Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Ο εγκέλαδος «σμιλεύει» τον πανέμορφο Μύρτο

Ζημιές στην εικόνα της διάσημης παραλίας. Η κατολίσθηση κάλυψε μέρος της ακτογραμμής.

Η φύση συνεχίζει να σμιλεύει το μοναδικής ομορφιάς «γλυπτό» του Μύρτου! Ο ισχυρός σεισμός της 26ης Ιανουαρίου προκάλεσε εκτεταμένες αλλοιώσεις στην εικόνα της διάσημης παραλίας, καθώς μεγάλες ποσότητες χώματος και βράχων αποκολλήθηκαν εξαιτίας της δόνησης και κάλυψαν μέρος της ακτογραμμής, ενώ το τοπικό ρήγμα ενεργοποιήθηκε και «άνοιξε».

Σύμφωνα με τους ειδικούς πάντως οι φυσικές διεργασίες θα κάνουν τον Μύρτο ακόμη πιο όμορφο! Αν και η περίφημη παραλία βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Κεφαλλονιάς και απέχει αρκετά χιλιόμετρα από το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού, στη νότια πλευρά της χερσονήσου της Παλλικής, η δόνηση ήταν αρκετά δυνατή ώστε να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και προβλήματα στο οδικό δίκτυο, καθώς το ρήγμα έχει πλήξει τμήμα του δρόμου που βρίσκεται πάνω από την παραλία.

Την περιοχή επισκέφθηκε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, που δήλωσε στην «Espresso» ότι αυτό που σημειώθηκε στον Μύρτο είναι εκτεταμένη κατολίσθηση. «Επειδή η πλαγιά που είναι πάνω από τον κόλπο του Μύρτου είναι πάρα πολύ απότομη, έχει κατολισθήσει ένα τμήμα της και κάλυψε την παραλία» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος. Ομως στο σημείο βρέθηκε και ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, ώστε να καταγράψει με ακρίβεια τα γεωλογικά φαινόμενα της περιοχής.

«Εχουμε δύο κατολισθήσεις, μία στο νότιο μέρος της παραλίας και μία στο βόρειο, καθώς κι ένα ρήγμα που περνάει ανάμεσα και το οποίο δραστηριοποιήθηκε. Οι κατολισθήσεις και το ρήγμα αλλοίωσαν τη μορφή του Μύρτου» ανέφερε στην «Espresso» ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας πάντως ότι όλα αυτά είναι στο πλαίσιο των φυσικών διεργασιών που «γέννησαν» τη μαγευτική παραλία:

«Ο Μύρτος από κατολισθήσεις δημιουργήθηκε, δεν έγινε από μόνος του. Η αλλοίωση του τοπίου θα είναι προσωρινή και ο Μύρτος θα επανέλθει και θα γίνει και ομορφότερος».

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ρήγμα που «άνοιξε», ο κ. Λέκκας διαβεβαιώνει ότι δεν έχει σχέση με το ρήγμα που έδωσε τον μεγάλο σεισμό.

Πολυάριθμες διακρίσεις απ’ όλο τον κόσμο

Δεν υπάρχει ταξιδιωτικός οδηγός για την Ελλάδα ή ταξιδιωτική ιστοσελίδα χωρίς κάποια διθυραμβική αναφορά στην παραλία-σήμα κατατεθέν της Κεφαλλονιάς. Πέρα από τη γαλάζια σημαία, την οποία παίρνει κάθε χρόνο από τον ΕΟΤ, ο Μύρτος έχει κερδίσει πολυάριθμες διακρίσεις ως μία από τις καλύτερες παραλίες όχι μόνο στη Μεσόγειο, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Για παράδειγμα, η ιστοσελίδα του Lonely Planet έχει επιλέξει μια φωτογραφία του Μύρτου για τη μόνιμη στήλη της, σε σχέση με τις παραλίες της Ελλάδας, ενώ το Trip Advisor τον έχει συμπεριλάβει ουκ ολίγες φορές στα ετήσια βραβεία του για τις κορυφαίες παραλίες (Traveller’s Choice). Κάθε καλοκαίρι ο Μύρτος υποδέχεται πολλές χιλιάδες τουρίστες, που συρρέουν εκεί για να απολαύσουν το μοναδικό τοπίο, με τα επιβλητικά και απότομα βράχια να αγκαλιάζουν την παραλία με τα λευκά βότσαλα. Ακόμη πιο μαγευτική είναι η εικόνα από το επίπεδο της θάλασσας, όπου το μόνο που αντικρίζει κανείς είναι τα γαλαζοπράσινα νερά κοντά στην ακτή με φόντο το απέραντο γαλάζιο.


Στην πήγη του σεισμού

Η διανυκτέρευση του Α. Σαμαρά στο νησί για να δει τις ζημιές αλλά και να ακούσει όσα είχε να του πει ο κόσμος

Τη διαβεβαίωση ότι το κράτος βρίσκεται και θα παραμείνει στο πλευρό της Κεφαλλονιάς έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς κατά την έκτακτη επίσκεψή του στη σεισμόπληκτη περιοχή. Ο πρωθυπουργός πέρασε το βράδυ της Τρίτης στο νησί και χθες είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τις ζημιές που προκάλεσε ο μεγάλος σεισμός της Κυριακής, αλλά και να ακούσει από το στόμα των κατοίκων τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους.

«Μένουμε στον δρόμο, πρόεδρέ μου, ό,τι μπορείτε κάνετε», «μην ξεχνάτε τα προβλήματά μας», «το επίδομα των 600 ευρώ δεν αρκεί» ήταν μερικές από τις εκκλήσεις που απηύθυναν στον πρωθυπουργό οι κάτοικοι του Ληξουρίου, που είναι από τις περιοχές της Κεφαλλονιάς που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό. Ο κ. Σαμαράς τους απάντησε ότι η Πολιτεία έχει ήδη δρομολογήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και θα παραμείνει αρωγός μέχρι η Κεφαλλονιά να ξεπεράσει πλήρως τα προβλήματα.

«Ηρθα ακριβώς για να δείξω ότι όλοι οι Ελληνες είναι δίπλα στην Κεφαλλονιά, να διαπιστώσω από κοντά την κατάσταση και να υπογραμμίσω με κάθε τρόπο τη βούληση της κυβέρνησης -και το λέω αυτό με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο- να ξαναγυρίσει πολύ γρήγορα η Κεφαλλονιά σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς. Μάλιστα ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι έχει και ο ίδιος εμπειρίες από σεισμούς, αναφερόμενος προφανώς στον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καλαμάτα, το 1986.

Παραμένει πανέμορφη

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις πολύ καλές υποδομές του νησιού, που, όπως είπε, αποδεικνύουν ότι οι Κεφαλλονίτες «έχουν θωρακίσει πολύ καλά το νησί τους», αλλά και στην παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ώστε να φιλοξενηθούν οι ηλικιωμένοι του γηροκομείου στο μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα. Τέλος, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η Κεφαλλονιά «συνεχίζει και αποτελεί έναν πανέμορφο και απολύτως ασφαλή τουριστικό προορισμό» διαψεύδοντας τις «Κασσάνδρες», όπως είπε, που αμφισβητούσαν την αντοχή του νησιού σε έναν μεγάλο σεισμό.


Οι σεισμολόγοι δεν είναι (ακόμα) βέβαιοι πως ήταν ο κύριος σεισμός

Με ιδιαίτερη προσοχή εξακολουθούν οι επιστήμονες να μελετούν τη σεισμική διέγερση που ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή στην Κεφαλλονιά. Δύο ακόμη δονήσεις με μέγεθος μεγαλύτερο των 4 Ρίχτερ καταγράφηκαν στο νησί τα ξημερώματα της Τετάρτης, ενώ δεκάδες μικρότερες δονήσεις σημειώνονται κάθε 24ωρο. Αν και η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται χωρίς εκπλήξεις, οι σεισμολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί.

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, βρίσκεται από την Τρίτη στο νησί προκειμένου να μελετήσει από κοντά το φαινόμενο. Στην ερώτηση της «Espresso» αν ο σεισμός της Κυριακής είναι τελικά ο κύριος, ο κ. Παπαδόπουλος απαντά ότι «δεν είναι ακόμη 100% βέβαιο» και ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία. Παράλληλα, ο σεισμολόγος επαναλαμβάνει ότι «δεν αποκλείεται να έχουμε και σεισμούς της τάξης των 5 βαθμών» που θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω βλάβες σε κτίρια και καλεί τους ιδιοκτήτες να συμβουλευτούν τους μηχανικούς.

Σχολιάζοντας τις τελευταία δεδομένα στο θέμα της Κεφαλλονιάς, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας τονίζει τα εξής: «Το πρώτο στοιχείο είναι ότι η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται έντονη. Δεύτερον, τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής δείχνουν ομαλή εξέλιξη. Τρίτον, βασιζόμενοι όχι μόνο στις καταγραφές αλλά και στη γνώση που υπάρχει για την περιοχή, θεωρούμε ότι πρέπει ακόμη να είμαστε προσεκτικοί».

Ο κ. Καρακώστας επισημαίνει ότι το ενδιαφέρον των επιστημόνων δεν στρέφεται μόνο στον χώρο που έδωσε τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Κεφαλλονιάς. «Δεν έχουμε κάποιο στοιχείο από την πρόσφατη δραστηριότητα που να είναι ανησυχητικό, αλλά καλά θα κάνουμε να αντιμετωπίζουμε με προσοχή τα πράγματα στην περιοχή» επισημαίνει ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά τη δόνηση μεγέθους 3,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι 11 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αιγίου, τόσο ο κ. Παπαδόπουλος όσο και ο κ. Καρακώστας θεωρούν ότι δεν συνδέεται με την Κεφαλλονιά, καθώς τα «τεσσάρια» είναι πολύ συνηθισμένα στην εν λόγω περιοχή. Τέλος, οι σεισμολόγοι επισημαίνουν ότι ο σεισμός της Κεφαλλονιάς είναι μικρός για να διεγείρει τη σεισμικότητα στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο.


Βλάβες σε 250 από τις 600 οικοδομές που ελέγχθηκαν

Προς ολοκλήρωση οδεύει ο έλεγχος των σπιτιών και των υπόλοιπων κτιρίων της Κεφαλλονιάς από τα κλιμάκια των μηχανικών.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, τα στοιχεία δείχνουν ότι βλάβες έχουν καταγραφεί σε περίπου 250 από τις 600 οικοδομές που είχαν ελεγχθεί έως χθες. Ωστόσο, ο ίδιος σημειώνει πως αυτό δεν σημαίνει ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα συνολικά το 40% των κτιρίων, καθώς ο έλεγχος στα 600 κτίρια πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα των ιδιοκτητών, που διαπίστωσαν ότι η οικοδομή τους είχε υποστεί μικρή ή μεγαλύτερη βλάβη. Σε ό,τι αφορά τα δημόσια κτίρια, ο έλεγχος των οποίων είναι υποχρεωτικός, προσωρινά ακατάλληλα προς χρήση έχουν κριθεί 14 από αυτά.

Το θετικό είναι ότι ιδιαίτερα κρίσιμες υποδομές, όπως τα λιμάνια και το νοσοκομείο, λειτουργούν κανονικά. Για τη στέγαση των σεισμόπληκτων κατοίκων, που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους λόγω επικινδυνότητας και σοβαρών ζημιών, από το βράδυ της Τρίτης έχει δέσει στο λιμάνι του Αργοστολίου το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο αντικατέστησε το «SuperFast ΙΙ».

Ο υπουργός Υγείας Aδωνις Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι το επιβατηγό πλοίο θα παραμείνει στο λιμάνι όσο χρειαστεί ώστε να εξυπηρετηθούν οι πολίτες της Κεφαλλονιάς. Τέλος, οι ξενοδόχοι του νησιού έθεσαν στη διάθεση των σεισμοπαθών το ξενοδοχείο «Απολλώνιον», δυναμικότητας 600 κλινών, και δηλώνουν έτοιμοι να παραχωρήσουν όσα δωμάτια χρειαστεί.


Η αγωνία της Μπεκατώρου για τους φίλους της στο νησί

Αγωνιά για τους δικούς της ανθρώπους που βρίσκονται στην Κεφαλλονιά η Μαρία Μπεκατώρου. Η παρουσιάστρια του ΑΝΤ1, με καταγωγή από το νησί, αποκάλυψε στην «Espresso» ότι τις επόμενες ημέρες θα επισκεφτεί την πατρίδα της, ώστε να διαπιστώσει με τα μάτια της τις ζημιές που υπέστη το σπίτι της, στην περιοχή της Λειβαθούς, αλλά και να βρεθεί κοντά στους φίλους της.

Οπως μας είπε, το πατρικό της έχει πάθει αρκετές ζημιές στο εσωτερικό του, αλλά αυτό που ανησυχεί περισσότερο τη Μαρία είναι το ξεσπίτωμα των φίλων της, οι οποίοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και φιλοξενούνται σε συγγενείς στο Αργοστόλι. Κάποιοι που διατηρούν μαγαζιά αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα και θα πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως επισκευές σε αυτά, ώστε να μην επιβαρυνθούν κι άλλο από το ήδη αρνητικό (λόγω κρίσης) κλίμα της αγοράς.

«Είμαι όλη μέρα στα τηλέφωνα και μιλάω μαζί τους. Οταν το έμαθα πανικοβλήθηκα, γιατί είχε πέσει και το δίκτυο και δεν μπορούσα να επικοινωνήσω. Είμαι στενοχωρημένη γιατί από εδώ -εκ του ασφαλούς- τα λέμε αλλιώς, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες και υπάρχουν σπίτια που δεν μπορούν να κατοικηθούν» λέει η γλυκιά συμπαρουσιάστρια του Γρηγόρη Αρναούτογλου και επισημαίνει: «Οσοι έχουν βιώσει και τον σεισμό του ’53 βρίσκονται αντιμέτωποι με τον ίδιο φόβο του τότε. Εύχομαι η Πολιτεία να αποζημιώσει όλους αυτούς που έχουν πάθει ζημιά στα μαγαζιά τους, γιατί τα έξοδα και οι καθημερινές ανάγκες τρέχουν. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα πάω κι εγώ εκεί».

ΣΑΣΑ ΣΤΑΜΑΤΗ


Η ΕΥΔΑΠ πιο κοντά στους πληγέντες

Στο πλευρό των σεισμόπληκτων της Κεφαλλονιάς έσπευσε η ΕΥΔΑΠ με ειδικό κλιμάκιο επιστημόνων και τεχνιτών, οι οποίοι ήδη συνδράμουν τις τοπικές Αρχές στον έλεγχο της καταλληλότητας του δικτύου ύδρευσης, ώστε να διασφαλίσουν την ποιότητα του πόσιμου νερού.

Το κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ συντονίζει τους τοπικούς φορείς και ήδη ομάδες εργασίας προχωρούν σε τεχνικές επεμβάσεις. Επιστήμονες και τεχνικοί έχουν οργανώσει Κέντρο Επιχειρήσεων, στα πρότυπα του Κέντρου Επιχειρησιακής Λειτουργίας της ΕΥΔΑΠ, με στόχο την αξιολόγηση και την κατάταξη των αιτημάτων αποκατάστασης βλαβών κατά προτεραιότητα. Παράλληλα η αποκατάσταση των βλαβών γίνεται κατόπιν μεταφοράς στο νησί ειδικού εξοπλισμού, ενώ σύγχρονος μετρητικός εξοπλισμός χρησιμοποιείται και για να παρακολουθείται το δίκτυο ύδρευσης κατά τις εργασίες επαναφοράς του.

{{-PCOUNT-}}37{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...