Πέφτει έξω ο Στουρνάρας στον χρόνο για την συμφωνία

Την αδικαιολόγητη αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με την τρόικα, «σβήνουν» οι Βρυξέλλες. Εξάλλου, εκφράζεται αμφιβολία για την ταχεία επάνοδο των εκπροσώπων των δανειστών μας, αν δεν έχει επέλθει συμφωνία και αν δεν έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες.


Μπορεί τα τεχνικά κλιμάκια να βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, αλλά αυτό δεν επιτρέπει αισιόδοξους τόνους, σαν αυτούς του υπουργού Οικονομικών.


Είναι πολύ δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας «επί της αρχής» με την τρόικα έως το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου, όπως ανέμενε ο Γιάννης Στουρνάρας. Μία ακόμη φορά το οικονομικό επιτελείο διαψεύδεται.


Οι διαρθρωτικές εκκρεμότητες που δεν έχουν υλοποιηθεί από την ελληνική πλευρά αλλά και οι διαφωνίες ανάμεσα στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ δημιουργούν εμπόδια στη συνεννόηση, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η τρόικα θα έλθει στην Αθήνα μετά το Eurogroup του Φεβρουαρίου.


Στα βασικά θέματα που χωρίζουν Αθήνα και τρόικα είναι οι εξαιρέσεις για το γάλα και τα φάρμακα που επιθυμεί η ελληνική πλευρά στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει τις παρεμβάσεις που πρότεινε ο ΟΟΣΑ για την άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα.


Στο μεταξύ, σε σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με θέμα τη φορολογία των αγροτών αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων για αγρότες με εισόδημα άνω των 15.000 ευρώ, απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για τα πέντε πρώτα χρόνια και ετήσια δήλωση ΦΠΑ. Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ