Πώς αλλάζει η ζωή όσων έχουν υποστεί ακρωτηριασμό.
Βιονικό χέρι που χαρίζει για πρώτη φορά στον ασθενή την αίσθηση της αφής στα δάχτυλα δημιούργησε διεθνής επιστημονική ομάδα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ατόμων που έχουν υποβληθεί σε ακρωτηριασμό.
Το επαναστατικό βιονικό μέλος δοκιμάστηκε ήδη με επιτυχία σε Δανό ασθενή ο οποίος είχε χάσει το αριστερό του χέρι προ δεκαετίας, ύστερα από ατύχημα. Μέσω χειρουργικής επέμβασης, η οποία έγινε στο νοσοκομείο Γκεμέλι της Ρώμης, τέσσερα ηλεκτρόδια εισήχθησαν και προσαρτήθηκαν στα νεύρα του άνω μέρους του χεριού του ασθενούς. Τα ηλεκτρόδια αυτά συνδέονταν μέσω συρμάτων με τους βιονικούς αισθητήρες στα δάχτυλα του προσθετικού χεριού και αποτελούσαν τον μεσάζοντα που επέτρεπε στον εγκέφαλο να «νιώθει» ξανά ερεθίσματα αφής.
«Αυτό είναι μαγικό! Μπορώ να νιώσω το κλείσιμο του χεριού μου που δεν υπάρχει πια», αναφώνησε έκπληκτος ο 36χρονος Ντένις Ααμπο Σόρενσεν την πρώτη φορά που δοκίμασε το νέο χέρι του. Οπως είπε, η τεχνητή αίσθηση αφής «έμοιαζε πολύ με εκείνη του φυσικού χεριού μου». Επειτα από περίοδο εργαστηριακών δοκιμών ενός μήνα, μπορούσε πια να πιάνει διάφορα πράγματα και να αισθάνεται -ακόμα και μέσα στο σκοτάδι- αν αυτό που έπιανε ήταν σκληρό ή μαλακό, στρογγυλό ή τετράγωνο.
Η καινοτομία δεν ήταν το ίδιο το ρομποτικό χέρι ως μηχάνημα, αλλά το λογισμικό και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός του τεχνητού χεριού που του επέτρεπαν να μεταφέρει αισθητηριακά νευρικά σήματα στον εγκέφαλό του σε πραγματικό χρόνο.
Οπως δήλωσαν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην ευρωπαϊκή ερευνητική κοινοπραξία Lifehand 2, με επικεφαλής τον καθηγητή Σιλβέστρο Μικέρα της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λοζάνης: «Είναι η πρώτη φορά που ένας ακρωτηριασμένος άνθρωπος αποκτά σε πραγματικό χρόνο αίσθηση αφής από μια νευροπροσθετική συσκευή».
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ