Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στα χέρια πιάστηκαν ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Βασίλης Γραμμένος...

«Της Κορέας» έγινε χθες το μεσημέρι στην ελληνική Βουλή....

«Σασμός»: Χρήστος, Στέλλα εκφράζουν τα συναισθήματά τους

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Μαθιός, Βασιλική,...

Η Αννα Βίσση δεν «ψήνεται» για το «Voice»

Η Αννα Βίσση είπε «όχι» σε μια θέση στην...

Συμμορίες Ρομά έχουν ρημάξει τους τελευταίους μήνες την ανατολική Θεσσαλονίκη

Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί τους τελευταίους μήνες οι κλοπές,...

Οι Αθηναίοι χορεύουν Bollywood

Ο διάσημος ινδός χορευτής και ηθοποιός Σάνι Σινγκ, μιλά για την βιομηχανία θεάματος που απειλεί το…Χόλιγουντ και εξηγεί γιατί έχει αποκτήσει στην Ελλάδα φανατικό κοινό.


Βρέθηκε για λίγες ημέρες στην Ελλάδα και κατάφερε με τις εντυπωσιακές χορογραφίες του και τη γοητεία του να μαγέψει τους λάτρεις του πιο «χαρούμενου χορού του κόσμου», του Bollywood dance. Αναμφισβήτητα, ο Σάνι Σινγκ είναι ο διασημότερος χορευτής και ηθοποιός της πιο αναπτυσσόμενης κινηματογραφικής βιομηχανίας στον πλανήτη κι αυτό διότι οι πολυάριθμοι πρωταγωνιστικοί του ρόλοι τον έχουν καθιερώσει στον άκρως ανταγωνιστικό χώρο όπου κινείται.


Ο Ινδός καλλιτέχνης, με αφορμή τον παγκόσμιο εορτασμό των εκατό χρόνων δημιουργίας της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του Bollywood, επισκέφτηκε τη χώρα μας όπου μαζί με την Ελληνίδα χορεύτρια Αννα Δημητράτου είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει ένα εντυπωσιακό, καλλιτεχνικό, επετειακό πρόγραμμα. Η «Espresso της Κυριακής» εντόπισε το Σάνι Σινγκ στους χώρους της σχολής της διάσημης χορεύτριας στον Αγιο Δημήτριο, ενώ παρακολούθησε μέρος από τις πρόβες των δύο καλλιτεχνών. «Πέρασε ένας αιώνας από τον Μάιο του 1913, όταν ο πατέρας του ινδικού κινηματογράφου Dadasaheb Phalke κυκλοφόρησε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία με τον τίτλο “Raja Harishchandra”» λέει στην συνέντευξή του ο Σάνι Σινγκ, που παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει συμμετάσχει μέχρι αυτή την ώρα σε τουλάχιστον 52 κινηματογραφικές παραγωγές!


«Από τότε μέχρι σήμερα κανείς δεν είχε φανταστεί τι ακριβώς θα συνέβαινε στη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη κινηματογραφική βιομηχανία στον κόσμο. Σκεφτείτε μόνο πως το 2012, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία, ο τζίρος άγγιξε τα 1,86 δισ. δολάρια». Οπως μας εξηγεί ο Σάνι Σινγκ, κάθε χρόνο οι παραγωγοί του Bollywood γυρίζουν εκατοντάδες ταινίες, με αρκετές από αυτές να γνωρίζουν τεράστια επιτυχία και με τα ρεκόρ εισιτηρίων να ξεπερνούν συνεχώς το ένα το άλλο. «Εγώ έχω συμμετάσχει σε 52 ταινίες, αριθμός μικρός σε σχέση με αυτές που γυρίζονται κάθε χρόνο. Οι ρόλοι μου όμως με ανέδειξαν και με έκαναν γρήγορα γνωστό στη χώρα μου, αλλά και όπου άλλου λατρεύονται οι Bollywood ταινίες… Σε όλο τον κόσμο, δηλαδή!».


Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά του Σάνι Σινγκ στην Ελλάδα. Πριν από λίγους μήνες -το καλοκαίρι του 2013- ο Ινδός χορευτής είχε ενθουσιάσει μαζί με την Ελληνίδα χορεύτρια Αννα Δημητράτου το αθηναϊκό κοινό, στο 1ο Φεστιβάλ Bollywood και Πολυπολιτισμικών Χορών, που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο «Δόρα Στράτου».


«Ο κόσμος ήταν τόσο ζεστός και το θέατρο τόσο όμορφο που πιστεύω ότι οι στιγμές που ζήσαμε θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στην καρδιά μου. Η Αννα είναι μια εξαιρετική χορεύτρια με απίστευτη δυναμική και αγάπη για το Bollywood. Χαίρομαι πάντα να συνεργάζομαι μαζί της. Με την τωρινή μου επίσκεψη θα έχουμε τη χαρά να δώσουμε και τα πρώτα επαγγελματικά διπλώματα στους πρώτους -επισήμως πλέον- επαγγελματίες Bollywood dancers» εξηγεί ο Σάννι Σινγκ, ενώ η Αννα Δημητράτου, διευθύντρια της σχολής Artistic Studio Oriental Expression και ιδρύτρια της πρώτης ακαδημίας Bollywood, μας μιλά για την γνωριμία τους:


«Ο Σάνι είναι ο καλλιτέχνης που από τη στιγμή που ασχολήθηκα με αυτό το είδος χορού με εμπνέει περισσότερο από τον καθέναν. Τον γνώρισα σε ένα φεστιβάλ στο εξωτερικό, όπου μόλις τον είδα… τρελάθηκα, όχι μόνο από την ομορφιά του (γελάει), αλλά από την ενέργειά του πάνω στη σκηνή. Οταν επέστρεψα στην Ελλάδα κάθισα και είδα όλες τις ταινίες του, ενώ αντέγραψα και πολλές από τις κινήσεις του».


Από την πρώτη τους κιόλας γνωριμία η Ελληνίδα χορεύτρια αναζητούσε τρόπους για να συνεργαστεί με τον Σάνι Σινγκ, αφού έβλεπε πως καθημερινά μεγάλωνε ολοένα και περισσότερο η λίστα εκείνων που ήθελαν να μάθουν Bollywood χορό.


«Πέρα όμως από τα μαθήματα που έδινα στη σχολή μου ήθελα να ιδρύσω μια ακαδημία, κάτι σαν πανεπιστήμιο, έτσι ώστε να γίνει κάτι πιο οργανωμένο γύρω από το Bollywood στην Ελλάδα, αφού ο κόσμος έδειχνε απίστευτο ενδιαφέρον. Ετσι, μόλις έμαθα ότι ο Σάνι δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες, ήταν για μένα μια ευτυχής συγκυρία να του προτείνω να έρθει και να μας μυήσει στον χορευτικό του κόσμο. Ο Σάνι μάς δίνει όλη τη θεματολογία, τη θεωρία και μια πολύ εμπεριστατωμένη γνώση γύρω από το τι είναι Bollywood και εμείς δουλεύουμε μαζί με τους μαθητές πάνω στα δικά του δεδομένα. Στον χορό αυτό πολύ σημαντικό είναι να ξέρουμε τι λέει το τραγούδι, τι καλύτερο λοιπόν από το να έχεις έναν Ινδό να σου μεταφράζει και να σου εξηγεί ακόμη και την παραμικρή λεπτομέρεια!».


«Ο Bollywood χορός είναι ο χορός της απόλυτης χαράς. Το όνομά του προκύπτει από το παιχνίδι των λέξεων Bombay (ήταν η πρώτη παραγωγός ταινιών) και Hollywood. O χορός είναι μια μίξη κλασικών ινδικών χορών Kathak, Bharata Natyam, Odissi, κινήσεις παραδοσιακών ανατολίτικων χορών, καθώς και στοιχεία salsa, flamenco, jazz, hip-hop και music dance. Αλλοτε είναι κεφάτος και ρυθμικός και άλλοτε νοσταλγικός και ερωτικός. Για μένα, ο χορός Bollywood είναι μια χορευτική επανάσταση» λέει ο Σάνι Σινγκ, που θεωρείται σήμερα ένας από τους καλύτερους Bollywood χορευτές και χορογράφους.


Κάθε μουσική νότα καλύπτεται χορευτικά, ενώ κάθε κίνηση του χορευτή σημαίνει πάντα κάτι. «Μέσα από τις φιγούρες μπορείς να εκφράσεις από τη χαρά σου μέχρι τη λύπη σου και από τον έρωτα μέχρι και τον χωρισμό. Ολα τα συναισθήματα περνούν μέσα από χορευτικές φιγούρες, με πολλές από αυτές να είναι πολύ εντυπωσιακές κατά την εκτέλεσή τους. Ολα σημαίνουν κάτι, γι’ αυτό και θεωρείται ο χορός μέσα από τον οποίο το σώμα μιλά και εκφράζεται. Είναι ο χορός που συνδυάζει τις ελεύθερες κινήσεις της Δύσης και τις πιο παραδοσιακές από την Ινδία. Είναι ο μοναδικός που μας αφηγείται ιστορίες με έντονα χορευτικό τρόπο. Είναι σίγουρα θεατρικός, ενώ παράλληλα είναι δυναμικός, χαρούμενος και με τεράστια θετική ενέργεια».


Η τρέλα με τον χορό της χαράς


Η μανία με τον «χορό της χαράς» φαίνεται να εξαπλώνεται στον πλανήτη. «Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος που ο κόσμος έχει λατρέψει τον χορό αυτό που κάθε χρόνο κατακτά όλο και περισσότερους φαν σε όλο τον κόσμο.


Είναι εντυπωσιακός και ο αριθμός των σχολών που υπάρχουν. Μάλιστα, σε πολλές από αυτές έχω δεχτεί να παρευρεθώ και να διοργανώσω σεμινάρια Bollywood. Επίσης αρκετοί από τους δασκάλους χορού έχουν εκπαιδευτεί από εμένα, με αποτέλεσμα να αισθάνομαι σήμερα πολύ υπερήφανος» μας εξηγεί ο Ινδός καλλιτέχνης, προσθέτοντας πως το είδος αυτό γυμνάζει σχεδόν όλες τις ομάδες μυών, από τους μυς του προσώπου μέχρι και τα ακροδάχτυλα των χεριών, ενώ η Αννα Δημητράτου συμπληρώνει:


«Το πιο μεγάλο όφελος του Bollywood dance είναι το γεγονός ότι σε κάνει κάνει να νιώθεις όμορφα. Εννοείται ότι είναι επίσης μια τρομερή άσκηση για το σώμα, βοηθάει και το καρδιοαναπνευστικό σύστημα, γιατί ιδρώνουμε, χοροπηδάμε, ενώ επίσης γυμνάζει και τους μυς του προσώπου, γιατί καθώς χορεύουμε, χρησιμοποιούμε παρά πολύ τις εκφράσεις του προσώπου, με αποτέλεσμα να κάνουμε ένα φυσικό lifting».


ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ – Φωτ.: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΣΙΑΣ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...