Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Ξυπνούν τα ρήγματα στην Κεφαλλονιά

Σεισμολόγοι: Συσσωρευμένη ενέργεια στην περιοχή που είχε δώσει το 6,8 το 1983.

Ανησυχία και έντονο προβληματισμό προκαλεί στους επιστήμονες το ενδεχόμενο «ξύπνημα» νέων ρηγμάτων στην Κεφαλλονιά. Στο «μικροσκόπιο» των σεισμολόγων έχουν μπει τώρα τα ρήγματα της Ασσου και του Μύρτου (όπου έχουν καταγραφεί δονήσεις έως 5,2 Ρίχτερ), ενώ υπό στενή παρακολούθηση βρίσκεται ένα άλλο υποθαλάσσιο ρήγμα νότια του νησιού, το οποίο το 1983 είχε δώσει 6,8 Ρίχτερ και θεωρείται το σημαντικότερο του ευρωπαϊκού χώρου.
Η ενέργεια που έχει συσσωρευτεί στην περιοχή είναι μεγάλη -λένε οι επιστήμονες- και ακόμη και σήμερα, παρά τις ισχυρές δονήσεις, δεν έχει εκτονωθεί. Ετσι ο κίνδυνος εκδήλωσης ενός νέου ισχυρού σεισμού δεν μπορεί να αποκλειστεί…

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην «Espresso» ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς: «Μετά τον σεισμό της 26ης Ιανουαρίου στην περιοχή έχουν δημιουργηθεί τέσσερα νέα ρήγματα: το πρώτο που δημιουργήθηκε με τον σεισμό της 26ης Ιανουαρίου, μεγέθους 5,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, ένα δεύτερο από μεγάλο μετασεισμό που ακολούθησε, το ρήγμα που δημιουργήθηκε από τον σεισμό της Δευτέρας, μεγέθους 5,7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, και αυτό που έχει ενεργοποιηθεί στον υποθαλάσσιο χώρο, στον κόλπο του Μύρτου.

»Τα ρήγματα της νότιας και κεντρικής Παλικής, που έδωσαν τις ισχυρές δονήσεις των 5,8 και 5,7 Ρίχτερ στις 26 Ιανουαρίου και στις 3 Φεβρουαρίου, έχουν σχεδόν τελειώσει… Φαίνεται πως έχουν αποφορτιστεί. Εκτιμώ πως ό,τι είχαν να δώσουν το έδωσαν. Ωστόσο ο κίνδυνος ενός ισχυρού σεισμού από την Ασσο ή τον Μύρτο δεν έχει περάσει. Τα ρήγματα της Ασσου και του Μύρτου, που έχουν δώσει μέχρι σήμερα σεισμούς της τάξεως των 4 έως 5,2 Ρίχτερ, προκαλούν ανησυχία. Επίσης ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι έχει συσσωρευτεί μεγάλη ενέργεια στο υποθαλάσσιο ρήγμα που βρίσκεται στα νότια του νησιού. Το συγκεκριμένο είχε σπάσει στις 17 Ιανουαρίου του 1983 και είχε δώσει σεισμό μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ».

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε Αθανάσιος Γκανάς, ενέργεια συσσωρεύεται και σε άλλα, μικρότερα ρήγματα στο εσωτερικό του νησιού. «Από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα έχει συσσωρευτεί ενέργεια και σε άλλα, μικρότερα ρήγματα και τα δεδομένα ώρα με την ώρα, ημέρα με την ημέρα είναι πολλά. Εχουμε μπροστά μας ένα σύνθετο φαινόμενο, καθώς ένα κομμάτι του μεγάλου ρήγματος στις δυτικές ακτές του νησιού έσπασε ενεργοποιώντας στη συνέχεια και άλλα κομμάτια. Απαιτείται προσοχή. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα. Βρισκόμαστε σε επιφυλακή και παρακολουθούμε το φαινόμενο» σημείωσε…

«Θρύψαλα» η πλάκα!

Στο μεταξύ, ιδιαίτερα επιφυλακτική για την εξέλιξη του φαινομένου στο νησί του Ιονίου εμφανίστηκε σε δηλώσεις της και η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Μαρία Σαχπάζη. «Η πλάκα σπάει σε διάφορα σημεία και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο διέγερσης κάποιου άλλου τμήματός της» τόνισε.
Η συγκεκριμένη περιοχή του Ιονίου άλλωστε παρουσιάζει τη μεγαλύτερη σεισμικότητα σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα οι επιστήμονες την αποκαλούν «βασίλειο του Εγκέλαδου»! Οι φόβοι των σεισμολόγων είναι ότι η σεισμική δραστηριότητα στη δυτική Κεφαλλονιά μπορεί να ενεργοποιήσει έναν μεγαλύτερο σεισμικό χώρο.

«Θα έλεγα ότι από την προηγούμενη εβδομάδα έχει ενεργοποιηθεί μια μεγάλη περιοχή. Η Κεφαλλονιά βρίσκεται σε μια δύσκολη τεκτονικά περιοχή, όπου συναντώνται και η βύθιση της αφρικανικής πλάκας αλλά και το γνωστό ρήγμα της Κεφαλλονιάς. Είναι λογικό λοιπόν να έχει ενεργοποιηθεί ένας μεγάλος χώρος» κατέληξε η κ. Σαχπάζη.

Ισχυρός μετασεισμός μετά τα 5,7 Ρίχτερ σίγουρα θα συμβεί, εκτιμά και ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος προσθέτει: «Μέχρι τώρα δείχνει να έχει ενεργοποιηθεί η σεισμική ζώνη στις δυτικές ακτές του νησιού. Προς το παρόν η δραστηριότητα εντοπίζεται εκεί. Αν η δραστηριότητα μεταναστεύσει πιο βόρεια, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει… Για αρκετές μέρες ακόμη δεν θα έχουμε μια εύκολη κατάσταση».

Ιδιαίτερα ανήσυχος για την εξέλιξη του φαινομένου εμφανίστηκε και ο ερευνητής Σεισμολογίας του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας. «Μας προβληματίζει το γεγονός ότι μετά τον δεύτερο μεγάλο σεισμό της Δευτέρας δεν έχουμε ισχυρή μετασεισμική δραστηριότητα. Βρισκόμαστε σε επιφυλακή, παρακολουθούμε στενά τα δεδομένα που προκύπτουν κάθε στιγμή. Εχει συσσωρευτεί μεγάλη ενέργεια, η οποία δεν έχει εκτονωθεί. Θέλει προσοχή, υπάρχει πολλή ενέργεια από κάτω» τόνισε είπε στην «Espresso»και πρόσθεσε:

«Στην περιοχή έχει ενεργοποιηθεί ένα ρήγμα, το κύριο ρήγμα, το οποίο έχει μήκος 50 χιλιόμετρα και έχει σπάσει σε δύο σημεία. Η εν λόγω περιοχή παρουσιάζει τη μεγαλύτερη σεισμικότητα στην Ευρώπη, καθώς ενώνονται τρία ρήγματα: αυτό που πηγαίνει βόρεια προς την Κέρκυρα, στην Αδριατική, αυτό που φεύγει από την Κεφαλλονιά και πηγαίνει νότια προς το ελληνικό τόξο, και αυτό που φεύγει από την Κεφαλλονιά και πηγαίνει στον Πατραϊκό. Αυτή η περιοχή μάς δίνει περίπου κάθε 30 χρόνια μεγάλο σεισμό. Μας έδωσε το 1953, το 1983 και τώρα, τέλη του 2013 – αρχές του 2014, τον σεισμό που έχει προκαλέσει ζημιές στην Κεφαλλονιά».

Από την πλευρά του ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Άκης Τσελέντης, ανέφερε σχετικά με την εξέλιξη του φαινομένου ότι μέσα στο επόμενο 48ωρο είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί και άλλος ισχυρός μετασεισμός.

Στο μεταξύ, στο προσκήνιο έρχονται σενάρια μελλοντικής σεισμικής επιβάρυνσης της Κεφαλλονιάς, από γεωτρήσεις που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια για πετρέλαιο και υδρογονάνθρακες. Σύμφωνα με τον Άκη Τσελέντη «εάν οι γεωτρήσεις γίνουν πάνω ή δίπλα σε ανοικτό ρήγμα, τότε θα υπάρξει πρόβλημα με την σεισμική συμπεριφορά του νησιού. Οι γεωτρήσεις συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με μικροσεισμούς. Αυτός ο παράγοντας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοηθεί. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει περιβαλλοντική μελέτη πριν ξεκινήσουν οι εργασίες».

ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ


Νύχτα ταλαιπωρίας!

Αμέτρητοι πληγέντες κάθε ηλικίας παλεύουν να ξημερώσουν όπου βρουν έξω από τα σπίτια τους

Στο κλειστό γυμναστήριο Ληξουρίου έχουν βρει καταφύγιο εδώ και δέκα ημέρες δεκάδες ηλικιωμένοι, ανάμεσά τους και κάποιοι που έχουν ζήσει την ισοπέδωση του τόπου τους από τους σεισμούς του 1953. Είναι ξαπλωμένοι δίπλα δίπλα στο προσωρινό καταφύγιο, σκεπασμένοι με κουβέρτες και αμίλητοι, με το πρόσωπό τους να μαρτυρά απόγνωση και αγωνία.

Εκατοντάδες πληγέντες κάθε ηλικίας, γονείς με μικρά παιδιά, εκφράζουν φόβο για τυχόν νέο ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου και παραμένουν έξω από τα σπίτια τους. Αλλοι στριμώχνονται μέσα στο αυτοκίνητό τους, ορισμένοι κοιμούνται σε σκηνές πάνω στο βρεγμένο γρασίδι στο γήπεδο του Αγίου Αντωνίου ή μέσα σε λεωφορεία και κάποιοι φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών και γειτόνων, τα οποία έχουν αντέξει τον έντονο χορό των Ρίχτερ.

Την ίδια στιγμή, τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ αναχωρούν από την Κεφαλλονιά γεμάτα κόσμο, δηλαδή με όσους «τυχερούς» έχουν φίλους ή συγγενείς μακριά από το νησί. Τις δραματικές στιγμές που βιώνουν οι Κεφαλλονίτες μετά και τον (δεύτερο) ισχυρό σεισμό 5,7 Ρίχτερ τα ξημερώματα της Δευτέρας επιδεινώνουν οι καιρικές συνθήκες. Με φόντο το «βομβαρδισμένο» τοπίο, με τις στέγες σπιτιών γκρεμισμένες, τρομακτικά «ραγίσματα» σε τοίχους, πλατείες και δρόμους, και με το λιμάνι του Ληξουρίου να θυμίζει εμπόλεμη ζώνη και κρισιμότερα προβλήματα αυτά της σίτισης και της στέγασης, την ψυχολογία και τις αντοχές των σεισμόπληκτων επιβαρύνουν το τσουχτερό κρύο και η βροχή. «Η κατάσταση έχει δυσκολέψει από όλες τις απόψεις. Πολύ σημαντικό θεωρείται το ψυχολογικό ζήτημα των κατοίκων» λέει χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπυρίδων Σπύρου.

Πάντως το σκηνικό του καιρού δεν προβλέπεται να αλλάζει σημαντικά έως και αύριο. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι βροχές δεν θα αφήσουν ούτε σήμερα σε ησυχία το νησί, ενώ το θερμόμετρο θα επιμείνει σε μονοψήφιες τιμές (κυρίως νωρίς το πρωί και το βράδυ) και κατά τη διάρκεια της ημέρας θα σκαρφαλώσει έως τους 13-14 βαθμούς. Παρόμοιες συνθήκες αναμένονται αύριο, με βροχές σε όλο το Ιόνιο, ωστόσο οι νοτιάδες θα ανεβάσουν λίγο τον υδράργυρο.


Σοβαρές ζημιές σε (τουλάχιστον) 1.700 σπίτια!

Η Κεφαλλονιά μετρά τις πληγές που της άφησε ο Εγκέλαδος

Βαθιές είναι οι πληγές που προκάλεσε ο Εγκέλαδος στην Κεφαλλονιά και ειδικά στη χερσόνησο της Παλικής. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 1.700 σπίτια με σοβαρές ζημιές και 1.400 με ελαφρές, ενώ σημαντικές είναι οι καταστροφές στα δίκτυα υποδομών και ειδικά στους δρόμους και στο λιμάνι του Ληξουρίου.

Υστερα από σύσκεψη με όλους τους συναρμόδιους παράγοντες, ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε χθες ότι με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις από τους ελέγχους στην Παλική, περίπου 600 σπίτια κρίνονται κατεδαφιστέα, 1.100 σπίτια έχουν υποστεί βαριές βλάβες και άλλα 1.400 έχουν ελαφρές ζημιές. Ωστόσο η οριστική εικόνα θα προκύψει από τη νέα σειρά πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων ελέγχων από τους 120 μηχανικούς διάφορων υπηρεσιών που βρίσκονται ήδη στο νησί για τον σκοπό αυτό. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι ρωγμές ή ετοιμόρροποι τοίχοι έχουν καταγραφεί σε περισσότερες από 25 εκκλησίες και μνημεία του νησιού.

Σε ό,τι αφορά τις υποδομές, σημαντικό πρόβλημα παρουσιάζει το λιμάνι του Ληξουρίου, όπου έχει αποκολληθεί η προβλήτα, ενώ εκτός λειτουργίας είναι το δίκτυο ύδρευσης της πόλης. Μετά τον πρώτο σεισμό το νερό του δικτύου κηρύχτηκε μη πόσιμο, ενώ πλέον η υδροδότηση έχει διακοπεί μέχρι να αποκατασταθούν οι βλάβες.

Οδικές συγκοινωνίες

Το άλλο κρίσιμο σημείο είναι οι οδικές συγκοινωνίες, που έχουν διακοπεί σε αρκετά σημεία εξαιτίας πτώσεων βράχων. Από τις πρώτες ώρες ειδικά συνεργεία εργάζονται για την αποκατάστασή τους και βασική προτεραιότητα αποτελεί η άμεση επαναλειτουργία του οδικού άξονα Ληξούρι – Αργοστόλι, που προς το παρόν χρησιμοποιείται μόνο από οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Αναφορικά με τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, πρόβλημα παρατηρήθηκε σε τρεις στύλους μέσης τάσης καθώς και σε κομμένα καλώδια χαμηλής τάσης στην ευρύτερη περιοχή του Ληξουρίου, που έχουν ήδη επισκευαστεί. Το θετικό είναι ότι το δίκτυο του ΟΤΕ δεν έχει κανένα πρόβλημα, ενώ και το αεροδρόμιο του Αργοστολίου λειτουργεί κανονικά. Παρά τις ζημιές στην τοιχοποιία, το νοσοκομείο του Ληξουρίου θα επαναλειτουργήσει άμεσα, διαβεβαίωσε χθες ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης.


Ευθ. Λέκκας: «Η δραστηριότητα θα συνεχιστεί για τρεις μήνες με δονήσεις πάνω από 5 Ρίχτερ»

Η σεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλλονιά θα συνεχιστεί για πολλές εβδομάδες ακόμη, ίσως και δυο ή τρεις μήνες, και μάλιστα με δονήσεις που μπορεί να ξεπερνούν και τα 5 Ρίχτερ, προειδοποιεί ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας και προσθέτει:

«Χρειάζεται, λοιπόν, μεγάλη προσοχή από τους κατοίκους του νησιού, καθώς υπάρχουν σπίτια που έχουν επιβαρυνθεί πολύ και είναι μη κατοικήσιμα…».

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι ειδικοί επιστήμονες μελετούν προσεκτικά την εξέλιξη του φαινομένου σε μια σεισμική ζώνη με πολλά ανοιχτά «μέτωπα» στην οποία υπάρχει μόλις ένα σταθερό κομμάτι, αυτό που καλύπτει τις περιοχές του Φισκάρδου και της Ιθάκης. Αποκαλυπτικός για όλα όσα… κρύβει η Κεφαλλονιά στο έδαφός της και στο πέλαγος, είναι ο σχετικός χάρτης του Ευθύμιου Λέκκα (σ.σ. Χάρτης Ενεργών Τεκτονικών Δομών & Ορίων Ρηξιτεμαχών, 2001). Όπως εξηγεί ο καθηγητής, οι τελευταίες ισχυρές δονήσεις έχουν προκαλέσει αλλαγές στο γεωτεκτονικό «τοπίο» της περιοχής.

«Στον χάρτη διακρίνονται τα μεγάλα τεκτονικά κομμάτια της Κεφαλλονιάς. Κάθε ένα από αυτά τα μεγάλα κομμάτια συμπεριφέρεται ανεξάρτητα. Το τμήμα του Ληξουρίου (στην Παλλική) έχει δεχτεί τις μεγαλύτερες σεισμικές εντάσεις και, όπως υπολογίζουμε, έχει μετακινηθεί προς τον νότο κατά 3 με 4 εκατοστά, ενώ το κομμάτι του Αίνου μετακινήθηκε προς τα νοτιοδυτικά, κατά περίπου 2 με 3 εκατοστά. Το μοναδικό κομμάτι που δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί, με τα σημερινά δεδομένα, είναι εκείνο του Φισκάρδου».

Όσον αφορά, πάντως, στην εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας, ο κ. Λέκκας αναφέρει πως «φαίνεται ότι υπάρχει μια εκτόνωση της δραστηριότητας». Ωστόσο, συμπληρώνει, «επειδή το φαινόμενο που αντιμετωπίζουμε είναι σύνθετο, δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς εκτιμήσεις».


Επίσημα «σεισμόπληκτη» και σειρά μέτρων στήριξης

Σεισμόπληκτη χαρακτηρίστηκε και επισήμως η Κεφαλλονιά, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από το Κέντρο Επιχειρήσεων στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Ληξούρι, όπου παρουσίασε τα μέτρα στήριξης για τους σεισμόπληκτους κατοίκους του νησιού παρουσία των υπουργών Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη, Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη, του γ.γ. Δημοσίων Εργων Στράτου Σιμόπουλου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μιχάλη Κωσταράκου.

Για τα επόμενα δύο χρόνια η Πολιτεία θα καταβάλλει το ενοίκιο όσων τα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα και αντιμετωπίζουν πιστοποιημένο πρόβλημα στέγασης, ενώ θα χρηματοδοτήσει και την αποκατάσταση των κτιρίων που επλήγησαν. Επιπλέον ανακοινώθηκε η δημιουργία οικισμού με κατοικίες διάφορων κατηγοριών για τους πολίτες που δεν επιθυμούν ή δεν δύνανται να νοικιάσουν άλλο σπίτι. Οσον αφορά την τοποθεσία εγκατάστασης του οικισμού, αυτή θα καθοριστεί από τον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο Κεφαλλονιάς.

Επιπλέον, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού προωθείται η ένταξη της Κεφαλλονιάς στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, με τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη να έχει ήδη επικοινωνήσει με τις τοπικές Αρχές ζητώντας να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες. Σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό του ευρωπαϊκού μηχανισμού, μια περιοχή μπορεί να ενισχυθεί εφόσον το 50% του τοπικού πληθυσμού επηρεάζεται για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών από φυσικές καταστροφές.

Από την πλευρά της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με επιστολή της στον Αντώνη Σαμαρά ζητεί τη λήψη σειράς μέτρων για την ανακούφιση των τοπικών επιχειρήσεων με χρονικό ορίζοντα έξι μηνών. Μεταξύ άλλων, η ΕΣΕΕ επιδιώκει την αναστολή καταβολής ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων, την αναστολή δόσεων του φόρου εισοδήματος και των ληξιπρόθεσμων χρεών και την αναστολή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τράπεζες από δανειακές συμβάσεις.

Τέλος, σύμφωνα με διαταγή του αρχηγού ΓΕΣ Αθανάσιου Τσέλιου όλοι οι στρατευμένοι με καταγωγή από την Κεφαλλονιά θα μετατεθούν άμεσα για Πάτρα και Μεσολόγγι, ενώ στους νεοσυλλέκτους από το νησί θα δοθεί 10ήμερη άδεια.


Εγκαταστάθηκαν οι πρώτες σκηνές του Στρατού

Μεγάλη επιχείρηση βοήθειας και υποστήριξης των σεισμοπαθών βρίσκεται σε εξέλιξη, με πρωτοβουλία όχι μόνο του κρατικού μηχανισμού αλλά και άλλων φορέων, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού – ιδιαίτερα της Παλικής. Σκηνές, τρόφιμα, πόσιμο νερό, ιατρικές υπηρεσίες και οικονομική βοήθεια είναι μερικά από τα -αυτονόητα- μέτρα βοήθειας που φτάνουν προς το ταλαιπωρημένο νησί.

Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων εγκατέστησε τις πρώτες από τις 160 σκηνές που διέθεσε ο Στρατός για το Ληξούρι, προκειμένου να βρουν προσωρινό καταφύγιο οι κάτοικοι που αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους λόγω βλαβών από τους σεισμούς. Συνολικά το ΓΕΕΘΑ έχει θέσει στη διάθεση των σεισμοπαθών 250 σκηνές και 1.000 υπνόσακους, που μεταφέρθηκαν χθες στο νησί με πτήσεις C-130.

Επιπλέον, οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν αποστείλει στο νησί 15 χημικές τουαλέτες, πλήθος εξειδικευμένων μηχανημάτων και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ συνεχίζεται η μεταφορά φαρμακευτικής βοήθειας, τροφίμων και κλινοσκεπασμάτων. Επίσης, μέσω του Δήμου Κεφαλλονιάς διατέθηκαν ακόμη 830 κουβέρτες και 25 σκηνές.

Σημαντικό πρόβλημα για τους Ληξουριώτες αποτελεί και το πόσιμο νερό. Η Περιφέρεια έχει ήδη δώσει 14.000 φιάλες εμφιαλωμένου νερού, ενώ διαθέτει επιπλέον 100.000. Ωστόσο οι ανάγκες φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερες, αφού ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πραγματοποίησε χθες δημόσια έκκληση για προσφορά νερού και τροφής στους σεισμοπαθείς.

«Αυτή την ώρα η Αρχιεπισκοπή δεν θα δεχτεί χρηματικά ποσά, χρειαζόμαστε πρακτικά πράγματα. Το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν νερό. Θέλουμε νερό, ξηρά τροφή, κουβέρτες» ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος και πρόσθεσε πως το τμήμα των συσσιτίων της Αρχιεπισκοπής μαζί με την Πρόνοια και τον Στρατό θα στήσει μεγάλο μαγειρείο, που θα μοιράζει 500 μερίδες φαγητού κάθε ημέρα. Επιπλέον, 1.000 μερίδες φαγητού διέθεσε η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Την ενίσχυση των σεισμοπλήκτων της Κεφαλλονιάς με 5 εκατ. ευρώ αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, ποσό που θα διατεθεί για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των κατοίκων του νησιού. Τέλος, οι Γιατροί του Κόσμου ανακοίνωσαν ότι στέλνουν φάρμακα, είδη προσωπικής υγιεινής, εμφιαλωμένα νερά, γάλατα και υπνόσακους. Την ενίσχυση των σεισμοπλήκτων με ποσό ύψους 5 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό της Περιφέρειας αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για την κάλυψη των άμεσων αναγκών.


Αυστηροί υγειονομικοί έλεγχοι στο δίκτυο ύδρευσης για την πρόληψη επιδημιών

Σε αυξημένη επιφυλακή, υπό τον φόβο επιδημιών, βρίσκονται οι ειδικοί. Ηδη κλιμάκιο του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) βρίσκεται στην Κεφαλλονιά προκειμένου να πραγματοποιήσει υγειονομικούς ελέγχους στο δίκτυο ύδρευσης του νησιού, αλλά και να εκτιμήσει από κοντά τα συνολικά 19 κρούσματα γαστρεντερίτιδας που καταγράφηκαν στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι του Αργοστολίου και φιλοξενεί οικογένειες σεισμοπαθών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του κλιμακίου του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγητή Ιωάννη Τσελέντη, όλοι θα πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση εν όψει πιθανών επιδημιολογικών εκρήξεων, καθώς υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι από τα λοιμώδη νοσήματα, όπως η γαστρεντερίτιδα.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης απηύθυνε έκκληση προς τους κατοίκους του νησιού να μην καταναλώνουν νερό από το δίκτυο ύδρευσης παρά μόνο εμφιαλωμένο, έως ότου διαπιστωθούν οι ζημιές που έχει υποστεί το δίκτυο.

Παράλληλα, η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή υπέγραψε δύο εγκυκλίους που προβλέπουν την εντατικοποίηση των μέτρων ελέγχου, που ούτως ή άλλως λαμβάνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών -όπως αυτή που αντιμετωπίζει η Κεφαλλονιά- και έκτακτων καιρικών φαινομένων. Συγκεκριμένα, οι εγκύκλιοι προβλέπουν τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού, τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων, της υγιεινής των εγκαταστάσεων στις οποίες φιλοξενούνται οι πληγέντες αλλά και την εμβολιακή κάλυψη αυτών.


Ο εισαγγελέας ψάχνει για τους φημολόγους

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν τα Ρίχτερ… φημών που καταρράκωσαν το ηθικό των κατοίκων του Ληξουρίου. Σύμφωνα με την ανυπόστατη φημολογία, οι Αρχές είχαν διατάξει την εκκένωση της πόλης επειδή -δήθεν- αναμενόταν μεγάλος σεισμός. Τόσο ο δήμος όσο και η Πυροσβεστική διέψευσαν κατηγορηματικά αυτό το «σενάριο» του πανικού και τώρα η Δικαιοσύνη αναζητεί τους υπαίτιους.

Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων της περιοχής, νωρίς χθες το μεσημέρι κυκλοφόρησε η φήμη ότι επίκειται καταστροφικός σεισμός και ότι οι κάτοικοι θα έπρεπε να φύγουν από τα σπίτια τους και να αναζητήσουν καταφύγιο σε ανοιχτούς χώρους. Με δεδομένο ότι το Ληξούρι είναι μικρή πόλη και τα «νέα» μεταδίδονται αμέσως από στόμα σε στόμα, η φήμη κυκλοφόρησε αστραπιαία στην περιοχή. Το αποτέλεσμα ήταν οι κάτοικοι να αναστατωθούν και να εγκαταλείψουν άρον-άρον τα σπίτια και τα μαγαζιά τους καταφεύγοντας στο γήπεδο του Αγίου Αντωνίου και σε αλάνες.

Διάψευση

Η φημολογία προκάλεσε την αντίδραση των τοπικών Αρχών, που ύστερα από λίγη ώρα ανακοίνωσαν μέσω μεγαφώνων ότι δεν υπάρχει καμία εντολή εκκένωσης και καμία προειδοποίηση για επικείμενο σεισμό. Τη φημολογία διέψευσε με ανάρτησή της στο Twitter και η Πυροσβεστική, στην οποία ανέφερε: «Με αφορμή ανυπόστατες φήμες για εντολή εκκένωσης της περιοχής του Ληξουρίου, σας γνωρίζουμε ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ουδέποτε εξέδωσε τέτοια ανακοίνωση».

Τέλος, κατηγορηματική διάψευση έβγαλε και ο δήμος Κεφαλλονιάς, που διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα σήμα για επικείμενο σεισμό και κάλεσε τους κατοίκους να ενημερώνονται μόνο από τις επίσημες Αρχές. Η υπόθεση πλέον βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, που θα διερευνήσει εάν ευσταθούν οι καταγγελίες των κατοίκων και θα επιχειρήσει να εντοπίσει όσους προκάλεσαν πανικό στους σεισμόπληκτους.


Επίθεση στον Δ.Καμπουράκη

Δύσκολες στιγμές πέρασε αργά χθες το βράδυ στη σεισμόπληκτη Κεφαλλονιά ο γνωστός δημοσιογράφος Δημήτρης Καμπουράκης. Ο παρουσιαστής την ώρα που βρισκόταν σε ζωντανή σύνδεση στο δελτίο ειδήσεων του Mega για να μεταφέρει τις τελευταίες πληροφορίες δέχτηκε φραστικά πυρά και έντονες αποδοκιμασίες από το συγκεντρωμένο πλήθος. Συγκεκριμένα κάτοικοι του Αργοστολίου που βρίσκονται εδώ και αρκετά μερόνυχτα έξω από τα χτυπημένα από τον σεισμό σπίτια τους κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του όταν ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε σε φήμες που έκαναν λόγο για νεκροσακούλες οι οποίες έφτασαν στο νησί με στρατιωτικό όχημα. «Σταματήστε πια με τις νεκροσακούλες. Μην τα λέτε αυτά!» του φώναξαν οι κάτοικοι. «Εσείς να μην τα διαδίδετε…» απάντησε ο παρουσιαστής, τονίζοντας ότι οι φήμες έχουν προκαλέσει πανικό στους κατοίκους.

{{-PCOUNT-}}61{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...