Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Η «κιβωτός» που ένωσε τα ζώα της Βίβλου!

Ουκρανός μετανάστης έστησε ζωολογικό κήπο στην Ιερουσαλήμ και έβαλε τσακάλια, ύαινες και λύκους να συμβιώνουν με αρνάκια.

Τότε θα κάθεται ο λύκος παρέα με το αρνί και θα κοιμάται ο πάνθηρας με το κατσίκι αντάμα. Το μοσχαράκι και το λιονταρόπουλο θα βόσκουν μαζί κι ένα παιδί θα οδηγεί, είχε γράψει ο προφήτης Ησαΐας για την εποχή που θα ερχόταν ο Μεσσίας στη Γη. Αυτήν την προφητεία λοιπόν πήρε κατά γράμμα ο Ααχον Σούλοφ, ο οποίος το 1940 ίδρυσε τον Βιβλικό Ζωολογικό Κήπο της Ιερουσαλήμ, φιλοδοξώντας να συγκεντρώσει όλα τα ζώα που αναφέρονται στη Βίβλο. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να πειραματιστεί βάζοντας στο ίδιο κλουβί τον λύκο και το αρνί!


Βέβαια το αρνί χρειάστηκε να αντικατασταθεί αρκετές φορές, αλλά αυτό δεν τον πτοούσε. Ο Ουκρανός μετανάστης συγκέντρωσε 130 ζώα που αναφέρονταν στις Γραφές, ξεκινώντας από τσακάλια, ύαινες, έναν λύκο και μια σειρά από αρνιά. Τώρα αυτός ο ζωολογικός κήπος, που βρίσκεται σε προάστιο της Ιερουσαλήμ, φιλοξενεί πάνω από 3.000 ζώα.


Οπως προκύπτει και από τον αριθμό, ο ζωολογικός κήπος δεν περιορίζεται μόνο στα ζώα της Βίβλου. Η πιο δημοφιλής τουριστική ατραξιόν του Ισραήλ φιλοξενεί και ελέφαντες, αλλά και καμηλοπαρδάλεις, προς μεγάλη τέρψη των 770.000 επισκεπτών της πέρυσι. Πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί τον μοναδικό Βιβλικό Ζωολογικό Κήπο του κόσμου, είναι και το μόνο μέρος στη διχοτομημένη φυλετικά Ιερουσαλήμ, όπου συναναστρέφονται αρμονικά οι Εβραίοι με τους Αραβες.


Ετσι, πατεράδες με την εβραϊκή κιπά στο κεφάλι στέκονται δίπλα σε μητέρες με μαντίλες, την ώρα που τα παιδιά τους χαζεύουν έκθαμβα τα λιοντάρια που κοιμούνται μακάρια. Ειδικά για τους ορθόδοξους Εβραίους, ο ζωολογικός κήπος είναι ένα από τα λίγα μέρη όπου μπορούν να διασκεδάσουν, αφού η θρησκεία τους τους απαγορεύει εξόδους σε κινηματογράφους και καφέ.


Ωστόσο, ο Βιβλικός Ζωολογικός Κήπος δεν ήταν πάντα μια όαση ηρεμίας. Οταν ο Σούλοφ μετέφερε για πρώτη φορά λίγα ζώα στο κέντρο της Ιερουσαλήμ το 1940, αυτός ο χώρος έγινε καταφύγιο για τους κατοίκους που βρίσκονταν υπό διωγμό, όταν τον έλεγχο της πόλης είχαν οι Βρετανοί.


Το όνειρο του Σούλοφ επίσης σκόνταψε στο γεγονός ότι 130 από τα είδη ζώων που αναφέρονταν στις Γραφές είχαν εξαφανιστεί. Για παράδειγμα, το ασιατικό λιοντάρι, το έμβλημα της πόλης, είχε εξαφανιστεί από την περίοδο των Σταυροφοριών.


Ο Σούλοφ αποσύρθηκε τη δεκαετία του ’80 και ο ζωολογικός κήπος συντηρούταν με τη συμβολή ακόμη και του νέου του διευθυντή, που έχτιζε μόνος του τις φωλιές των ζώων. Τα πράγματα άλλαξαν όταν ο Τέντι Κόλεκ, ο επί πολλά χρόνια δήμαρχος της Ιερουσαλήμ, κατάλαβε τη δυναμική του ζωολογικού κήπου και προχώρησε στις απαραίτητες επενδύσεις.


Με την πρώτη ματιά, ο Βιβλικός Ζωολογικός Κήπος δεν διαφέρει από τους υπολοίπους. Ωστόσο, τα ζώα τρώνε μόνο τροφή κοσέρ, δηλαδή αυτή που δεν αντίκειται στον εβραϊκό νόμο και η οποία δίδεται δωρεάν από τα καταστήματα, αφού «το ένα δέκατο της σοδειάς πρέπει να δίνεται στον κλήρο και τα ζώα». Το Πάσχα τα ζώα τρώνε μόνο ανάλαδο ψωμί ή ρύζι, ενώ το Σάββατο το μικρό τρενάκι που μεταφέρει τους επισκέπτες δεν τρέχει…


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...