Τι μας ετοιμάζουν τώρα οι Γερμανοί;

Στη διάθεση δημοσιογράφου 140 έγγραφα για το πώς έγινε δεκτή στην ευρωζώνη η Ελλάδα πριν από 13 χρόνια.

Συνολικά 140 έγγραφα, που αφορούν την περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα έγινε δεκτή στην ευρωζώνη, έθεσε η Κομισιόν στη διάθεση Γερμανού δημοσιογράφου, αποδεχόμενη -κατόπιν παρέμβασης της Ευρωπαίας Διαμεσολαβητού- αίτημα που αυτός είχε καταθέσει από το 2011. Το ερώτημα που τίθεται ύστερα από αυτήν την εξέλιξη είναι «τι ετοιμάζουν οι Γερμανοί;».


Το γεγονός αποκάλυψε χθες από το Στρασβούργο η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής Εμιλι Ο’ Ρέιλι, επισημαίνοντας: «Ειδικά σε περιόδους κρίσης, είναι ζωτικής σημασίας να μπορεί η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη να καταλάβει πόσο σημαντικές είναι οι ευρωπαϊκές αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή της».


Ο εν λόγω Γερμανός δημοσιογράφος, που κατέφυγε στο Γραφείο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή καταγγέλλοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για απόκρυψη εγγράφων, είχε ζητήσει τον Νοέμβριο του 2011 από την Κομισιόν να του δώσει όλα τα έγγραφα που αφορούσαν την περίοδο ένταξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη (1η Ιανουαρίου 1999 έως 30 Ιουνίου 2000).


Η επιτροπή αρχικά του επέτρεψε την πρόσβαση σε ορισμένα έγγραφα και τον ενημέρωσε ότι θα χρειαστεί μια σημαντική ερευνητική προσπάθεια για να προσδιοριστούν και να εντοπιστούν τυχόν περαιτέρω έγγραφα που θα ενδιέφεραν τον δημοσιογράφο και τα οποία είχαν ήδη αρχειοθετηθεί. Πρότεινε δε η Κομισιόν να στείλει την τελική της απάντηση το αργότερο μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου 2012.


Μέχρι τον Ιούνιο του 2012 ωστόσο ο Γερμανός δημοσιογράφος δεν είχε πάρει απάντηση και κατέφυγε στο Γραφείο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, ισχυριζόμενος ότι η Κομισιόν θα πρέπει να ικανοποιήσει το αίτημά του και να του επιτρέψει πρόσβαση στα σχετικά έγγραφα που είχε ζητήσει. Υστερα από διερεύνηση για τα αίτια άρνησης της Κομισιόν και τις αναγκαίες παρεμβάσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρεώθηκε να συγκεντρώσει και να παραδώσει στον Γερμανό δημοσιογράφο και τα 140 σχετικά έγγραφα που είχε ζητήσει.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ