Οι… κοντές κάνουν παρανοϊκές σκέψεις!

Εγιναν πειράματα σε εξήντα γυναίκες με εικονικό ύψος.

Ο σοφός λαός, αλλά και οι στιχουργοί έχουν πει και γράψει διάφορα γι’ αυτούς – συνήθως προβάλλουν αρνητικά στοιχεία της προσωπικότητάς τους. Τώρα οι επιστήμονες έρχονται να επιβεβαιώσουν ορισμένα απ΄ αυτά.
 
Θέμα οι κοντοί άνθρωποι, που σύμφωνα με τις παροιμίες αλλά και την επιστήμη, συχνά είναι κακεντρεχείς. Οπως απέδειξε νέα έρευνα, οι κοντοί είναι πιο επιρρεπείς σε παρανοϊκές σκέψεις, σε αισθήματα κατωτερότητας και σε υπερβολική έλλειψη εμπιστοσύνης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Psychiatry Research» και οι συντάκτες της υποστηρίζουν ότι, μειώνοντας εικονικά το ύψος κάποιου, μπορεί να νιώσει χειρότερα για τον εαυτό του και να βιώσει μεγαλύτερο φόβο ότι οι άλλοι προσπαθούν να τον βλάψουν. «Το να είναι κάποιος ψηλός συνδέεται με μεγαλύτερη επαγγελματική επιτυχία και με επιτυχία στις σχέσεις» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Ντάνιελ Φρίμαν από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στη Βρετανία.
 
Η ομάδα του εξέτασε εξήντα ενήλικες γυναίκες οι οποίες βίωσαν δύο φορές το ίδιο «ταξίδι»: μία φορά έχοντας το κανονικό τους ύψος και μία με μπόι που είχε μειωθεί εικονικά κατά περίπου 25 εκατοστά. Και στις δύο φάσεις του πειράματος οι περισσότερες δεν κατέγραψαν συνειδητά τη διαφορά στο ύψος, ανέφεραν ωστόσο αρνητικά συναισθήματα, όπως ανικανότητα, κατωτερότητα και έλλειψη αποδοχής, όταν βρίσκονταν στο εικονικό τους ύψος.

Αυτές οι αρνητικές σκέψεις μεταφράστηκαν σε αύξηση των παρανοϊκών σκέψεων, συμπεριλαμβανομένης της τάσης να θεωρούν ότι κάποιος κάρφωνε το βλέμμα του επάνω τους, είχε κακές προθέσεις απέναντί τους ή προσπαθούσε να τις ταράξει. «Ολο το πείραμα πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες εικονικής πραγματικότητας (VR), αλλά γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στην εικονική πραγματικότητα όπως και στην κανονική τους ζωή» σημείωσε ο Φρίμαν.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ