Αγριο «χαστούκι» στον Ι. Στουρνάρα!

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αμφισβητεί ευθέως τις προβλέψεις του για πρωτογενές πλεόνασμα.

Κάθετα κατηγορηματικό είναι το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής για τη δυνατότητα επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 2,9 δισ. ευρώ το 2014, αμφισβητώντας ευθέως τις αισιόδοξες προβλέψεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Βασικό επιχείρημα των αναλυτών του Γραφείου είναι ότι αυτός ο στόχος θα «σκοντάψει», επειδή έχουν «γονατίσει» οι φορολογούμενοι Ελληνες από την ολομέτωπη φοροεπιδρομή.

Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Επίσης το Γραφείο Προϋπολογισμού επικαλείται συγκριτικά στοιχεία, που δείχνουν ότι οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, απαντώντας ουσιαστικά στα όσα είχε υποστηρίξει ο Γ. Στουρνάρας κατά τη διαδικασία ψήφισης του νέου φόρου ακινήτων. Το Γραφείο υποστηρίζει ότι ο συντελεστής ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι 23%, έναντι 21,52% στην Ευρωπαϊκή Ενωση και 20,45% στην ευρωζώνη.

Τα νοικοκυριά τα τελευταία χρόνια έχουν δεχτεί «βομβαρδισμό» φόρων, ενώ έχουν γίνει αλλεπάλληλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Ειδικότερα: Οι ανώτατοι φορολογικοί συντελεστές για κάθε κατηγορία εισοδήματος είναι μεγαλύτεροι, καθώς με την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται επιπλέον φόρος από 1% έως 4%.

Ο φόρος εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους έχει έως και επταπλασιαστεί από το 2010 μέχρι σήμερα, ενώ ο φόρος που θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι αυξημένος έως και εννέα φορές. Το συνολικό ποσό που πληρώνουν οι φορολογούμενοι για τα ακίνητα επταπλασιάστηκε από το 2009, φτάνοντας τα 3,5 δισ. ευρώ από μόλις 500 εκατ. ευρώ. Ο ΦΠΑ αυξήθηκε από το 2010 τέσσερις φορές. Τα τεκμήρια και τα τέλη κυκλοφορίας αυξήθηκαν από το 2010 δύο φορές, ενώ οι φόροι στα καύσιμα τρεις. Από τον Μάιο του 2010 επιβλήθηκε για πρώτη φορά φόρος στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και από το 2011 και στο φυσικό αέριο.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ