bars και clubs, όπως το Pensão Amor, ακριβώς απέναντι από το ξενοδοχείο. Εξαιρετικό sushi και sashimi θα φάτε στο εστιατόριο Confraria. Από τις 6.30 έως και τις 7.30 για μία ώρα σερβίρεται δωρεάν sushi. Εξαιρετικός λόγος να το επιλέξετε για τη διαμονή σας, όπως βέβαια και η τιμή του, από 80 ευρώ το δίκλινο.
Το «Chiado 16» είναι μια πολύ καλή επιλογή διαμονής, εάν θέλετε να βρίσκεστε σε κεντρική τοποθεσία. Ενα πολύ χαριτωμένο boutique ξενοδοχείο, και αυτό στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης, πάνω στην πιο δημοφιλή πλατεία των καλών τεχνών, όπου θα βρείτε από ιστορικά μνημεία έως και πολύ γνωστές μπουτίκ. Πρόκειται για κτίριο του 18ου αιώνα με ντεκόρ 21ου. Μαύροι πολυέλαιοι, μοβ μωσαϊκά, λιλά καναπέδες, μοντέρνα τέχνη και λουλούδια στα βάζα.


Ενα μοντέρνο και συνάμα ζεστό ξενοδοχείο που αναμένεται να «επεκταθεί» μέσα στο 2014 και σε άλλες περιοχές, εφόσον το πελατολόγιό του είναι διεθνές και το προσωπικό του καλά εκπαιδευμένο και φιλικό. Τα δωμάτιά του ξεχωρίζουν για τη φίνα τους διακόσμηση και τα ευρύχωρα μπάνια. Το πρωινό σερβίρεται σε αίθουσα Art Deco. Το διπλανό εστιατόριο Tágide προσφέρεται για μεσημεριανό και βραδινό με εξαιρετική μοντέρνα πορτογαλική κουζίνα. Οι τιμές ξεκινούν από 130 ευρώ.


Εάν πάλι θέλετε να το ρίξετε έξω και να κακομάθετε τον εαυτό σας, τότε ο προορισμός είναι ένας, το «Palacio Belmonte». Οι τιμές ξεκινούν από 600 ευρώ το δίκλινο και πρόκειται για το παλαιότερο παλάτι της Λισαβόνας. Χτισμένο γύρω από το κάστρο São Jorge, το πιο σημαντικό ιστορικό μνημείο της πόλης, με εκπληκτική θέα πάνω από την πόλη και πέρα από τον ποταμό Τάγο.


Στο εσωτερικό του θα αντικρίσετε ένα θαυμάσιο μείγμα από αξιόλογες αντίκες, χαλιά, έργα ζωγραφικής και υπέροχα γαλάζια μωσαϊκά. Ολα αυτά παντρεύονται με έναν μαγικό τρόπο με μοντέρνα στοιχεία μέσα στους χώρους. Εκεί έχουνε μείνει από τον Jeremy Irons έως τον Christian Louboutin, ένα crowd εκλεπτυσμένο και αρκετά avant garde. Τα δωμάτιά του είναι μόνο 11, όλα εντυπωσιακά. Περιλαμβάνουν επίσης έναν τριών επιπέδου πύργο με θέα στη Λισαβόνα. Μαθήματα γιόγκα ξεκίνησαν από το νέο έτος μαζί με αρκετά τριήμερα πακέτα. Το φαγητό είναι καταπληκτικό, θα εντυπωσιαστείτε.


Τέλος άλλο ένα παλάτι είναι το «Palacio Ramalhete». Απέναντι από το μουσείο αρχαίας τέχνης, δυο βήματα από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια Alma και Picanha, θα συναντήσετε αυτό του 18ου αιώνα τριώροφο. Είναι ένα αρκετά μοντέρνο εσωτερικά ξενοδοχείο με υπέροχες λεπτομέρειες στους χώρους του, όπως μυστικά μονοπάτια που σε πηγαίνουν στους ορόφους, χρωματισμένα στο χέρι πολύχρωμα πλακάκια, υπερυψωμένη περιοχή με σεζλόνγκ πάνω σε ξύλινο ντεκ με μια μικρή πισίνα και πολλά άλλα. Τα δωμάτια είναι μόνο δέκα και λιτά, ενώ το λευκό χρώμα υπερισχύει στο ξύλο και τα έπιπλα.


Μέσα στο ξενοδοχείο μπορείτε να φάτε συμπαθητικά, τοπική απλή κουζίνα και τοπικές ποικιλίες κρασιών. Η ωραιότερη και πιο ήσυχη γωνιά του είναι ο χώρος της εξωτερικής θερμαινόμενης πισίνα κάτω από τεράστιο φοίνικα. Οι τιμές ξεκινούν από 150 ευρώ.


Editors tips:



Θα φάτε καλά στο Bica do Sapato, ένα πολύ μοντέρνο εστιατόριο απέναντι από τη Santa Apolonia. Θα γευθείτε πορτογαλική σύγχρονη κουζίνα σε ένα ψηλοτάβανο χώρο που περιβάλλεται από γυαλί με θέα το ποτάμι. Δοκιμάστε θαλασσινά, όπως τα πεντανόστιμα χτένια.


Ο Olivier είναι γνωστός Πορτογάλος chef, ο αντίστοιχος δικός μας Botrini. Στο εστιατόριό του, Olivier Avenida, θα φάτε καλά και θα εντυπωσιαστείτε από το ντεκόρ και τον ζωντανό, νέο κόσμο. Μαύρες βελούδινες πολυθρόνες, πίνακες με νεκροκεφαλές, πολυέλαιοι, καθρέφτες παντού και διεθνή εκλεπτυσμένη κουζίνα.


Αλλα καλά εστιατόρια που αξίζει να επισκεφτείτε είναι το Piteu, Ramiro, Tavares Rico και Pap Acorda


INFO: Επισκεφτείτε το www.lenasblackbook για νέες αφίξεις και insider’s tips σε προορισμό, γαστρονομία, μόδα.


 

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...