Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Ολα τα λεγτά στο τέρμα

Οταν οι ομάδες επενδύουν μια περιουσία για να αποκτήσουν τον φύλακα-άγγελο.

Σε όλο τον πλανήτη οι ομάδες συνήθως τινάζουν την μπάνκα στον αέρα για να αποκτήσουν χαρισματικά σέντερ φορ και (παλαιότερα) ντελικάτα «δεκάρια». Αντίθετα, είναι λίγες οι φορές στην ιστορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου που έπεσαν στο τραπέζι πολλά εκατομμύρια για έναν τερματοφύλακα. Με την απόκτηση του Ρομπέρτο ο Ολυμπιακός έκανε μια πρωτόγνωρη κίνηση για ελληνικά δεδομένα, αλλά και μια ενέργεια που συζητήθηκε κι εκτός συνόρων. Τα 6.000.000 ευρώ που δόθηκαν στην Ατλέτικο κατατάσσουν τη μεταγραφή του Ισπανού πορτιέρο ως την τρίτη ακριβότερη στη φετινή σεζόν.


Στην πρώτη θέση βρίσκεται η μετακίνηση του Βέλγου Σιμόν Μινιολέ από τη Σάντερλαντ στη Λίβερπουλ (10.600.000 ευρώ) και στη δεύτερη θέση το deal της Ανζί με την Ντιναμό Μόσχας (7.000.000 ευρώ) με τον Ρώσο Βλαντιμίρ Γκαμπούλοφ. Επίσης, αξίζει να τονιστεί ότι οι Πειραιώτες απέκτησαν τον Ρομπέρτο σε εποχές ισχνών αγελάδων για τα οικονομικά του ελληνικού ποδοσφαίρου, με ποσό μικρότερο από τις προηγούμενες μετακινήσεις του (η Σαραγόσα είχε δώσει 8.600.000 ευρώ και η Ατλέτικο 8.500.000 ευρώ), αλλά και σε πιο «ώριμη» ποδοσφαιρικά ηλικία. Και το σημαντικότερο; Κλείνουν με τον καλύτερο τρόπο (ο 28χρονος έδειξε φέτος διαπιστευτήρια σε Ελλάδα και Ευρώπη) μία από τις πιο νευραλγικές θέσεις της ενδεκάδας, στον σχεδιασμό που ξεκίνησε για τη νέα σεζόν.


Επιστρέφοντας στον πίνακα με τις πιο δαπανηρές μεταγραφές γκολκίπερ όλων των εποχών, να αναφέρουμε ότι η πιο «πολύκροτη» υπόθεση ήταν η μετακίνηση του Τζιανλουίτζι Μπουφόν από την Πάρμα στη Γιουβέντους, με 54.200.000 ευρώ στις αρχές της περασμένης δεκαετίας. Στη δεύτερη θέση της λίστας βρίσκεται το όνομα του Μανουέλ Νόιερ, με 27.500.000 ευρώ (από τη Σάλκε στην Μπάγερν Μονάχου πριν από δύο χρόνια). Ακολουθούν ο Φραντσέσκο Τόλντο (με 26.500.000 ευρώ από τη Φιορεντίνα στην Ιντερ, το 2001) και ο Σεμπάστιαν Φράι (με 21.000.000 ευρώ από την Ιντερ στην Πάρμα, το 2003). Πέντε χρόνια νωρίτερα, ο Γάλλος πορτιέρο είχε φύγει από τις Κάννες με προορισμό την Ιντερ, αντί του ποσού των 14.000.000 ευρώ.


Στην πέμπτη θέση με τις ακριβότερες μεταγραφές όλων των εποχών είναι το όνομα του Ντάβιντ ντε Χέα (με 20.000.000 ευρώ, το 2011, από την Ατλέτικο Μαδρίτης στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ). Μια σκάλα πιο κάτω είναι ο Αντζελο Περούτσι (με 19.000.000 ευρώ, το 1999, από τη Γιουβέντους στην Ιντερ). Το όνομα του Ιταλού γκολκίπερ βρίσκεται και στην 7η θέση. Το 2000 η Ιντερ είχε πάρει από τη Λάτσιο 17.900.000 ευρώ για να τον παραχωρήσει! Ενατος είναι ο Πετρ Τσεχ με 13.000.000 ευρώ (το 2004, από τη Ρεν στην Τσέλσι), ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει το όνομα του Ουγκό Λορίς (12.600.000 ευρώ, το 2012, από τη Λιόν στην Τότεναμ).


Τριάντα τρία χρόνια από την τραγωδία της Θύρας 7


Σαν σήμερα, πριν από 33 χρόνια, γραφόταν η πιο μελανή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Στα σκαλιά της Θύρας 7 του σταδίου «Γ. Καραϊσκάκης», στις 8 Φεβρουαρίου του 1981, άφηναν την τελευταία τους πνοή 21 φίλαθλοι μετά την εμφατική νίκη του Ολυμπιακού με 6-0 επί της ΑΕΚ.


Σήμερα η «Espresso» προσφέρει στους αναγνώστες της δύο ξεχωριστές εκδόσεις, που γυρνούν τον χρόνο πίσω. Μαζί με το βιβλίο-ντοκουμέντο «Θύρα 7 – η “μαύρη Κυριακή” του ελληνικού ποδοσφαίρου», το οποίο παρουσιάζει μαρτυρίες, περιστατικά και φωτογραφικό υλικό από την αποφράδα εκείνη ημέρα, δίνεται και το βιβλίο «Το στάδιο Καραϊσκάκη αφηγείται», που τονίζει γνωστές και άγνωστες ιστορίες του θρυλικού γηπέδου.


Να θυμίσουμε ότι ο Ολυμπιακός τέλεσε το περασμένο Σάββατο το ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα της Θύρας 7, στο μνημείο που έχει στηθεί έξω από το φαληρικό γήπεδο. Αλλωστε, σήμερα η ομάδα του Μίτσελ δίνει αγώνα μακριά από το Καραϊσκάκη. Το απόγευμα (19.30, NS2) αντιμετωπίζει τη Βέροια στο δημοτικό στάδιο της πόλης της Ημαθίας.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΕΛΙΟΣ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...