Τα… πρώτα 35 χρόνια είναι πάντα δύσκολα!

Οι πρόχειροι υπολογισμοί αποπληρωμής του χρέους!

Και ενώ… μαδάμε τη μαργαρίτα για το πότε θα έρθει τρόικα (φωτό) στην Αθήνα και αν θα προλάβουμε το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου, ένα ερώτημα (από τα χιλιάδες) πλανάται πάνω από τα κεφάλια μας και ζητεί απάντηση: πόσα χρόνια θα απαιτηθούν για να μπορέσει η Ελλάδα να ξεπληρώσει το δυσβάσταχτο, από κάθε άποψη, χρέος της;


Με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, σύμφωνα με την ιστοσελίδα voria.gr, τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο Μνημόνιο, η λύση του προβλήματος μετριέται σε δεκαετίες.


Σύμφωνα με μέτριους υπολογισμούς (δηλαδή, αν υπολογιστεί ότι ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης της χώρας θα φτάσει στο 5%), θα απαιτηθούν περίπου 2,5 δεκαετίες, και αυτό όχι για να μηδενίσει το κοντέρ, αλλά για να διαμορφωθεί ο κρίσιμος δείκτης κάτω από το 80% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.


Δηλαδή, στο ύψος εκείνο όπου θεωρείται το πρόβλημα διαχειρίσιμο.


Αν υποτεθεί ότι ο μέσος ρυθμός αύξησης της ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 3%, τότε οι δεκαετίες φτάνουν κοντά στις 3,5. Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, 35 χρόνια. Οπερ σημαίνει ότι οι σημερινές ενεργές ηλικίες στην καλύτερη των περιπτώσεων θα έχουν φτάσει σε βαθιά γεράματα, για να δουν την χώρα να αποκαθίσταται δημοσιονομικά. Το ζητούμενο, δε, είναι αν θα προλάβουν να το δουν και αυτό.


Γι’ αυτό και στο υπουργείο Οικονομικών μιλούν για «μαραθώνιο» και όχι για «αγώνα ταχύτητας», όταν μιλούν για το χρέος, ανεξαρτήτως των κυβερνήσεων που θα πάρουν την εξουσία στη χώρα όλα αυτά τα χρόνια. Στο μεταξύ, τη σοβαρή πιθανότητα οι τρεις της τρόικας να γίνουν στην πραγματικότητα ένας  φέρεται να διαβλέπει στο άμεσο μέλλον το υπουργείο Οικονομικών.


Οι  πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι διατεθειμένη να αναλάβει πιο ηγετικό ρόλο μεταξύ των ελεγκτών της χώρας, όπερ σημαίνει ότι οι άλλοι δύο θα περάσουν σε δευτερεύοντα ρόλο. Ιδίως ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά κι εκείνος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που μέχρι σήμερα -ούτως ή άλλως- λειτουργούσε στη σκιά της Ε.Ε.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ