Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία αποφυλακίζεται

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

«Βράζει» η Νίσυρος με την αποκάλυψη πως δημόσιος υπάλληλος παρέσυρε αγόρια ηλικίας...

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη πως ο αρχαιοφύλακας του μουσείου...

Η τοποθέτηση Παπανώτα περί κακοποίησης και η αντίδραση Κασσελάκη

«Καλύτερα να μασάς παρά να… πολυμιλάς» είναι η φράση...

Μέχρι και εικονικούς γάμους ομόφυλων ζευγαριών κανόνιζαν τα μέλη της σπείρας με...

Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι ανάμεσα στα μέλη των δύο...

Λήξη του συναγερμού!

Οι επιστήμονες καθησυχάζουν τον κόσμο για τη σεισμική εξέλιξη στην Κεφαλλονιά. Τι εκτιμά ο καθηγητής Βασ. Παπαζάχος.

Ακόμη μία δόνηση άνω των 4 Ρίχτερ αναστάτωσε τους κατοίκους της Κεφαλλονιάς χθες το μεσημέρι, ενώ αίσθηση προκαλεί η εκτίμηση του καθηγητή Βασίλη Παπαζάχου ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία προβλέπεται σεισμός 7 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή! Πάντως ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας εμφανίζεται καθησυχαστικός και δηλώνει ότι οι Κεφαλλονίτες μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, εφόσον αυτά έχουν ελεγχθεί και δεν έχουν βλάβες.

Ο νέος, μέτριου μεγέθους σεισμός που έγινε αισθητός στην Κεφαλλονιά σημειώθηκε στις 13.06, είχε μέγεθος 4,4 Ρίχτερ και επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Παλλικής, στον κόλπο του Μύρτου. Ωστόσο οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η σεισμική ακολουθία παραμένει κανονική. «Το πιο πιθανό είναι ότι ο σεισμός της Κυριακής ήταν ο κύριος και έχουμε ομαλά εξελισσόμενη μετασεισμική δραστηριότητα» δηλώνει στην «Espresso» ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Γεράσιμος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας όμως ότι «ο κίνδυνος από τους μετασεισμούς ακόμη δεν έχει περάσει και απαιτείται προσοχή».

«Εξαιρετικά μικρές πιθανότητες υπάρχουν να εκδηλωθεί κάποιος μεγάλος σεισμός» δηλώνει, από την πλευρά του, ο καθηγητής Τεκτονικής Δυναμικής και αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. Οπως εκτιμά, ότι δεν υπάρχει λόγος να μην επιστρέψουν οι κάτοικοι σε όσα σπίτια δεν έχουν πάθει τίποτε από τον σεισμό. «Ο κόσμος μπορεί να επιστρέψει σπίτι του, αρκεί τα σπίτια να μην έχουν κριθεί ακατάλληλα από τους μηχανικούς» λέει χαρακτηριστικά.

Ομως η επόμενη δεκαετία ίσως αποδειχθεί δύσκολη για την Κεφαλλονιά και το Ιόνιο, αν επαληθευτεί η εκτίμηση του καθηγητή Σεισμολογίας Βασίλη Παπαζάχου, ο οποίος δήλωσε: «Με βάση το μεσοπρόθεσμο μοντέλο πρόγνωσης σεισμών που χρησιμοποιούμε, μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια θα υπάρξει σεισμός στην περιοχή του Ιονίου, στην Κεφαλλονιά, ο οποίος θα είναι 7 Ρίχτερ»! Μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας, ο ομότιμος καθηγητής ανέφερε ότι «το 80% των κτιρίων της Ελλάδας έχει κατασκευαστεί με τον παλιό αντισεισμικό κανονισμό ή χωρίς να ληφθεί υπόψη καθόλου αντισεισμικός κανονισμός» και τόνισε ότι η μεσοπρόθεσμη πρόγνωση δίνει στην Πολιτεία και στους μηχανικούς την ευκαιρία να επισκευάσουν τα κτίρια στις περιοχές όπου εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει ισχυρός σεισμός.

Προς το παρόν η Κεφαλλονιά συνεχίζει να μετρά τις πληγές της. Ο δήμαρχος Κεφαλλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης δήλωσε στην «Espresso» ότι θα χρειαστεί περίπου μία εβδομάδα προκειμένου να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, ενώ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Σπύρος Ματιάτος πρόσθεσε ότι οι ζημιές είναι εκτεταμένες και το 20-25% των ελεγχόμενων κτιρίων παρουσιάζει πρόβλημα. Χθες το μεσημέρι διατάχθηκε η εκκένωση του νοσοκομείου του Ληξουρίου και η μεταφορά των ασθενών στο νοσοκομείο του Αργοστολίου.

Ασυνείδητοι φαρσέρ

Με τον πόνο του κόσμου φαίνεται ότι παίζουν κάποιοι ασυνείδητοι φαρσέρ που τρομοκρατούν κατοίκους της Κεφαλλονιάς με «προβλέψεις» για σεισμό 9 Ρίχτερ. Συγκεκριμένα, η τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα inkefalonia.gr αναφέρει ότι δέχτηκε τηλεφωνήματα από πολίτες που καταγγέλλουν ότι άγνωστοι τους κάλεσαν στο τηλέφωνο, τους συστήθηκαν ως δήθεν υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών και τους ζήτησαν να δηλώσουν τα σπίτια τους, επειδή αναμένεται σεισμός μεγέθους 9 Ρίχτερ!

«Είναι πραγματικά απαράδεκτο, την ώρα που το νησί δοκιμάζεται και προσπαθεί να σταθεί ξανά στα πόδια του, να υπάρχουν τέτοιοι τύποι που να προσπαθούν να σπείρουν τον πανικό. Αν σας πάρουν τηλέφωνο, απλώς αγνοήστε τους» καταλήγει το δημοσίευμα.

Δονήσεις σε Κρήτη – Πύλο

Ασχετες με τον σεισμό της Κεφαλλονιάς είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι δονήσεις που καταγράφηκαν το περασμένο 24ωρο στην Πελοπόννησο και νότια της Κρήτης. Η πιο ισχυρή εξ αυτών σημειώθηκε στις 11.04 τη νύχτα της Τετάρτης, με επίκεντρο 24 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Πύλου και είχε μέγεθος 4,3 Ρίχτερ, ενώ οι άλλες δύο έγιναν τα ξημερώματα σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από τις νότιες ακτές της Κρήτης και είχαν μέγεθος 3,2 και 3,3 Ρίχτερ. Τόσο ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος όσο και ο καθηγητής του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας σχολίασαν στην «Espresso» ότι οι σεισμοί αυτοί δεν μπορούν να συνδεθούν με την Κεφαλλονιά και βρίσκονται μέσα στο φυσιολογικό πλαίσιο σεισμικότητας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...